Je loopt naar de keuken maar je weet niet meer wat je daar nou eigenlijk kwam doen. Je bent geregeld je sleutels kwijt en zoekt je een ongeluk naar de bril die gewoon op je hoofd zit.
Of je zit op je werk maar je kan je nergens goed op concentreren waardoor je veel minder gedaan krijgt dan normaal. Bij een vergadering kan je je hoofd er niet goed bijhouden waardoor je met je mond vol tanden staat als de voorzitter je vraagt iets toe te lichten.
Concentratieproblemen volwassenen
Heel irritant dit soort situaties maar ik denk dat iedereen hier zich wel in herkent. Als je er goed over nadenkt zal het je opvallen dat dit niet altijd zo is maar vaak bepaalde periodes. Maar wat veroorzaakt deze concentratieproblemen bij volwassen nou eigenlijk?
Gewoon ergens anders met je gedachten
Concentratieproblemen bij volwassenen kun veel verschillende oorzaken hebben. Het kan betekenen dat je gewoon ergens anders zit met je gedachten.
Je bent bijvoorbeeld ontzettend verliefd, je heb relatieproblemen of iemand die dichtbij je staat is overleden. Heel begrijpelijk dat je in dit soort situaties je hoofd er even niet bij hebt.
Slaaptekort
Maar ook slaaptekort is funest voor je concentratie. Je lichaam is dan gewoon op en om niet teveel energie te verspillen worden bepaalde processen op een laag pitje gezet.
Zo dus ook je spanningsboog. Heel logisch dus dat ouders met jonge kinderen vaak niet knallende carrières hebben.
Teveel stress
Verder is teveel stress een welbekende factor die invloed heeft op je concentratie. Als je onder grote druk staat door een bepaald thema in je leven en je het gevoel hebt ondergesneeuwd te raken, kan je brein zich simpelweg niet meer focussen door een gebrek aan energie.
Tekort aan vitaminen en mineralen
Een andere oorzaak kan zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen en mineralen. Bij een tekort aan ijzer zijn de symptomen bijvoorbeeld vermoeidheid, duizeligheid en wordt het lastiger om je te focussen.
Het is dus slim om bij jezelf te rade te gaan of je wel voldoende voedingstoffen binnen krijgt. Als je twijfelt vul de vermoedelijke tekorten dan aan met supplementen.
Het komt wel weer goed
Gelukkig lossen bovenstaande concentratieproblemen bij volwassenen zich vaak vanzelf op als je de oorzaak wegneemt. Als je weer voldoende slaap zal het weer makkelijker voor je worden om te concentreren.
Ook als je meer rust inbouwt in je leven en daar de stress vermindert ga je merken dat je hersenen weer lucht krijgen en je je beter kunt focussen.
Blijvende concentratieproblemen
Concentratieproblemen worden wel echt vervelend als ze langdurig of zelfs blijvend zijn. Er is dan sprake van een verminderde hersenfunctie wat wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding van het hersenweefsel.
Verschillende factoren hebben hier invloed op. Denk hierbij aan: veel roken, obesitas, langdurig onder stress staan, diabetes en natuurlijk het hebben van een hoge leeftijd.
Wat is bij jou de oorzaak?
Mocht je dus last hebben van concentratieproblemen, kijk eens goed welke van bovengenoemde oorzaken op jou van toepassing is. Je weet dan direct wat je moet doen om je concentratie te verbeteren.
Lost dit niks op en blijf je vergeetachtig, chaotisch en het moeilijk vinden om je langere tijd ergens op te focussen, trek dan aan de bel bij de huisarts. Wie weet is er bij jou iets anders aan de hand. Tenzij je 93 bent, dan is het niet zo gek als je je niet meer kan concentreren.