Jezelf op de eerste plek zetten. Doe het nou eens dames!

Jezelf op de eerste plek zetten. Doe het nou eens dames!

Volgens mij is dit echt een vrouwending. Mannen hebben hier minder last van. Jezelf op de eerste plek zetten. Eerst goed voor jezelf zorgen voor je je druk maakt om de zorgen voor een ander.

Waarom vinden veel vrouwen zichzelf toch zo onbelangrijk dat ze ongeveer de volgende top tien hanteren?

1. Kinderen
2. Partner
3. Familie
4. Werk
5. Huishouden
6. Hond
7. Cavia en/of konijn
8. Tuin
9. Nog een keer huishouden
10. Zichzelf

Waarom nou toch dames?

Begrijp me niet verkeerd. Ik maak me hier ook vaak schuldig aan maar soms vraag ik me af waarom het belangrijker is dat de was strak gevouwen in de kast ligt dan dat ik op tijd in bed lig. Ik ben al lang blij dat wij geen huisdieren hebben anders was het helemaal drama geweest.

Waarom vind je het belangrijker dat je voor de tweede keer de keuken zuigt in plaats van een lekker bad te nemen?

Waarom maak je je druk om de perfecte traktatie voor je kind terwijl je zelf al twee weken niet naar yoga bent geweest?

Waarom ben jij van ’s ochtends 6 uur tot ’s avonds 9 uur druk met van alles en iedereen behalve met jezelf?

Waarom kan iedereen behalve jij ’s ochtends een broodje eten aan de ontbijttafel?

Waarom ben jij uitgeblust en energieloos terwijl de rest van je gezin of je collega’s nergens last van hebben?

Je zorgt niet voor jezelf

Precies, omdat je niet goed voor jezelf zorgt. Je zet jezelf niet vaak genoeg op de eerste plek. Resultaat: een uitgebluste, gefrustreerde moeder/partner/collega/dochter/vriendin omdat je altijd op je tandvlees loopt. Denk je nou echt dat je daar een leuker mens van wordt? Dat je aan de hemelpoort (of waar dan ook) een lintje krijgt?

Ik kan je uit de droom helpen. Dat gaat niet gebeuren. Althans, dat denk ik tenminste (hopen mag altijd). Het enige wat je krijgt is een burn-out, een ontevreden partner en zeurende kinderen.

Krab jezelf achter je oren

Dus krab jezelf nog eens achter de oren als je het brood van je partner smeert (dat kan hij echt zelf), pak een kop koffie, smeer een boterham met extra veel hagelslag en ga ZITTEN.

Gun jezelf af een toe een beetje rust. Heb er vrede mee dat niet altijd alles perfect is. Goed (en soms matig) is ook prima. En af en toe is met de Franse slag helemaal niet erg. Zeker niet als jij er een leuker mens van wordt.

We denken dat we alles zelf moeten doen

Het grappige is, we denken ook echt dat we alles zèlf moeten doen. Alle taken vallen onder alle rollen die we onszelf hebben toebedeeld. Moeder, partner, werkneemster, hoofd huishouding, kok, wasserette, tuinman, hondenuitlaatservice, planbureau, klusjesman, vrijwilligster, klaar-over-juf, hoofd administratie, personal shopper en carnaval kostuumnaaister.

Je kunt het zo gek niet verzinnen en wij vinden dat we het moeten doen. Partner, kinderen en collega’s zullen wel gek zijn als ze je proberen te overtuigen van je ongelijk. Lekker luxe leventje zo.

Jezelf op de eerste plek zetten

Het enige wat jij moet doen is delegeren en loslaten dat dingen precies zo gebeuren als jij dat wilt. Who cares dat je kind een keer in zijn pyjama op de opvang staat (ja, dat is echt gebeurd).

Wat maakt het uit dat de was wat minder strak gevouwen in de kast ligt of de keuken een keer de hele dag vol ligt met kruimels. Wordt niemand slechter van en er gaat al zeker niemand dood aan.

Dus aan alle vrouwen die zichzelf herkennen in dit relaas, bel elkaar op en ga met z’n allen de kroeg in. Ga met je luie kont in de sauna liggen of van mijn part een week op vakantie. Leer jezelf op de eerste plek zetten. Daar wordt iedereen beter van. Beloofd.

Wil je meer lezen over kiezen voor jezelf? Lees hier verder.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart
Door

8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart

op 22 Jun 2017

[…] Jezelf op de eerste plek zetten. Doe het nou eens dames! […]

Reactie plaatsen