Het grote geheim achter succes

Je doet ontzettend je best en je werkt hard. Je snapt niet waarom je ondertussen nog geen resultaten boekt. Volgens het plan dat je in je hoofd hebt, had je al lang succes moeten hebben. Al was het maar een heel klein beetje. Hoe kan dat toch? Doe je iets verkeerd?

Nee, je doet zeker niks verkeerd. Het enige probleem is dat je niet voldoende geduld hebt. Vaak willen we wat we in ons hoofd hebben, ook direct gerealiseerd hebben. Maar daarbij vergeten we dat grote dromen (soms ook kleine) veel tijd kosten. Ze zeggen niet voor niets: Rome (of welke stad dan ook) is niet op één dag gebouwd.

Gebrek aan motivatie

Het lastige is dat we niet alleen onvoldoende geduld hebben, we verliezen daardoor ook onze motivatie. En doordat we onze motivatie verliezen zijn we geneigd om maar gewoon op te geven en iets anders te proberen.

Maar vaak is het zo dat het zaadje dat we gepland hebben onder de grond al aan het groeien is. Het is alleen nog niet zover dat het boven de grond uit komt. En net voordat het zich zichtbaar maakt besluiten we de grond om te ploegen en een nieuw zaadje te planten. En zo begint het riedeltje van voren af aan. Zonde toch?

De 1000 stappen naar succes

Succes is opgebouwd uit duizenden kleine stapjes. Het begint met gedachten. Gedachten worden plannen en plannen worden acties. Heel veel verschillende acties. Iedere actie is één stapje dichter bij je doel.

Kijk dus niet naar hoeveel stapjes je nog moet maar hoeveel stapjes je al gehad hebt. Dit werkt veel motiverender dan alleen maar te focussen op de dingen die er nog niet zijn.

Focus op de weg er naar toe

Het mooie van een plan hebben naar je droom is dat het plan constant wijzigt en je nooit de weg aflegt die je van te voren bedacht had. En het allermooiste is dat je droom waarschijnlijk ook niet meer hetzelfde is als je bij je einddoel aankomt.

Gaande weg leer je namelijk zo ontzettend veel! Je leert misschien dat je het helemaal niet leuk vindt om de hele dag taarten te maken in je kleine bakboetiek in de binnenstad. In plaats daarvan huur je iemand in om te bakken en ga je je bezig houden met online marketing om je taarten te verkopen.

Of je komt er achter dat je het verschrikkelijk vindt om de hele dag alleen aan je boek te werken. In plaats daarvan besluit je als trainer je kennis over te brengen in plaats van op papier te zetten.

Wees dus niet bang als iets niet lukt of anders loopt dan je verwacht had. Dit vormt niet alleen de weg die je aflegt maar ook wie jij bent.

Geniet van de reis

Ontzettend cliché maar je moet dus echt geduld hebben en genieten van de reis. Kijk iedere dag naar wat je geleerd hebt en welke ieniemienie stapjes je genomen hebt.

Wees trots op wat je al hebt bereikt (ook al werpt het zijn vruchten nog niet af) en begin de volgende dag met frisse moed aan de nieuwe ieniemienie stapjes.

De basis

Besef je dat alles wat met geduld en aandacht is gebouwd een veel stabielere basis heeft dan alles wat vluchtig wordt gedaan. Bedrijven die als paddenstoelen uit de lucht schieten worden later als paddenstoelen platgetrapt omdat ze geen stabiele basis hebben.

Ze zijn bijvoorbeeld vergeten zich aan alle regeltjes te houden, hebben geen betrouwbaar en loyaal personeel of voldoen niet aan een bepaalde certificering.

Denk je dat de echt grote bedrijven zo groot zijn geworden zonder goede basis? Zonder investering en geduld? Nee. Zo werkt het gewoon niet met succes. Dus heb geduld en weet dat alles wat goed is tijd nodig heeft.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met geduld en succes. Kun je beamen dat wat goed is tijd nodig heeft? Laat het me hier onder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen