Ik zat laatst bij de kapper en las een artikel gebaseerd op een hoofdstuk uit het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde’ van Jelmer Mommers. Los van dat dit boek nu met stip bovenaan mijn verlanglijstje staat, heeft dit ene artikel mij flink wakker geschud.
Waar ik vorig jaar nog flink de struisvogel strategie aan het toepassen was, ben ik mijn in de loop van 2019 steeds meer gaan beseffen dat we er echt een potje van maken met z’n allen.
En dan heb ik het in dit geval niet over de in mijn ogen steeds groter wordende onverdraagzaamheid richting onze medemens (racisme, agressie en andere zaken waar ik heel verdrietig van word) maar vooral over wat we onze planeet aan doen.
Letterlijk de basis van ons bestaan.
En ik besef mij terdege dat dit hypocriet over kan komen uit mijn mond. Ik ben namelijk echt niet de heilige maagd Maria van milieuzaken. En precies deze gedachte is wat mij (en waarschijnlijk een hoop andere mensen) tegenhoudt om stappen te ondernemen voor een beter milieu.
De gedachte dat ik in mijn uppie toch geen verschil kan maken. Dat de veranderingen die ik doorvoer een druppel op een gloeiende plaat zijn. Het probleem is gewoon TE groot en dat blokkeerde mij.
Gewoon de aarde iets minder verkloten dan we nu doen
Tot dat ik mij tijdens het lezen van het artikel bij de kapper het volgende besefte: het gaat er niet om dat ik geen negatieve invloed meer mag hebben op het milieu. Want linksom of rechtsom, onze samenleving is (nog) niet dusdanig ingericht dat we geen negatieve impact meer hebben op onze planeet.
Het gaat er juist om dat ik iets ga doen om de negatieve impact te beperken. Met andere woorden: de aarde minder snel verkloten dan we nu doen. Het hoeft dus niet perfect, het moet alleen beter dan we nu doen.
Als je er zo naar kijkt maak je dus al een verschil als je je afval gaat scheiden (als je dat nog niet deed), vaker de fiets of de benenwagen pakt i.p.v. de auto, de thermostaat 1 graad omlaag zet of alleen nog make-up en doucheproducten koopt die niet op dieren zijn getest.
Dat klinkt al een stuk minder groot toch?
Laten we samen een beweging maken
Je hoeft dus niet alles perfect te doen. Het gaat er in mijn ogen vooral om dat we een beweging van bewustwording tot stand brengen waarin we er SAMEN voor zorgen dat we de negatieve impact die we hebben zoveel mogelijk beperken.
Een beweging waarin mensen makkelijk mee kunnen door ‘kleine dingen’ te doen zonder dat ze denken dat het hetgeen zij doen geen ene fuck uitmaakt tussen de miljarden mensen op deze planeet.
Ik wil vanaf nu dus een bijdrage gaan brengen aan deze beweging. De aarde een stukje minder verkloten dan we tot nu toe hebben gedaan. Doe je met me mee?
Om je een klein beetje op weg te helpen geef ik je 12 simpele tips voor een beter milieu. Deze lijst is overigens verre van compleet maar hé, het hoeft niet perfect toch?
1. Eet minder vlees
Ook de wetenschap dat dit de meest effectieve stap is (naast minder vliegen) die je kan zetten om een minder negatieve impact op het milieu te hebben, heeft er aan bijgedragen dat ik vlees voorgoed uit mij dieet heb geschrapt.
De rest van mijn gezin gaat hier overigens niet helemaal in mee maar ze eten in ieder geval al een stuk minder vlees dan voorheen. En wat ze eten is biologisch. Wel een stukje duurder maar des te meer reden om minder vlees te kopen toch?
Dus ook als je dol bent op vlees (ik mis die gehaktbal echt wel!) kun je ervoor kiezen een minder negatieve impact op het milieu te hebben. Als jij in plaats van 5 keer in de week vlees eten kunt halveren, draag jij ook al je steentje bij.
Het is in mijn optiek de kunst om te gaan zien dat de kleine dingen wél uitmaken en vooral dat je het niet perfect hoeft te doen. Het enige wat je hoeft te doen is het iets beter doen dan je deed.
Wat kun je nog meer doen?
Naast het minderen van het eten van vlees zijn er nog een aantal simpele dingen die je kunt doen om je negatieve impact te beperken. Kijk gerust of er iets tussen zit dat past bij jou.
En besef je goed, doe niet alles in een keer want dan hou je het niet vol. Gewoon stapje voor stapje iets doorvoeren en als je daar aan gewend bent pak je het volgende. Simpelweg een aantal gewoontes aanpassen dus. Kleine moeite toch?
2. Bewuster online shoppen
Je staat er vast niet bij stil maar online shoppen heeft een behoorlijke impact op ons milieu. Denk maar eens aan alle verpakkingen en de extra CO2 uitstoot door alle busjes van de verschillende bezorgservices die de hele dag door het lands crossen.
Vooral de impact van de 24-uurs service is enorm. En dan heb ik het nog niet eens over de 1-uurs bezorgservice. Denk maar zo: hoe sneller de levering, hoe inefficiënter de bezorging, hoe slechter voor het milieu.
Ik werd laatst zelf wakker toen op één dag drie verschillende busjes kwamen om een pakketje te bezorgen. Begrijp me net verkeerd, gemak dient de mens, maar ik ben zelf duidelijk aan het overdrijven geweest.
Ik ga dus vaker gewoon weer lekker het dorp of de stad in om ouderwets te shoppen als ik wat nodig heb. Niet alleen goed voor het milieu, het is ook nog veel gezelliger.
Even concreet wat je hier dus anders kunt doen:
- Laat bezorgen bij een afhaalpunt en pak de fiets om een pakket af te halen
- Vermijdt de 24-uurs bezorgservice (en de 1-uurs bezorgservice al helemaal!)
- Vraag je favoriete webshop om herbruikbare verpakkingen
- Koop lokaal en tweedehands
- Pak niet de auto voor één boodschap want dan is online shoppen weer efficiënter
- En de allerbeste: koop minder. Dat is in the end het allerbeste voor het milieu.
Mocht je nou meer willen weten over hoe het precies zit met de impact van online shoppen op het milieu, lees dit blog dan even.
3. Verbruik minder energie
Dit is natuurlijk een hele bekende dus ik zal ook niet teveel uitweiden over waarom dit goed is voor het milieu. En de portemonnee natuurlijk niet te vergeten. Wel geef ik een paar tips waar je misschien zelf nog niet aan gedacht hebt.
Alles uitschakelen
Ok, dit is wel een bekende maar wist je dat een apparaat dat op stand-by 75% van zijn energie schijnt te verbruiken?
Nou dat vind ik wel shocking. De meeste van deze apparaten kunnen namelijk gewoon volledig uitgeschakeld worden zonder dat dit de werking verstoort. Hier gaan de stekkers dus uit de stopcontacten en ik er komen een wat extra stekkerdozen bij met een aan- en uitknop.
De droger
Als het mooi weer is kan de was lekker buiten hangen natuurlijk. Maar als je toch de droger moet gebruiken, zorg dan dat je meerdere ladingen was hebt klaarliggen, zodat de droger tussen de beurten door niet volledig afkoelt. Oh en verwijder het stof uit het filter van de droger voor iedere beurt. Zo blijft de droger efficiënt werken.
De waterkoker
Vul niet de volledige waterkoker als je één kopje thee gaat maken. Er is veel energie nodig om water te laten koken, en hoe meer water er in de waterkoker zit, hoe meer energie er nodig is.
Je kunt natuurlijk ook investeren in een goede thermoskan als je een flinke theedrinker bent. Dan hoef je maar 1 of 2 keer per dag de waterkoker aan te slingeren.
Volle vriezer en volle koelkast
Wanneer je vriezer en je koelkast volledig vol zijn, hoeft er minder lucht gekoeld te worden en hoeft de vriezer dus minder hard te werken. Nou weet ik niet of het in het kader van voedselverspilling een volle koelkast nou een streven moet zijn maar ik ben wel groot voorstander van het invriezen van de left overs.
Ook kook ik geregeld met opzet teveel zodat het de vriezer in kan. Handig als ik een keer geen zin of tijd heb om te koken en blijkbaar dus óók energiebesparend. Twee vliegen in één klap.
Pannen gebruik
Nu we het toch over koken hebben, gebruik een pan die past bij het formaat van je maaltijd. Is de maaltijd klein, pak dan een kleine pan. Dan hoeft die grote pan niet helemaal verhit te worden.
Het is ook helpend om al je eten lekker in één pan te gooien in plaats van drie of vier pannen te gebruiken (lees: te verhitten). Mooi excuus om het jezelf lekker makkelijk te maken en te gaan voor de eenpansgerechten.
Het gebruik van minder (grote) pannen maakt qua energieverbruik in één gezin natuurlijk maar een klein verschil maar als iedereen hier een gewoonte van maakt zal de impact behoorlijk zijn.
4. Let op wat je koopt
Door op te letten wat je koopt kun je ook op een simpele manier bijdragen aan het ‘minder verkloten’ van de wereld. Als je één van onderstaande dingen doorvoert maak je al een verschil.
Koop je groenten en fruit uit Nederland
Koop groenten en fruit uit Nederland. Een mango uit Brazilië moet helemaal hierheen vervoerd worden en dat belast het milieu. Mocht je je nou afvragen hoe je dan weet of iets uit Nederland komt of niet…check gewoon de verpakking even.
Minder verpakkingen
Over verpakkingen gesproken, als je je steentje bij wil dragen is het belangrijk dat je zo min mogelijk producten koopt met een verpakking. Eigenlijk kun je dus het beste een soort van terug gaan in de tijd gaan en je groente en fruit weer kopen bij de groenteboer, vis bij de visboer en vlees bij de slager.
Het kost wel wat meer tijd dan naar de supermarkt gaan maar hoe leuk is het om op zaterdag naar de markt te gaan met het hele gezin? Lekker bakje kibbeling of een loempia erbij, wordt iedereen blij van toch?
Mocht je nou geen tijd hebben voor de markt of hier helemaal geen zin hebben, probeer dan bij de supermarkt te letten op de verpakkingen. Koop dus losse tomaten, komkommers zonder plastic en snij je groenten zelf in plaats van een zak voorgesneden groenten te kopen.
Gebruik geen boterhamzakjes, aluminiumfolie of vershoudfolie
Vraagje: hoe lang gebruik je een plastic broodzakje? Een uurtje of vijf als je je brood in de ochtend maakt en met de lunch opeet?
Ik zal je wat schokkends vertellen. Hetzelfde broodzakje doet er vervolgens 10 tot 20 jaar over om te verdwijnen… Ik snap dat die dingen rete handig zijn maar misschien is de tijd gekomen om op zoek te gaan naar een alternatief…
Daarnaast doe je er goed aan ook een alternatief te vinden voor aluminium- en vershoudfolie. Op deze website vind je hele handige herbruikbare alternatieven. Het kost even iets meer maar je kunt het jarenlang gebruiken.
Beperk het aantal plastic flessen
Plastic flessen behoren tot de meest voorkomende soorten plastic afval. Wereldwijd worden er volgens Forbes iedere minuut meer dan een miljoen plastic flessen (o.a. frisdrank, schoonmaakmiddelen en doucheproducten) gekocht. Bizar toch? En het erge is dat 91% van deze wegwerpartikelen niet gerecycled wordt….
Kijk maar eens bij jezelf in de kast hoeveel plastic flessen jij hebt staan. Ik denk dat je je dood schrik. Dat deed ik wel tenminste.
Het is dus beter om producten te kopen die herbruikbaar zijn zoals glazen en roestvrijstalen flessen. Een prima alternatief voor verpakkingsmateriaal van water, vruchtensappen, zuivel en ranja.
Ook schoonmaak- en doucheproducten zijn makkelijk te krijgen in een milieu vriendelijk alternatief. Kijk bijvoorbeeld eens even op de website van Ecomondo.
Karton is beter dan plastic
Als je boodschappen gaat doen, houd je dan aan de volgende regel: kun je bij een bepaald product kiezen tussen een plastic of een kartonnen verpakking? Kies dan ALTIJD voor karton. Karton is over het algemeen namelijk eenvoudiger te recyclen dan plastic. Daarbij komt dat papierproducten vaker biologisch afbreekbaar zijn.
Kies dus voor poeder wasmiddel in een doos i.p.v. vloeibaar in een fles (nog goedkoper ook), ga voor de pasta in een doos i.p.v. in plastic en kies voor pakken melk in plaats van die jerrycans. Kleine moeite toch?
Wat ga jij anders doen?
Nou, ik denk dat ik je voor nu wel genoeg ideeën heb gegeven om mee aan de slag te gaan. Je kan toch niet alles in één keer doorvoeren. En ook al wijzig je na het lezen van dit artikel maar één gewoonte, weet dat je dan alsnog je steentje bijdraagt. Dikke pluim voor jou.
Oh en los van dat je écht een verschil maakt geeft het ook nog eens een heel goed gevoel om op een meer bewuste manier om te gaan met onze planeet.
Daarom, als je nou nóg iets kleins wilt doen (ook al is het alleen voor je eigen gevoel), deel dit artikel dan even. Hoe meer mensen mee doen aan deze beweging, hoe beter natuurlijk. Moeder natuur is je dankbaar!