Beter slapen doe je zo: 7 tips die je zeker helpen!
Een goede nachtrust biedt garantie voor een betere gezondheid. Als mens heb je toch al gauw rond de acht uur aan slaap nodig om tot een goede balans te komen. Zowel lichamelijk als geestelijk zul je anders gaan bemerken dat je minder energie hebt om overdag optimaal te functioneren. Zo mis je alle leuke dingen en nemen ook je prestaties op het werk af.
Toch kan het soms lastig zijn om goed in slaap te komen en kun je ook tijdens de nacht meerdere malen wakker worden en opnieuw de slaap niet kunnen vatten. Als dit te lang duurt, gaat dit op den duur een probleem opleveren voor je gezondheid. Het is dan ook belangrijk om erachter te komen hoe je beter kunt slapen.
Remslaap door de juiste methodes
Beter slapen doe je zo: namelijk aan de hand van enkele simpele tips en adviezen. Zodra je deze in praktijk brengt, zul je bemerken dat je een veel betere nachtrust zult kunnen pakken. Je zult sneller in slaap kunnen komen en tevens een diepere slaap kunnen realiseren, zodat je voldoende remslaap krijgt.
Dit is een belangrijk stadium in het slaapproces, aangezien je zonder deze diepe slaap eigenlijk niet goed kunt uitrusten. Dit heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid. Remslaap is een vereiste om een goede mentale gezondheid te behouden. Laten we daarom vooral kijken naar de verschillende methodes die je kunt toepassen om je slaap te verbeteren.
Beter slapen doe je zo
Tip 1: Bewust voorbereiden op slaap
De eerste tip is om zeer bewust te kiezen om te gaan slapen. Hiervoor dien je het belang van een goede nacht slapen in te zien en ook met name begrijpen waarom je een bepaald aantal uur nodig hebt.
In de drukte van alledag kun je prioriteit geven aan ogenschijnlijk belangrijkere zaken, waardoor de slaap er eigenlijk eerder bij inschiet. Een overtuiging van ‘ik kan wel met minder slaap’ draagt bij aan een verwaarlozing van een goede nachtrust.
Wanneer je echter het belang inziet van voldoende slaap krijgen, zul je ook de voordelen ervan beter kunnen ervaren. Tijdens de slaap vinden verschillende herstelprocessen plaats, waarbij het lichaam en de geest gebeurtenissen die je gedurende de dag hebt meegemaakt, verwerkt.
Krijg je echter te weinig slaap, dan schiet dit erbij in. Het blijft zo invloed op je uitoefenen, wat je op een gegeven moment gaat opbreken.
Beter slapen doe je zo
Tip 2: Breng het klimaat in je kamer op orde
Het is belangrijk dat de kamer waarin je slaapt de juiste temperatuur heeft. Is het te koud of juist te warm, dan is dit nadelig voor een goede nachtrust. Je kunt er onrustiger door slapen of geheel niet goed in slaap komen. Ook de luchtvochtigheid is een punt van aandacht.
Om dit te reguleren, kun je een apparaat kopen wat dit voor je regelt. Zorg bovendien voor voldoende frisse lucht. Zet overdag de ramen even open, zodat frisse lucht naar binnen kan en oude lucht naar buiten. Zo slaap je in een veel gezondere omgeving.
Beter slapen doe je zo
Tip 3: Ga niet te laat naar bed
Het mag aanlokkelijk zijn om tot de late uurtjes wakker te blijven en jezelf ervan te overtuigen dat je niet meer slaap nodig hebt. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk slaap te krijgen. Zeker de uren die je slaapt voor middernacht zijn het meest heilzaam voor je gezondheid.
Je verlegt je ritme zo en zult bemerken dat je je hier uiteindelijk veel beter door gaat voelen. Je hebt zo meer energie voor de uren waarin het licht is en je je tijd daadwerkelijk waardevol kunt besteden.
Beter slapen doe je zo
Tip 4: Vermijd zoveel mogelijk stress
Een klassieke boosdoener die zorgt voor een slechte nachtrust is uiteraard stress. Stress levert veel spanning op in het lichaam en zet het denken op actief. Hierdoor kun je je minder gemakkelijk ontspannen en in een diepe slaap zakken. Hoe beter je stress uit je leven kunt elimineren, des te beter je kunt uitrusten. Wil je meer lezen over hoe je stress kunt verminderen? Kijk dan even op deze pagina.
Tip 5: Drink niet teveel voordat je naar bed gaat
Misschien heel voor de hand liggend maar veel mensen denken hier niet aan. Met als gevolg dat ze 's nachts één of zelfs meerdere keren uit bed moeten om naar het toilet te gaan. Vooral vrouwen die kinderen hebben gekregen hebben vaak een blaas die regelmatig geleegd moet worden.
Dus als je denkt dat je beter kunt slapen door goede nachtrust thee, hier kun je je nog wel eens flink in vergissen. Vooral omdat veel mensen niet meer kunnen slapen nadat ze uit bed zijn geweest om te plassen.
Dit komt vaak doordat ze op de klok kijken en denken 'ik kan nog maar drie uur slapen tot de wekker gaat, ik moet zo snel mogelijk weer slapen'. Door dit te denken werp je in de meeste gevallen vaak een drempel op om weer in slaap te vallen met als gevolg dat je nog uren wakker ligt.
Beter slapen doe je zo
Tip 6: Laat het slaapmutsje staan
Het wordt een slaapmutsje genoemd omdat je na één of meerdere glazen alcohol zo lekker snel in slaap valt. Het lijkt de ideale oplossing maar helaas werkt het averechts. Als je alcohol drinkt voordat je gaat slapen, slaap je juist veel lichter en onrustiger dan als je nuchter gaat slapen.
Ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar is dat ze de volgende dag niet alleen hoofdpijn hebben na een avondje doorzakken maar dat ze ook erg moe zijn. Dit laatste is ook het geval als je toch netjes je acht uurtjes slaap hebt gehad. Dit is dus niet de kater maar het juist gevolg van licht slapen door de alcohol.
Wil je dus beter slapen? Laat dan vooral dat slaapmutsje achterwege en neem bijvoorbeeld een lekker warm bad voordat je gaat slapen.
Beter slapen doe je zo
Tip 7: Laat de schermen uit
Het is bijna niet meer weg te denken uit deze tijd: de televisie, tablet en smartphones. Al die dingen zijn reuze handig en vermakelijk maar helaas hebben ze flinke gevolgen voor onze nachtrust. De meeste van ons nemen ze zelfs mee naar bed om maar niets te hoeven missen.
De eerste reden waarom ze zo slecht zijn voor onze nachtrust is omdat we simpelweg slaap missen doordat we nog even dat spelletje willen afmaken, nog even de tijdlijn van Facebook langs willen lopen of dat dringende mailtje dat net binnen komt nog even willen beantwoorden. Voor je het weet ben je een half uur of een uur verder. Zonde!
Daarnaast is het licht dat we deze apparaten af komt storend voor het slaaphormoon dat ons lichaam normaliter afgeeft als het donker wordt. Doordat we steeds met onze neus op dat felle beeldscherm kijken, denken onze hersenen dat het nog dag is en dat het nog geen tijd is om te gaan slapen. Het slaap hormoon wordt dus niet aangemaakt waardoor we langer wakker blijven.
Een potje vrijen werkt ook!
Wil je beter slapen? Lees dan voordat je gaat slapen gewoon ouderwets een boek (dus niet op de tablet) of voer een goed gesprek. Een potje vrijen doet overigens ook wonderen. Wat je ook doet, laat de beeldschermen uit en laat de natuur zijn werk doen.
Mocht je nou echt moeite hebben met in slaap komen, luister dan eens naar een geleide meditatie. Het klinkt een beetje zweverig maar het doet echt wonderen. Onderstaande kun je bijvoorbeeld eens proberen.
Beter slapen doe je zo: lees hier verder
Wil je meer tips over hoe je beter kunt slapen? Lees dan onderstaande artikelen.
Marie
op 04 Nov 2020