Ongezond eten: met deze tip blijf je er echt van af

Ongezond eten: met deze tip blijf je er echt van af

Och man, wat is het toch moeilijk. Helemaal in deze tijd van het jaar. Overal pepernoten, suikermuizen en chocolade letters. En dan heb ik het nog niet eens over de warme chocolademelk met slagroom. 

Rond 5 december zijn we alweer overgestapt op de kerstkransjes, glühwein en andere heerlijkheden die nog beter smaken omdat de kaarsjes aan zijn en het buiten koud is. Hoe moet je nou in godsnaam slank blijven in deze tijd van het jaar? Toch zijn er een aantal mensen die het lukt om van ongezond eten af te blijven. En ik weet waarom.

Algehele onthouding werkt niet

Deze mensen ontzeggen zichzelf niks. We weten immers allemaal dat dàt niet werkt. Wilskracht is helaas net als een batterij en op een gegeven moment zal je zwichten. Die algehele onthouding van ongezond eten moet je dus niet meer proberen.

Keer de boel om

Wat je wél moet proberen is de boel omkeren. Zoveel mogelijk gezonde dingen eten op een dag. Zòveel gezonde dingen dat je geen trek meer hebt in de ongezonde dingen en dus niet meer als een dolle hond los gaat op een zak chips.

Verleg je focus

Als je dit doet focus je je op de dingen die je wèl mag eten in plaats van alles wat je van jezelf nièt mag eten. Hierdoor ga je niet meer de concurrentie aan met de zoete of hartige trek. Je houdt je niet meer bezig met de bak pepernoten die je niet mag eten. Je houdt je juist bezig met al het gezonde eten wat je wel mag eten. Als je je op het ene focust kun je niet met het andere bezig zijn. Zo simpel kan het zijn.

Uit je systeem

Door meer groente, fruit, peulvruchten, hele granen, noten en zaden toe te voegen aan je eetpatroon ga je merken dat ongezond eten vanzelf uit je systeem verdwijnt. Niet omdat je ze verbant maar omdat je simpelweg vol zit van het gezonde eten. En het mooie van gezond eten is dat je stopt met eten als je vol zit.

Je voelt je fit

Ook als je gaat merken wat gezonde voeding doet met je lijf weet ik zeker dat je vaker gaat kiezen voor een gezond alternatief. Je bent niet meer zo opgeblazen en duf. Je kunt weer fatsoenlijk naar de wc en je huid gaat er beter uit zien. Je voelt je gewoon fit. Precies zoals het hoort.

Nooit meer wat lekkers?

En ik zeg zeker niet dat je nooit meer iets mag eten wat minder gezond is. Nee hoor, lekker doen. Zo lang je gezond eet merk namelijk dat je genoeg hebt na een handje pepernoten. Ook een paar chipjes zijn voldoende in tegenstelling tot de hele zak. En ook één bitterbal stilt je lekkere trek in plaats van de hele schaal met vette snacks.

Eet tot je verzadigd bent

Dus eet als je honger of trek hebt. Maar kies voor wat gezonds. Pak een appel als tussendoortje. Daarna nog steeds trek? Pak een banaan of een paar dadels. Een handje nootjes doet ook wonderen.

Tuurlijk zijn die dadels niet zo lekker als een Snickers, zo simpel heeft de schepper het helaas niet gemaakt. Maar vertrouw op mij, als jij je focust op al het gezonde eten wat je wel mag hebben in plaats van al het ongezonde eten wat je niet mag hebben, is het allemaal zo spannend niet meer.
Dan kun je gewoon lekker gezond eten en ook zeker eens wat snoepen of een vette bek halen. Je behoeftes veranderen en dat maakt het ontspannen.

Als het maar lekker is

Gezond eten is eenvoudig, als je het lekker maakt voor jezelf. Zoek naar de dingen die je ontzettend lekker vindt, en tegelijkertijd gezond zijn.
Want dat is uiteindelijk alles waar je naar op zoek bent: eten dat lekker is. Als je gezond eten lekker kunt maken is het allemaal niet zo spannend meer. Dan mis je niets en is het makkelijk vol te houden.

Het is even zoeken en uitproberen en maar dat is juist leuk. Als je van koken houdt tenminste. Anders moet je je partner lief aankijken. Jij de recepten en de boodschappen, je partner achter het fornuis.

Heb jij misschien gezonde alternatieven voor lekkere gerechten en borrelhapjes? Plaats ze hier onder even, scheelt een ander een hoop zoekwerk.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Sarina
Door

Sarina

op 11 Nov 2016

Bananenpannenkoeken! 3 bananen prakken, 2 eieren erdoorheen, wat kaneel en pannenkoekjes bakken :-)

Bregtje
Door

Bregtje

op 14 Nov 2016

Dat klinkt lekker! Ga ik zeker proberen binnenkort. Lekker simpel ook :-)

Reactie plaatsen