Ontstressen als basisvaardigheid

Ontstressen als basisvaardigheid

Ontstressen is een must

Omdat de wereld zo druk en snel is geworden is stress onontkoombaar geworden. Iedereen krijgt er wel voor periodes mee te maken. Het is dan ook belangrijk dat je leert om te gaan met stress en waar mogelijk de spanning zo veel mogelijk van je af laat glijden. Mensen noemen dit ook wel ontstressen of relaxen.

Je zou bijna kunnen stellen dat ontstressen als basisvaardigheid cruciaal is in ons tijdperk. Er zijn echter verschillende manieren waarop je dit aan kunt pakken. Die manieren lopen uiteen van heel actief tot heel passief, waardoor er voor ieder type persoon mogelijkheden zijn.

Actief

Vaak genoemde vormen die helpen spanning en stress te verminderen zijn vormen die gerelateerd zijn aan lichaamsbeweging. Van serieuze inspanning in de sportschool tot rustige blokjes om tijdens wandelingen in de buitenlucht. Zorgen voor voldoende oefening van het lichaam is een waterdichte manier om de stress los te kunnen laten.

Zorg daarom altijd voor momentjes in je planning om even actief met jezelf aan de slag te kunnen gaan en daardoor te ontstressen. Of je nu op je fiets stapt om naar de sportschool te gaan of om een lekker ritje door de plaatselijke omgeving te maken hoeft daarbij geen verschil te maken.

Passief

Ook als je geen lichaamsbeweging zoekt kan je op verschillende manieren zorgen dat je beter met stress kunt omgaan. Dit doe je door rustmomenten te nemen. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd tijd hebt om je favoriete televisieprogramma te kijken op het moment dat het wordt uitgezonden. Uitzending gemist is een handige uitvinding, maar het helpt niet als je daardoor minder nachtrust hebt.

Ook af en toe alles neer leggen en een boek of magazine oppakken werkt goed om tot rust te komen. Je kunt je dan even helemaal afsluiten van alles en letterlijk even uitrusten. Je raakt dan weer opgeladen en kunt er opnieuw tegenaan.

Mediteren

Maar de beste manier om passief weer op te laden is mediteren. Veel mensen vinden het zweverig en denken dat het niks voor hun is. Erg jammer want meditatie is juiste heel praktisch en door iedereen te leren. Een handige tool om te starten met mediteren is de app Headspace.

Hier kun je door tien dagen tien minuten te mediteren kennismaken met meditatie en zien of het wat voor je is. De leuke animatiefilmpjes zorgen ervoor dat mediteren iets luchtigs krijgt.

Reactie plaatsen