Hoe ga je om met kritiek? De do's en don'ts

Ik weet niet hoe het met jou zit maar mijn sterkste punt is het niet. Omgaan met kritiek. Zelfs als de kritiek meer opbouwende feedback is en helemaal niet als echte kritiek bedoeld is, schiet ik in de verdediging.

Of ik krijg het gevoel dat ik als persoon niet deug. Het slaat natuurlijk nergens op maar toch voelt het zo. Hoe kan dat toch?

Wat is kritiek?

Kritiek geven is het maken van een opmerking over het gedrag of een prestatie van een ander. Kritiek draait dus om wat jij doet en niet om wie jij bent. Dit is heel belangrijk om te onthouden aangezien veel mensen zich persoonlijk aangevallen voelen als ze kritiek krijgen. Ik dus ook.

Hier onder een aantal tips die je helpen bij het op een volwassen manier handelen van kritiek.

1. Vat het niet persoonlijk op

Het is moeilijk om het niet persoonlijk op te vatten als iemand kritiek op je heeft. Toch is het goed om eens van een figuurlijk afstandje te kijken naar wat er wordt gezegd. Wat wil deze persoon nou eigenlijk echt zeggen? En heeft dit met mij te maken of is het iets wat bij deze persoon zelf zit? Door dit te doen kun je niet alleen beoordelen of de kritiek terecht is maar kun je eventueel ook de ander helpen in plaats van te reageren als een draak.

2. Raak niet geïrriteerd

Als je je irriteert ben je geneigd de kritiek direct af te doen als onterecht. Probeer ondanks je irritatie goed te luisteren naar wat er gezegd wordt. Het zou best wel eens kunnen dat de kritiekgever gelijk heeft en dan mis je de kans om wat te leren doordat je verblind bent door je gevoel van irritatie. We zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten. Leer ervan.

3. Ga niet in de aanval

Ga niet direct in de aanval en wordt niet kwaad. Als je direct een weerwoord klaar hebt krijgt de ander niet de kans te zeggen wat hij of zij wil. En jij hoort dus niet wat de ander zegt. Probeer te luisteren en kies bij een reactie je woorden zorgvuldig. Vooral op je werk is het aan te raden om steeds rustig te blijven. Focus je op de inhoud van de kritiek en ga desnoods een luchtje scheppen als je je echt aangevallen voelt.

4. Stel vragen

Stel voldoende vragen om te achterhalen vanwaar de kritiek precies komt en wat je er precies aan kunt veranderen. Zo kom je geïnteresseerd over en durven ander je in de toekomst nog gewoon aan te spreken over zaken die minder goed gaan. Daarnaast dwing je respect af en kan een ander wat van leren van de manier waarop jij omgaat met kritiek.

5. Is de kritiek terecht?

Vraag je af of de kritiek rechtvaardig is. Je moet accepteren dat bepaalde opmerkingen terecht kunnen zijn. Aanvaard het probleem en sta ervoor open om eraan te werken. Kijk wel uit dat je de kritiek niet automatisch als waarheid aanneemt. Is de kritiek die je krijgt onterecht, durf dan te zeggen dat je je niet kan vinden in wat de ander zegt.

Evaluatie

Om steeds beter te worden in het kunnen omgaan met kritiek is het slim om naderhand een korte evaluatie te houden met jezelf. Als je daar de volgende tips in meeneemt moet het goed komen.

1. Leer van de kritiek

Ieder mens maakt weleens fouten of pakt dingen onhandig aan en het is ook goed dat andere mensen je daarop wijzen. Probeer in plaats van te denken dat je niet deugt, te leren van de kritiek die je krijgt. Begin met proberen je bewust te worden van je emoties naar aanleiding van kritiek en kijk hier naar zonder jezelf te veroordelen.

2. Stop je gevoel niet weg

Probeer je gevoel dus niet weg te stoppen, ook al is dit waarschijnlijk wel je eerste reflex. Houd hierbij in gedachten dat schaamte een hele normale menselijke emotie is. Je zal merken dat je daardoor meer rust en ruimte krijgt om je gedachten beter op een rijtje te zetten.

3. Maak een plan

Probeer het gedrag waarop je kritiek hebt gekregen te zien als een vervelend incident in plaats van dat het iets zegt over wie je bent. Maak vervolgens een plan over hoe je een dergelijke fout in het vervolg kan voorkomen. Dit zal je veel meer rust geven dan denken dat je als persoon niet deugt.

4. Geef de ander feedback

Het kan natuurlijk ook zijn dat de persoon die jou kritiek heeft gegeven dit op een onprettige manier heeft gedaan. Hiermee heeft hij of zij het jou moeilijk gemaakt er op een volwassen manier mee om te gaan. Je kunt deze persoon hier later op een rustige manier op aan spreken. Zorg er wel voor dat de inhoud van de eerdere kritiek niet weer opgerakeld wordt.

Ik hoop dat je met deze tips uit de voeten kan en voortaan kritiek wat beter kan handelen. Als jij nog aanvullende tips hebt, laat het hier onder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Jezelf zijn: makkelijk gezegd maar moeilijk gedaan - Change of Heart
Door

Jezelf zijn: makkelijk gezegd maar moeilijk gedaan - Change of Heart

op 25 Sep 2017

[…] Hoe ga je om met kritiek? De do’s en don’ts […]

Reactie plaatsen