Ben jij ook een pleaser? Na dit inzicht kies je voor jezelf

Ben jij ook een pleaser? Na dit inzicht kies je voor jezelf

Ben jij een echte pleaser? Zo iemand die probeert alles goed te doen voor iedereen? Zo iemand die zijn best doet om iedereen te vriend te houden? Die graag aardig gevonden wil worden?

Op zich niks mis mee want dat betekent in ieder geval dat je graag je best doen voor een ander. Er zijn slechtere eigenschappen om te hebben.

Helaas heeft dit gedrag ook een flinke keerzijde. Als pleaser verlies je compleet uit het oog wat goed is voor jezelf. Het kan zelfs gebeuren dat je eigenlijk geen idee meer hebt wat je nou eigenlijk zelf wil.

Ben jij een echte pleaser?

Ben jij ook een pleaser? Heb jij er een handje van hebben om het goed te willen doen voor iedereen? Om bang te zijn wat een ander van je vindt als je voor de verandering eens gaat doen wat jij wilt? Lees dan onderstaand ‘verhaaltje’ even en besef dat je het toch nooit goed doet voor iedereen.

pleaser

Vermoeide vader

Op een dag gingen vader en zoon met een ezel op pad. De vader wilde lopen en zette zijn zoon op de rug van de ezel.

Zo gingen zij op weg tot zij mensen tegenkwamen die zeiden: ‘Zie daar de wereld op zijn kop. Die gezonde jongen zit rustig op de ezel, terwijl zijn arme, vermoeide vader nauwelijks vooruit komt.’

Ontaarde vader

De jongen hoorde dit, schaamde zich en stapte af. Hij wilde dat zijn vader verder op de ezel zou rijden. Zo liepen ze voort.

Even later hoorden ze: ‘Moet je dat zien. Wat een ontaarde vader, die zelf lekker op de ezel zit en zijn kind laat lopen.’

Dierenbeulen

Na dit verwijt zei de zoon: ‘Kom, laten we samen op de ezel rijden.’

Zo vervolgden ze hun weg tot zij mensen tegenkwamen die zeiden: ‘Kijk, dat arme beest. Zijn rug zakt door onder het gewicht van hen beiden, wat een dierenbeulen.’

Dwazen

Daarop zei de jongen: ‘Laten we allebei te voet gaan, dan kan niemand ons nog verwijten maken.’ Zo liepen ze verder achter hun ezel.

Tot voorbijgangers commentaar leverden: ‘Zie deze dwazen. Ze lopen in de brandende zon en geen van beiden denkt eraan op de ezel te gaan zitten.’

Volg je hart

Vader richtte zicht tot zijn zoon en zei: ‘Tja, mijn zoon, hoe je je ook gedraagt, op- en aanmerkingen zullen er altijd in overvloed zijn. Volg daarom altijd wat je eigen hart je ingeeft.’

Altijd commentaar

Dus de volgende keer als je probeert het de hele wereld naar de zin te maken, denk er dan aan dat er altijd mensen zijn die commentaar hebben. Er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met wat je denkt en doet. En dat is natuurlijk helemaal prima. Het zou een saaie boel worden als iedereen hetzelfde zou denken en doen.

 

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart
Door

8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart

op 22 Jun 2017

[…] Ben jij ook een pleaser? Na dit inzicht kies je voor jezelf […]

Reactie plaatsen