Het is begin januari. De meesten van ons hebben goede voornemens gemaakt. Jij ongetwijfeld ook. Minstens de helft daarvan heeft te maken met het kwijtraken van de nodige kilootjes.
Bijna iedereen heeft deze kilo’s. Kilo’s die ze liever kwijt zijn dan rijk maar die toch eeuwig blijven plakken omdat we simpelweg niet voldoende motivatie hebben om door te gaan tot al het ongewenste vet verdwenen is als sneeuw voor de zon.
Dat is namelijk waar afvallen mee staat of valt. De motivatie hebben om door te gaan als het even tegen zit. Als een stemmetje in je oor fluistert dat je die koek nu wel verdient heb nu je al drie kilo kwijt bent.
Of als je moeder een taart heeft gebakken en je het zielig vindt om nee te zeggen als ze je een stuk aanbiedt. Of als je vriendin met wie je altijd gaat sporten afhaakt en je eigenlijk geen zin hebt om alleen te gaan.
Hoe zorg je ervoor dat je dan voet bij stuk houdt? Dit artikel gaat je hier zeker bij helpen!
Inhoudsopgave
- Waarom is het moeilijk om motivatie vast te houden?
- Tien tips om je motivatie vast te houden
- Tip 1: Calculeer gevaarlijke situaties in
- Tip 2: Ervaar de kilo’s
- Tip 3: Spiegel in plaats van weegschaal
- Tip 4: Voor en na foto’s
- Tip 5: Stel korte termijn doelen
- Tip 6: Lieg niet tegen jezelf
- Tip 7: Wees niet zo streng voor jezelf
- Tip 8: Doelen om af te vinken
- Tip 9: Weet dat jij verantwoordelijk bent
- Tip 10: Maak een ‘waarom’ lijst
- Boekentip: Afvallen voor hopeloze gevallen
Waarom is het zo moeilijk om je motivatie vast te houden?
De eerste week (of zelfs de eerste twee weken) kunnen de meeste mensen nog wel gemotiveerd blijven. Vaak vliegen de eerste kilo’s eraf en dat helpt enorm om gemotiveerd te blijven. Na deze twee weken wordt het helaas al wat moeilijker.
De oude patronen die je hebt in je onderbewuste beginnen weer zichtbaar te worden in je gedrag en de motivatie verdwijnt langzaam. Ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar is dat je op een gegeven moment vindt dat je zo goed je best hebt gedaan dat je eigenlijk wel wat lekkers hebt verdiend.
Vooral als je slecht hebt geslapen en of om een andere reden minder energie hebt, ben je geneigd om te vervallen in dit oude gedrag. Om dit oude gedrag toch de baas te kunnen zijn kun je aan de slag gaan met onderstaande tips.
10 Tips om je motivatie vast te houden
Tip 1: Calculeer gevaarlijke situaties in
Het is heel belangrijk om bovenstaande situaties in te calculeren. Want ze gaan echt komen en waarschijnlijk vaker dan je denkt en hoopt. Schrijf op welke situaties zich voor kunnen gaan doen en bedenk van te voren hoe je hier mee om wilt gaan. Schrijf dit ook op.
Als laatste schrijf je op wat het met je zal doen als je het moment van beproeving goed doorstaat. Dit zal je namelijk een extra motivatie boost opleveren.
Deze tip werkt vooral goed omdat je het moment van ‘surprise’ voor bent. Je bent voorbereid op deze situaties dus dat maakt je er beter tegen bestand. Als je je voorbereidt op dit soort momenten is het veel makkelijker om ergens op de juiste manier mee om te gaan.
Tip 2: Ervaar de kilo’s
Pak als je in de supermarkt bent een boodschappenmandje. En dan bedoel ik zo één die je moet tillen en niet zo één met wieltjes en die je moet trekken. Vervolgens ga je naar de afdeling waar de suiker staat en gooi je evenveel pakken suiker in je mandje als het aantal kilo’s dat je kwijt wilt.
Als je graag meer dan tien kilo kwijt wilt zou ik dit niet doen want dan gaan mensen je raar aan kijken denk ik. Pak dan thuis een koffertje, zet die op de weegschaal en gooi daar net zo lang spullen in tot je aan het aantal kilo’s zit dat je kwijt wilt.
Kilo’s zijn zwaar
In beide gevallen, als je het mandje of de koffer tilt, zal je merken dat kilo’s heel zwaar zijn. Één kilo afvallen klinkt alsof het niets is maar als je één kilo suiker vast hebt is het best veel. Laat staan als je tien of twintig kilo kwijt wilt.
Terwijl je het mandje of de koffer vast hebt moet je je goed bedenken hoe heerlijk het zal zijn als je straks die kilo’s niet meer mee hoeft te zeulen. Je leven zal dan letterlijk een stuk lichter zijn.
Keer het om
Omgekeerd werkt deze oefening ook natuurlijk. Als je bijvoorbeeld al vier kilo kwijt bent ga je naar de supermarkt, pak je weer hetzelfde mandje en gooi je er vier pakken suiker in. Je voelt dan letterlijk wat een prestatie het is dat je deze kilo’s al kwijt bent. De beste motivatie voor afvallen!
Tip 3: Spiegel in plaats van weegschaal
We weten het allemaal maar toch doen we het massaal. Voor de laatste keer: ga niet iedere dag op de weegschaal staan. Dit heeft geeft zin en kan bijna alleen maar averechts werken. Het stomme is namelijk dat die cijfertjes die je ziet je kunnen maken of breken en dat is heel gevaarlijk voor het proces.
De cijfertjes die jij die ochtend ziet op de weegschaal bepalen namelijk hoe jij je voelt die dag. Ben jij een ons lichter dan de dag ervoor ben je de rest van de dag waarschijnlijk enorm gemotiveerd. Ben je een ons zwaarder dan de dag ervoor ben je de hele dag gefrustreerd. En als je gefrustreerd bent ligt de gedachte ‘ik heb het nu toch al verpest’ op de loer.
Russisch roulette
Iedere ochtend als jij op de weegschaal stapt speel jij Russisch roulette met je motivatie. Wat enorm zonde is wat die ons meer of minder heeft niks te maken met of je afvalt of niet. Het heeft alles te maken met of je vocht vasthoudt, ongesteld moet worden, net naar de wc bent geweest en bedenk er nog maar een paar.
Dus als je wilt wegen, weeg één keer in de week. Gebruik verder de spiegel en je gevoel om te beoordelen of je de goede kant op gaat. Je kunt namelijk betere vormen krijgen maar geen grammetje afvallen. De weegschaal zegt dan dat je het niet goed doet terwijl de spiegel laat zien dat je super goed bezig bent.
Tip 4: Voor en na foto’s
Er werkt niks beter als motivatie bij het afvallen dan voor- en na foto’s. Je hoeft ze natuurlijk niet op Instagram te zetten zoals de hele wereld tegenwoordig doet. Als dit je juist extra motiveert, dan zeker wel doen.
De eerste foto’s zijn verschrikkelijk om te maken. In je ondergoed voor de spiegel kijkend naar een lijf waar je niet blij mee bent. En dit ook nog eens vastleggen. Maar als je vier weken later weer foto’s maakt en deze naast je ‘oude’ foto’s legt ben je zo blij als een kind.
Het verschil wat je dan ziet (als je goed je best hebt gedaan tenminste) kan enorm zijn. Een betere motivatie om verder af te vallen bestaat niet.
Tip 5: Stel korte termijn doelen
Het is bewezen dat goede voornemens gemiddeld genomen binnen 13 weken sneuvelen. Het is dus slim om meerdere korte termijn doelstelling te hebben dan één groot doel dat je over een jaar wilt hebben bereikt.
Het behalen van doelen werkt super motiverend dus knip dat jaar op in bijvoorbeeld twee maandelijkse doelen. Dan heb je in dat jaar zes momenten waar je trots kan zijn op jezelf.
Abstract
Lange termijn doelen zijn ook een soort van abstract. Tussen hier en daar zit zo’n groot gat (bijvoorbeeld 30 kilo) dat je je haast niet kan voorstellen dat het ooit echt zo zal zijn. En als je je iets niet kunt voorstellen gaat het ook zeker niet gebeuren.
Knip je die 30 kilo op in tweemaandelijkse doelen kom je uit op vijf kilo per twee maanden. Dat is nog wel te overzien toch? En je kunt het je ook nog wel voorstellen dat je vijf kilo lichter bent. Welke kledingmaat je dan hebt en welke jurk je dan graag aan wilt.
Tip 6: Lieg niet tegen jezelf
Iets wat we allemaal doen maar heel bepalend is voor de resultaten die je haalt is of je wel of niet liegt tegen jezelf. Onder tegen jezelf liegen valt ook het goed praten van dingen in je hoofd. Hieronder een paar herkenbare voorbeelden:
- Een groot glas pakken voor wijn, het glas tot de nok toe vol schenken en trots zijn op jezelf omdat je maar één glaasje wijn hebt gedronken.
- Je vindt dat het ok is om niet te sporten vandaag omdat je op je werk heel vaak de trap hebt genomen en een extra rondje met de hond hebt gewandeld.
- In een restaurant de saus apart vragen omdat daar veel calorieën in zitten. Vervolgens je patatjes met mayonaise eten omdat je bespaard hebt op de saus bij het vlees. En dan toch je vlees in de saus dopen omdat een beetje saus echt niet zoveel uitmaakt.
- Iedere keer als je een beetje trek hebt een stuk fruit eten in het kader van ‘fruit is gezond’. Dat klopt maar vijf stuks per dag is een beetje veel van het goede. En daarbij komt, calorieën zijn calorieën. Of ze nou gezond zijn of niet.
- Tegen jezelf zeggen dat je het nu toch al verpest hebt nadat je die roomsoes op het werk niet kon weerstaan. Vervolgens ga je dus de hele dag los onder het mom van ‘morgen pak ik de draad weer op’.
Tip 7: Wees niet zo streng voor jezelf
Als je een keer de fout in gaat is het helemaal niet erg. Zo lang je de draad direct maar weer oppakt en niet compleet los gaat zoals hier boven genoemd. Zodra je het echt gaat zien als een fout zal je eerder verzanden in emotie eten en dat is gevaarlijk voor je proces. Je kunt beter af en toe de teugels een beetje laten vieren en er ook echt van genieten.
Het leven moet leuk blijven
Het is dan veel makkelijker om de volgende dag voor goede moed weer verder te gaan. Sta het jezelf dus gewoon toe dat je een hapje gaat eten met vriendinnen of een ijsje eet samen met je kinderen. Het leven moet ook leuk blijven en door af en toe eens te ‘zondigen’ is het echt niet zo dat jij je doelen niet meer behaald. Zo lang je het maar onder controle houdt.
Tip 8: Doelen om af te vinken
Het werkt heel motiverend om doelen te kunnen afstrepen. Maak iedere dag of week een lijstje met doelen die je wilt behalen. Bijvoorbeeld:
Vandaag
- eet ik geen suiker
- ga ik een uur lopen met de hond
- neem ik een salade tijdens de lunch
- doe ik de boodschappen op de fiets
Deze week
- ga ik twee keer naar de sportschool
- eet ik geen drop
- drink ik geen alcohol
- breng ik de kinderen met de fiets naar school
- pak ik de trap op het werk
Het is veel fijner en beter voor je motivatie om iedere dag of gedurende de week de doelen te kunnen afvinken die je hebt behaald dan dat je met jezelf afspreekt dat je vanaf nu niet meer snoept en twee keer in de week naar de sportschool gaat.
Tip 9: Weet dat jij verantwoordelijk bent
Besef je goed dat jij degene bent die ervoor heeft gezorgd dat je (in jouw ogen in ieder geval) te dik bent. Natuurlijk zijn er externe factoren die er bijvoorbeeld voor hebben gezorgd dat jij bent gaan emotie eten. En een kind op de wereld zetten heeft natuurlijk ook gevolgen voor je lichaam. Voor de meeste van ons in ieder geval.
Stop met excuses
Maar stop er mee om dit als excuus te gebruiken. Daar heb je echt alleen jezelf mee. Dus als het even tegen zit geef jezelf geen excuus om bij de pakken neer te gaan zitten. ‘Ik heb een trage stofwisseling dus het is voor mij veel moeilijker om af te vallen’. Misschien is dat wel zo maar het verandert helemaal niks aan de situatie. Dan is het maar moeilijker. Maar het is wel mogelijk!
Tip 10: Maak een ‘waarom’ lijst
Maak een lijst met waarom je wilt afvallen. Schrijf niet alleen op dat je wilt afvallen omdat je er beter uit wilt zien. Maak het specifieker.
Bijvoorbeeld:
- Ik wil de cellulitis in mijn billen weg hebben
- Ik wil in mijn bikini passen
- Ik wil zonder schaamte naar het zwembad met mijn kinderen
- Ik wil kunnen rennen met de hond zonder dood om te vallen
- Ik wil bewijzen dat ik het kan
- Ik wil mijn bloeddruk verlagen
- Ik wil een sixpack krijgen
- Ik wil mooie foto’s van mezelf hebben
- Ik wil ik mijn bruidsjurk passen
- Ik wil enorm trots zijn op mezelf
- Ik wil mezelf mooi vinden
- Ik wil op het strand me niet een aangespoelde walrus voelen
- Ik wil niet meer jaloers zijn op slanke vrouwen
De lijst kan eindeloos zijn en je kunt er op zetten wat je wilt. Zet er op wat voor jou een motivatie is om af te vallen. Hang vervolgens de lijst op een plek waar je de hem vaak ziet. Bijvoorbeeld de spiegel. Of de koelkast als dat goed voor je werkt.
Boekentip: Afvallen voor hopeloze gevallen
Merk je nou dat je na het lezen van dit artikel denkt dat je in het dagelijks leven een extra steuntje zou kunnen gebruiken? Doe jezelf dan een echt een plezier en neem vooral de tijd om onderstaand boek te lezen.
Dit boek laat je namelijk zien hoe je je brein kunt inzetten bij jouw strijd met de extra kilo’s. Geen simpel boek met trucs die toch niet werken maar goed doordacht een boek (dat kan ook niet anders geschreven door twee psychologen) wat je met een flinke dosis humor met je neus op de feiten weet te drukken.
Het geeft je confronterende inzichten en doormiddel van de praktische oefeningen ervaar je direct de impact van jouw nieuwe manier denken. Kortom, aanrader!
Moe, hoofdpijn of vaak honger? Water drinken helpt! - Change of Heart
op 20 Mar 2017Nathalie
op 20 May 2024