Hoe hou je balans? Tips voor een gezond lijf

Hoe hou je balans? Simpel. Ga terug naar de basis. Eten, slapen en bewegen. Drie punten die er nog wel eens bij in schieten in ons drukke bestaan.

Als we druk zijn moet één (of meer) van deze drie het vaak ontgelden.

Nou ja, we blijven natuurlijk wel eten. Alleen niet gezond. En slapen doen we natuurlijk ook nog steeds. Alleen te weinig of op rare plekken (toetsenbord bijvoorbeeld). En ook bewegen doen we nog steeds. Alleen van onze bureaustoel naar het koffiezetapparaat en niet verder.

Met andere woorden, we doen alles wel maar op een verkeerde manier. En omdat we de basis niet goed op orde hebben wordt de rest ook steeds moeilijker. Dus back to basic!

Hoe hou je balans? Met eten

Als je druk bent is het om gezond te eten belangrijk om vooruit te kijken. Dus sta twee of drie keer per week even stil bij hoe de komende dagen eruit zien. Zit je op kantoor? Ben je veel onderweg? Zit je thuis met drie drukke kinderen? Iedere omgeving heeft namelijk een andere aanpak nodig.

Op kantoor bestaat misschien de verleiding om voor een broodje “gezond” te gaan. Onderweg heb je geen koelkast in de buurt en is de kans groot dat je stopt bij een benzine station.

En als je thuis zit bij de kinderen ben je zo druk dat je geen tijd hebt om te eten en de hele dag restjes van de kinderen naar binnen werkt.

Het is een beetje een hype maar ‘mealpreppen’ is the magic word. Simpel gezegd, je maakt van te voren je eten klaar en neemt het mee in een tupperware bakje. In deze blog van Chicks love food wordt uitgelegd hoe je dit handig kunt aanpakken.

Hoe hou je balans? Met slapen

Als je regelmatig tot laat aan het werk bent en daardoor te weinig slaapt, besef je dan het volgende. Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je moeite hebt met het concentreren op taken, het herinneren van zaken en het maken van rationele beslissingen.

Grote kans dus dat je veel productiever bent als je je 6-8 uurtjes slaap wél pakt. En als je productiever bent hoef je misschien ook niet meer van die lange dagen te maken. Trek je conclusie.

Mocht je te weinig slaap hebben doordat je kinderen van die nachtbrakers zijn, probeer dan af en toe tussen door een uiltje te knappen.

Ik weet dat dit lang niet altijd mogelijk is maar als je de kans hebt, pak hem dan. Veel moeders zijn geneigd om als een gek door het huis te gaan als de kinderen tussen de middag even slapen.

Toch is het slimmer om soms de boel de boel te laten (chaos wordt het toch wel weer) en een uurtje plat te gaan.

Hoe hou je balans? Met bewegen!

Als je een druk bestaan hebt is dit het eerste wat er bij inschiet. Bij mij is dit in ieder geval heel lang het geval geweest.

Tot dat ik me besefte hoeveel energie ik eigenlijk krijg van een uurtje sporten. En hoe heerlijk het is om even een uurtje voor mezelf te hebben.

Andere voordelen van regelmatig bewegen zijn: je stressniveau daalt, je slaapt beter, je houdt je hart gezond, je versterkt je botten én je houdt je gewicht op peil.

Als je niet de tijd of middelen hebt om naar de sportschool te gaan, probeer eens creatief te zijn:

  • Dans met regelmaat een paar keer de kamer door met je kinderen, die van mij vinden dat geweldig.
  • Doe bilspieren oefeningen achter je bureau. Zorg er wel voor dat niemand van je collega’s (maar dan ook echt niemand) dit ziet. Dat volgt je de rest van je carrière.
  • Kinderen (vooral de kleintjes) kun je ook goed gebruiken om gewicht te heffen. Zie onderstaand voorbeeld:

Nou ja, mijn punt is, als je wilt bewegen kun je bewegen. Hoe zorg jij voor voldoende beweging in je drukke bestaan? Laat het hier onder even weten.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Chagrijnig? 12 tips voor een instant goed gevoel - Change of Heart
Door

Chagrijnig? 12 tips voor een instant goed gevoel - Change of Heart

op 27 Feb 2017

[…] Eten, slapen en bewegen: terug naar de basis […]

Positief denken: dit is het en zo leer je het! - Change of Heart
Door

Positief denken: dit is het en zo leer je het! - Change of Heart

op 22 May 2017

[…] Hoe hou je balans? Tips voor een gezond lijf […]

Ontdek de verschillende soorten stress en hun impact - Change of Heart
Door

Ontdek de verschillende soorten stress en hun impact - Change of Heart

op 01 Nov 2017

[…] Hoe hou je balans? Tips voor een gezond lijf […]

Reactie plaatsen