De wondere wereld van wilskracht

Op zondag avond heb ik het voornemen om door de week geen alcohol meer te drinken. Dit voornemen sneuvelt vaak op maandag of dinsdag avond al. 

Ik probeer de belangrijkste klus vaak als eerste te doen maar toch schuif ik het soms voor me uit door prioriteit te geven aan allemaal kleine onbelangrijke dingetjes. Ook neem ik me geregeld voor om minder op mijn mobiel te zitten in gezelschap maar toch kan ik het niet laten of even gauw Facebook te checken.

Allemaal heel irritant maar ook heel menselijk. Dit heeft namelijk allemaal te maken met wilskracht. Wilskracht is het vermogen om je aandacht, emoties en verlangens te beheersen. Vaak wordt wilskracht geassocieerd met de verleiding kunnen weerstaan om te snoepen, een sigaretje op te steken of tot 3.00 uur in de kroeg te blijven hangen.

Deze associatie is juist alleen heeft wilskracht ook te maken met doen wat je juist wèl moet doen. Ook als je daar even geen zin in hebt. Wilskracht gaat dus eigenlijk om het ‘ja’ en ‘nee’ kunnen zeggen op het juiste moment. En dat is om je doelen te bereiken eigenlijk nog belangrijker dan een goed stel hersens hebben.

Het experiment

In de eind zestiger jaren deed Walter Mischel onderzoek naar zelfbeheersing. Zijn testpersonen waren peuters die één voor één aan een tafel werden gezet met daarop een marshmallow. De peuters mochten kiezen: óf direct de marshmallow op eten óf een kwartier wachten en dan twee marshmallows krijgen.

Van de peuters die kozen voor de tweede optie stak een aantal binnen een paar minuten alsnog de marshmallow in zijn of haar mond. De andere peuters probeerden op verschillende manieren afleiding te zoeken. Wegkijken, een liedje zingen, aan hun haren friemelen of op hun handen zitten. Maar een enkeling wist de 15 minuten vol te houden en kreeg een tweede spekje.

Jaren later besloot Mischel de proefpersonen nogmaals te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat de mensen die als peuter voor 15 minuten weerstand konden bieden aan de marshmallow, veel succesvoller waren op school en hun werk, geliefder waren als mens en minder last hadden van overgewicht.

Wilskracht is beperkt

Iedereen heeft van nature wilskracht en is in staat om verleidingen te weerstaan en te kiezen voor wat goed voor hem of haar is. Wel is het zo dat je een beperkte hoeveelheid wilskracht hebt. Hoeveel dit is wordt bepaald door hoe gezond je eet en met hoeveel milieuvervuiling je te maken hebt. Zo zal iemand die let op zijn voeding en op het platteland woont meer wilskracht hebben dan iemand die kind aan huis is bij de mc Donalds en in een grote stad woont.

Slaapgebrek, een zittend leven, stress, zorgen en pijn (geestelijk en fysiek) zijn ook funest voor je wilskracht. Je energieniveau wordt aangetast waardoor je meer moeite hebt met het weerstaan van verleidingen. Je wilskracht wordt namelijk gevoed door glucose. Als je een te lage bloedsuikerspiegel hebt kiezen je hersenen ervoor om op korte termijn te gaan denken en vertoon je eerder impulsief gedrag.

Wilskracht is net een batterij

Iedere dag heb je een beperkte hoeveelheid wilskracht tot je beschikking. Iedere keer als jij probeert weerstand te bieden aan iets raakt de wilskrachtaccu een beetje leger. Als jij aan het eind van de dag nog iets belangrijks moet doen waar je tegen op ziet is de kans groot dat je het doorschuift naar de volgende dag. Daarom is het verstandig om belangrijke dingen direct te doen als je dag begint.

Je wilskracht vergroten

Je wilskracht kun je vergroten door gezond te leven. Dus gezond eten, voldoende slapen, genoeg bewegen en zo min mogelijk stress. Maar daarnaast kun je wilskracht ook trainen. Dit kun je doen door je bewust te worden van waarom je bepaalde dingen wel of juist niet doet. Je leert je brein hiermee eerst te denken en dan pas te doen.

Daarnaast kun je ook echt gaan oefenen. Als je begint met een kleine uitdaging en je hier succesvol in bent, weten je hersenen dat je ook in staat bent om grotere uitdagingen aan te gaan. Begin bijvoorbeeld met iets eenvoudigs zoals de hele avond van een bakje m&m’s af te blijven. Of blijf eens twee uur lang van je telefoon af terwijl deze naast je ligt.

Train je wilskracht

Als je dagelijks oefent en jezelf blijft uitdagen werkt dit ook door in je dagelijkse leven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die dagelijks hun wilskracht trainen minder roken, minder drinken, hun huis beter schoonhouden, gezonder eten en minder last hebben van stress.

Maar oefen niet teveel vóór je die belangrijke klus doet want dan kan het zijn dat je wilskrachtaccu leeg is en je de klus zonder moeite doorschuift naar de volgende dag.

Hoe staat het met jouw wilskracht? Heb je een flinke dosis of zou jij wel een keer aan het trainen mogen? Ik zet in ieder geval vanavond een bak pepernoten neer of te oefenen.

Mijn blogs gratis in je mailbox?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Mis je motivatie bij het afvallen? - Change of Heart
Door

Mis je motivatie bij het afvallen? - Change of Heart

op 02 Jan 2017

[…] De wondere wereld van wilskracht […]

Doorbreek je slechte gewoontes in 7 simpele stappen
Door

Doorbreek je slechte gewoontes in 7 simpele stappen

op 06 Apr 2017

[…] De wondere wereld van wilskracht […]

Reactie plaatsen