Ben jij ongelukkig in je werk? Wake up!

Zeg eens eerlijk. Doe jij waar je echt gelukkig van wordt? Krijg jij energie van je werk? Heb jij op zondag avond weer zin om maandag aan de slag te gaan?

Ik denk dat er weinig mensen zijn die hier volmondige ja’ op kunnen antwoorden. En dat is eigenlijk heel erg zonde want je bent het grootste gedeelte van je leven aan het werk. Dan kun je maar beter iets doen waar je blij van wordt in plaats van iets wat je alleen maar energie kost en je stress oplevert. Toch?

Iedereen die een baan heeft waar hij of zijn niet blij van wordt weet dit donders goed. Maar waarom zijn er dan zo weinig mensen die het roer omgooien en gaan doen waar ze echt gelukkig van worden?

Volgens mij zijn er drie (hoofd)redenen waarom mensen niet kiezen voor een andere baan terwijl ze heel goed weten dat hun huidige werk niet echt bij ze past.

Financiële overwegingen

De eerste reden is natuurlijk vanuit financiële overwegingen. Ik snap heel goed dat als jij een gezin moet onderhouden, je niet gauw besluit om te stoppen met je werk om te gaan uitzoeken wat je echt wilt doen.

Of dat je eigenlijk wel voor jezelf zou willen beginnen maar dat je het risico niet durft te nemen omdat je vijf monden hebt om te voeden. Misschien weet je zelfs al wat je graag zou willen doen maar omdat daar geen droog brood mee te verdienen is durf je de stap niet te nemen.

Doe iets waar je energie van krijgt

Toch denk ik dat het heel belangrijk is dat je doet waar je energie van krijgt en blij van wordt. Dit maakt je namelijk een ander mens en heeft invloed op je omgeving.

Als je kijkt naar het grote plaatje hebben je kinderen uiteindelijk liever een gelukkige papa en mama dan dat ze twee keer per jaar op vakantie gaan. Of dat ze merkkleding dragen en allemaal een eigen iPad hebben.

Ik zeg natuurlijk niet dat je een gigantisch financieel risico moet nemen. Ik weet ook wel dat geld tot op zekere hoogte absoluut gelukkiger maakt. Maar onderzoek eens welke mogelijkheden je wél hebt. Zou je in ruil voor minder geld wel gelukkiger kunnen zijn in je werk? Absoluut de overweging waard denk ik zo.

Gouden handboeien

Er zijn ook mensen die hun huidige werk niet boeiend (meer) vinden maar toch blijven zitten waar ze zitten omdat het zo goed verdient en ze een leuke auto van de zaak hebben. Wisselen van baan zou dom zijn omdat ze waarschijnlijk nergens zo veel gaan verdienen of zoveel vanuit huis kunnen werken. Dit zijn de zogenaamde gouden handboeien.

Been there, done that. Maar ik heb het geluk gehad dat er een reorganisatie kwam en ik ontslagen werd. Klinkt raar dat ik dat als iets positiefs zie maar daardoor werd ik gedwongen om te kijken naar wat ik echt wilde.

Net alsof het universum mij een schop onder mijn kont gaf. Ik wist natuurlijk niet direct wat ik wilde maar ik zit nu wel (na wat omwegen) helemaal happy deze blog te typen.

Ben jij ook ongelukkig in je werk?

Zit jij in een zelfde situatie en ben je ongelukkig in je werk? Dan lijkt het me een goed idee dat je jezelf nog eens flink achter de oren krabt. Je verspilt je kostbare tijd aan iets wat je niet leuk vindt. In ruil voor geld.

Zodat je een keer extra op vakantie kunt gaan of iedere week een hapje kan eten buiten de deur. Ik snap dat die dingen belangrijk zijn, we willen allemaal leuke dingen doen. En iedere maand een paar nieuwe laarzen staat ook hoog in de piramide van Maslow.

Maar zou je niet liever een paar van die leuke dingen inruilen voor werk waar je echt gelukkig(er) van wordt? Is dat lekkere salaris en die leuke auto het waard om je tijd te verspillen aan iets wat je eigenlijk helemaal niet meer wilt doen?

Niet weten wat je wilt

Ik denk dat er ontzettend veel mensen zijn die geen idee hebben waar ze echt blij van worden. Waar hun passie ligt. En dat ze daarom maar blijven zitten waar ze zitten. We laten ons liever leiden door toevalligheden dan dat we echt stil staan bij wat we willen.

Want dat kost moeite, tijd en is vaak ook eng. Echt kritisch naar jezelf kijken. Wat kan ik goed en wat kan ik juist niet? Waar krijg ik energie van en wat zijn dingen die me uitputten? Wat zijn mijn drijfveren en wat zijn mijn valkuilen?

De kaders

Volgens mij is het belangrijk om bij het beantwoorden van deze vragen niet te kijken naar wat je wilt DOEN maar juist naar wat je wilt ZIJN. Wat voor moeder wil je zijn? Wat voor een partner wil je zijn? Wat voor een medemens wil je zijn? Welke boodschap wil jij meegeven aan je kinderen?

Hieruit kun je hele belangrijke punten halen die de randvoorwaarden zijn voor je toekomstige werk. Dit zijn jouw kaders waar binnen je je droombaan moet gaan vinden.

Deze kaders bepalen bijvoorbeeld of je van 9 tot 5 wilt werken of juist flexibel. Of misschien kom je al snel tot de conclusie dat je eigenlijk helemaal niet meer wilt werken maar thuis wilt zijn om het huishouden draaiende te houden en er te zijn voor de kinderen.

Drijfveren

Als je de kaders hebt bepaald kijk je vervolgens naar wat je drijfveren zijn. Als je het echt grondig wilt doen kun je een loopbaancoach inschakelen. Maar je kunt om te beginnen ook online een test doen waar je al veel uit kunt halen.

Zo ben ik er na een loopbaantraject achter gekomen dat ik een sterke zakelijke drijfveer heb. Dit had ik nooit gedacht maar toen ik dat eenmaal wist vielen er een hoop dingen op zijn plek.

Anderen helpen

Een andere sterkte drijfveer die ik heb is dat ik graag anderen help. Als ik terug kijk in wat ik allemaal gedaan heb is dit ook echt de rode draad. Hier krijg ik energie van.

Mijn valkuil hierbij is altijd geweest dat ik te veel in de ondersteunende rollen ging zitten en me daardoor snel verveelde omdat ik eigenlijk veel meer in mijn mars had.

Zodra je weet wat jou van binnenuit drijft, is het veel makkelijker om een baan te vinden die echt bij jou past.

Je werkgeschiedenis

De volgende stap is dat je alle organisaties en functies opschrijft waar je voorheen hebt gewerkt. Noteer waar je energie van kreeg en wat je juist ontzettend stom vond. Kijk hierbij niet alleen naar je functie maar ook naar de bedrijfscultuur, de werktijden, manier van leidinggeven, soort collega’s etc.

Als je hier klaar mee bent kun je heel makkelijk een overzicht maken van de dingen die je niet meer wilt en de dingen die je juist wel wilt. Iedere vacature die je voorbij ziet komen en ieder gesprek dat je voert kun je vervolgens naast dit overzicht leggen.

Voldoet de functie niet aan de eisen? Geen tijd meer in stoppen en op zoek naar een andere vacature.

Ongelukkig in je werk? Onderneem actie!

Eigenlijk is het allerbelangrijkste dat je in beweging komt. Dat je actie onderneemt. Als je stil blijft zitten zal er nooit wat gebeuren. Waarschijnlijk zal je volgende stap nog niet eens je droombaan zijn maar je bent er wel een stap dichterbij.

Je komt in een nieuwe omgeving en je ontmoet nieuwe mensen. Wie weet wat voor een deuren dat opent.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen