Negatief zelfbeeld? Download de zelfbeeld test en weet het!

Als je een negatief zelfbeeld hebt voel je je waarschijnlijk behoorlijk alleen met dit beeld. Je hebt de indruk dat niemand je begrijpt en alles anders ziet dan jij.

Misschien helpt het al om te weten dat er ontzettend veel mensen zijn met een negatief zelf beeld. Zelfs de mensen met de grootste mond kunnen een beeld van zichzelf hebben wat niet klopt.

Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld?

Een negatief zelfbeeld is iets wat je zelf creëert. Het heeft alles te maken met jouw gedachten. Je gedachten worden natuurlijk getriggerd door de ervaringen die je opdoet maar uiteindelijk ben jij degene die een beeld creëert.

Twee verschillende mensen zullen in dezelfde situatie andere gedachten hebben. Zo kan het zijn dat de ene persoon zichzelf de schuld geeft van wat er gebeurt terwijl de andere persoon in dezelfde situatie veel milder is voor zichzelf.

Dit heeft allemaal te maken met je karakter en de eerdere ervaringen die je hebt gehad in je jeugd.

Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat het niet ok is wat je doet, dat je niet goed genoeg bent en dat alles je eigen schuld is, ontstaat er vanzelf een negatief zelfbeeld. Helaas is dit beeld ontzettend bepalend voor hoe je in het leven staat en hoe succesvol je bent in wat je wilt bereiken.

Gevolgen van een negatief zelfbeeld

Als je een negatief zelfbeeld hebt kan dit zich op verschillende manieren uiten. Zo kun je onzeker zijn, gaan emotie eten, angsten ervaren, controle willen hebben, erg perfectionistisch zijn, zeer assertief zijn, juist niet voor jezelf kunnen opkomen of vaak boos zijn. Bij iedereen uit het zich weer op een andere manier.

Belangrijk inzicht

Als je een negatief zelfbeeld hebt, ben je geneigd om oorzaak en gevolg door elkaar te halen. Je bent bijvoorbeeld een paar kilo te zwaar. Jij denkt waarschijnlijk dat dit de oorzaak is van je onzekerheid.

Het omgekeerde is juist het geval. Waarschijnlijk ben je een paar kilo te zwaar omdat je emoties (onzekerheid) probeert weg te eten.

Of je denkt dat je onzeker bent omdat de boze buitenwereld zo dominant is en jou geen ruimte geeft om jezelf te zijn. Het tegendeel is juist waar. De mensen in jouw omgeving stellen zich dominant op omdat jij ze hier de ruimte voor geeft.

Zoek de oorzaak niet buiten jezelf

Met andere woorden, je bent geneigd om de oorzaken buiten jezelf te zoeken terwijl alles te maken heeft met hoe jij geprogrammeerd bent. Hoe jouw gedachtepatroon in elkaar zit en daarmee je eigen gedrag beïnvloed.

Wil je dat de mensen in de omgeving anders met je omgaan? Dan moet jij anders omgaan met deze mensen. Wil je van die overtollige kilo’s af? Besef je dan dat je met jezelf aan de slag moet om je onzekerheid de baas te worden. Je zal je zien je die kilo’s vanzelf kwijt raakt.

Van negatief zelfbeeld naar positief zelfbeeld

Ook, duidelijk. De oorzaak zit dus bij jezelf. Maar hoe kun je nou dat negatieve zelfbeeld omzetten naar een positief zelfbeeld?

De sleutel is om er achter te komen wat jouw belemmerende overtuigingen zijn. Bijvoorbeeld: “ik ben niet knap genoeg”, “ik ben te dik”, “ik ben dom”, “ik kan er niks aan doen”, “ik doe het nooit goed”, “mijn mening doet er niet toe” en ga zo maar door.

Ben je er achter wat jouw belemmerende overtuigingen zijn? Dan kun je ze vervolgens omzetten in overtuigingen die juist voor je werken in plaats van dat ze tegen je werken.

Dit klinkt allemaal heel eenvoudig maar vergis je niet. Jouw negatieve overtuigingen zitten diep verankerd in het onbewuste gedeelte van je hersenen.

Zoek hulp als dat nodig is

Om een begin te maken met het krijgen van een positief zelfbeeld kun je aan de slag gaan met onderstaande tips. Weet wel, als jouw zelfbeeld zich uit in een eetstoornis, pleinvrees, depressieve gevoelens of andere problematiek MOET je echt hulp zoeken. Het is heel moeilijk om hier op eigen kracht uit te komen.

1. Kijk niet naar een ander

Door jezelf constant te vergelijken met een ander doe je jezelf te kort. Daarnaast is het ook nog eens compleet zinloos omdat ieder mens uniek is. Iedereen heeft zijn eigen mooie en minder mooie dingen. Net zoals wel allemaal andere positieve en negatieve eigenschappen hebben.

Daarnaast ben je met een negatief zelfbeeld ook geneigd om bepaalde eigenschappen alleen te vergelijken met mensen die het op dat gebied (in jouw ogen) beter doen.

Als jij bijvoorbeeld vindt dat je een haakneus hebt zal je jezelf constant vergelijken met de mensen die een mooi poppenneusje hebben. Dat deze mensen onaardig zijn, dun vlassig haar hebben en tien kilo zwaarder zijn dat jij, zie je over het hoofd omdat jij alleen gefocust bent op die neus.

Merk je dat je jezelf weer aan het vergelijken bent met iemand anders? Probeer je dan eens te focussen op de dingen die jij in jouw ogen beter voor elkaar hebt dan de persoon waar je jezelf mee vergelijkt.

2. Stop met jezelf naar beneden halen

Als je merkt dat je dit doet, slik dan acuut je woorden in. Stop er gewoon mee. Het slaat nergens op, het voegt niks toe en een ander schiet er ook niks mee op.

Een ander gaat zich alleen maar ongemakkelijk voelen en zal zich misschien verplicht voelen om tegen je te zeggen dat het echt niet waar is of dat het best mee valt.

Vervolgens hoor jij alleen dat de persoon tegen over je zegt dat het wel mee valt (lees: zie je wel, het is echt waar) en jij hebt weer bewijs verzameld om je negatieve zelfbeeld in stand te kunnen houden. Applaus. Je gaat door naar de volgende ronde.

Wanneer haal je jezelf naar beneden?

Om te kunnen stoppen met jezelf naar beneden te halen moet je natuurlijk wèl weten hoe en wanneer je het doet. Hou daarom af en toe een evaluatiegesprek met jezelf.

• Hoe zijn de gesprekken die ik heb gevoerd vandaag verlopen?
• Kreeg ik er een positief of negatief gevoel van?
• Wat had ik anders kunnen verwoorden of juist helemaal niet hoeven zeggen?

Je kunt ook voor de grap eens aan een goede vriend of vriendin, je partner of je ouders vragen of het hun opvalt dat jij negatief over jezelf praat. Wat zijn dan de dingen die je zegt?

3. Geef jezelf complimentje

Iedereen is dol op complimentjes. Als een ander iets positiefs over je zegt geeft dat een goed gevoel. We vergeten vaak alleen dat het ook een goed gevoel geeft als we onszelf een compliment geven. En het mooie is dat complimentjes aan jezelf altijd oprecht zijn.

Je hebt het namelijk haarfijn in de gaten als je eigen compliment niet oprecht is. Terwijl je moeilijk kan peilen of de buurvrouw je een compliment geeft omdat ze het echt meent of omdat ze een oogje heeft op je man. Of je nieuwe grasmaaier wil lenen. Dat kan ook natuurlijk.

Onbenullige dingen

Probeer jezelf zoveel mogelijk complimenten te geven. Dit mogen natuurlijk ook hele onbenullige dingen zijn. Als het maar iets positiefs is.

Je mag trots zijn op jezelf dat je een lekkere ovenschotel hebt gemaakt, dat je tijd vrij hebt gemaakt voor de kinderen, dat je toch maar even mooi hebt geregel dat jij dat leuke project mag gaan doen op je werk, dat je mooie kuiten hebt, dat je een aardig persoon bent of dat je echt geluisterd hebt naar je partner tijdens een discussie.

Wat je bedenkt maakt niet uit, als het maar positief is. Hoe vaker je hoofd vol zit met positiviteit, hoe minder ruimte er is voor die negatieve gedachten over jezelf.

4. Accepteer jezelf zoals je bent

Dit klinkt heel makkelijk maar is natuurlijk het hele eieren eten. Het is de kunst om van jezelf te houden mèt die ribbel boven je broek, mèt dat ochtend humeur, mèt die haakneus, mèt de eigenschappen die je minder leuk vind aan jezelf.

Je kunt wel willen veranderen maar sommige dingen kùn je nou eenmaal niet veranderen. En de dingen die je wel kan veranderen vereisen soms zulke drastische maatregelen dat je je moet afvragen of je dat moet willen.

Het gaat namelijk niet om de dingen die je niet mooi vind aan jezelf. Het gaat om je zelfbeeld. En als je dat niet kunt veranderen kun je operaties ondergaan, trainingen doen en miljoenen verdienen, echt gelukkig zal je nooit worden omdat je niet onvoorwaardelijk van jezelf houdt.

Zelfbeeldtest

Waarschijnlijk heb je al een vermoeden maar ben jij toch een beetje benieuwd hoe het staat met jouw zelfbeeld? Download dan hier de GRATIS zelfbeeld test.