Oorzaken voor stemmingswisselingen

Oorzaken voor stemmingswisselingen

Als mens ken je vele emoties en gevoelens. De ene persoon ervaart deze wat intenser dan een ander en ook niet iedereen gaat er hetzelfde mee om. Zo kun je wat terughoudender reageren en emoties meer binnenhouden, als je geleerd hebt om meer de controle te houden op hoe je je voelt en hier vervolgens door reageert. Ben je iets gepassioneerder van karakter dan kun je heftiger je emoties uiten. Voor beiden is wat te zeggen. Zolang het stabiel en voor reden vatbaar blijft, is de ene manier van reageren niet beter dan het andere.

Wisselend humeur

Toch kan het voorkomen dat je plotseling van de ene emotie in een ander schiet, zonder dat je hier vooraf op bedacht bent. Je humeur slaat ineens om en hier hoeft niet eens direct een aanwijsbare reden voor te zijn. Toch zijn er vaak oorzaken voor stemmingswisselingen te bedenken als je hier aandacht aan geeft. Het kan zeker helpen om te achterhalen waardoor je het ene moment nog vrolijk bent en een volgend moment ineens snauwerig van je af blaast. Dergelijke stemmingswisselingen lijken oncontroleerbaar, toch is dit zeker niet altijd het geval. Door uit te zoeken waar je op of door reageert, kun je je stemmingen onder controle krijgen en standvastig amicaal blijven.

Slaapgebrek

Een grote boosdoener voor het veroorzaken van stemmingswisselingen is een gebrek aan voldoende nachtrust. Slaapgebrek is ongezond voor zowel de geestelijke als fysieke gezondheid en kan veel onrust en disbalans veroorzaken. Je zult minder zijn uitgerust en minder kunnen hebben van wat er om je heen gebeurt of wat mensen van je zullen vragen of verwachten. Je lontje wordt mogelijk wat korter en je zult sneller van je afbijten, ook als dit niet direct nodig is. Hierdoor ontstaat een onrustige sfeer, waardoor de spanning enkel maar oploopt. Ook dit draagt niet bij aan een stabiele stemming. Het is dan ook belangrijk erop te letten dat je voldoende uitrust en genoeg uur slaapt, het liefst zoveel mogelijk voor middernacht.

Hormonale schommelingen

Een andere voor de hand liggende factor kan zijn dat hormonale schommelingen een rol spelen als invloed op je humeur. Met name bij vrouwen zijn er veel verschillende momenten waarop de hormoonbalans van slag kan zijn. Zo is er de periode rond de ovulatie, alsmede de week voordat de menstruatie begint, dat het humeur plotseling kan omslaan. Het lichaam werkt dan hard om deze veranderingen in het lichaam te dragen en te sturen en dit kan voor een onaangenaam gevoel zorgen voor de vrouw.

Hierdoor kan haar stemming ook van slag raken en spreek je van stemmingswisselingen. Ook de overgang of het geven van borstvoeding kan hieraan bijdragen. Dit wil niet zeggen dat mannen totaal geen last kunnen hebben van wisselingen in hun humeur door eveneens schommelingen in de hormonale spiegel. Ook zij kunnen hierdoor veranderende stemmingen ervaren.

Voeding heeft invloed

Voeding is een belangrijk element dat de balans in het lichaam kan herstellen. Wanneer je veel transvetten of slechte vetten tot je neemt, loop je kans op stemmingswisselingen. Ook dien je over voldoende omega3-vetzuren te beschikken om somberheid of depressies te voorkomen. Een B12 vitaminetekort of een tekort aan magnesium kan eveneens hieraan bijdragen. Vermijd een teveel aan koolhydraten en let goed op wat je eet. Zo krijg je stemmingswisselingen eerder onder controle.

De invloed van stress

Wat voor zowel mannen als vrouwen van grote invloed is bij stemmingswisselingen, is stress. Een teveel aan stress zorgt ervoor dat je prikkelbaar wordt. Weet je deze stress ook niet met regelmaat terug te brengen naar een gezond niveau loop je zelfs het risico op een flinke burn-out. Bij een burn-out krijg je niet alleen stemmingswisselingen maar krijg je zelfs last van depressieve gevoelens. Oppassen geblazen dus met stress!

Beter voelen?

Er zijn verschillende oorzaken voor stemmingswisselingen te noemen. Welke het ook is, het is de kunst om weer een fijn gevoel te kunnen krijgen als je even niet lekker in je vel zit. Soms voel je je al beter als je een paar grappige kattenfilmpjes kijkt op YouTube of even een half uurtje in de zon gaat zitten.

Zit de oorzaak van jouw stemmingswisselingen dieper? Negeer ze dan niet en vraag om hulp!

Reactie plaatsen