Onderschat nooit de kracht van een compliment

Onderschat nooit de kracht van een compliment

Ik kreeg laatst een ontzettend leuk compliment (van iemand die ik niet ken) als reactie op mijn blog. Ik groeide er helemaal van. En die reactie kwam precies op een goed moment.

Ik ben een paar weken geleden namelijk begonnen met mijn eerste e-boek te schrijven. Maar een boek schrijven is natuurlijk wel wat anders dan drie keer per week een blogartikel te schrijven. Ik ben iemand van korte termijndoelen en het schrijven van een boek is niet in een paar dagen gepiept.

Ik heb een begin gemaakt maar ik schoof het steeds voor me uit om verder te schrijven. Ik begon ook steeds meer te twijfelen aan of überhaupt iemand het boek zou willen lezen en het de investering dus wel waard is.

Instand motivatie

Maar deze dame vond mijn blogartikelen zo leuk dat ze vroeg of ik al een boek had geschreven. Als dat zo was wilde ze hem graag hebben. Ik was direct gemotiveerd om weer verder te schrijven. Er zijn dus blijkbaar mensen die mijn manier van schrijven zo leuk vinden dat ze zelfs een boek van mij zouden kopen. Hoe gaaf is dat!

Dit artikel is natuurlijk niet bedoeld om mijn boek te promoten, zover ben ik namelijk nog lang niet. Maar ik wil hiermee aangeven dat een positieve reactie of een compliment ontzettend veel kan uitmaken.

Vanzelfsprekendheid

Ik merk het ook aan mijzelf. Ik lees geregeld blogs van iemand anders maar ik reageer nooit. Omdat ik het op een of andere manier vanzelfsprekend vind dat het een goed of leuk artikel is. En dat is natuurlijk niet alleen zo met blogs.

Ook de vanzelfsprekendheid die ontstaat in een relatie zorgt ervoor dat je niet altijd meer ziet wat je partner allemaal doet om de boel draaiende te houden. Pas op het moment dat er geen schone sokken in de kast liggen of de vuilnis niet wordt buiten gezet krijgt je partner het te horen.

Eigenlijk heel jammer want er zijn natuurlijk honderdduizend dingen die wél goed gaan. En dat zeggen we niet (vaak genoeg) tegen elkaar terwijl het maar weinig moeite kost om iemand te laten weten dat hij of zij het goed doet.

Waardering van je baas

Ook op je werk gaat het vaak net zo. Er zijn maar weinig managers of bazen die hun waardering voldoende uitspreken en af en toe een compliment geven. Je krijgt natuurlijk gewoon betaald voor dus mag je baas verwachten dat je je werk goed doet. Zeker wat voor te zeggen.

Maar wat vaak vergeten wordt is dat het geven van een compliment een heel krachtig iets is. Je geeft mensen hier een goed gevoel en zelfvertrouwen mee. En mensen die zich goed voelen hebben meer plezier in wat ze doen en zijn bereidt een stapje extra te doen.

Invloed op je omgeving

Ook zijn mensen die zich goed voelen veel plezieriger voor hun omgeving. Dus als jij het voor elkaar krijgt een ander een goed gevoel te geven zal deze persoon misschien thuis extra lief zijn voor zijn of haar partner en de kinderen een extra verhaaltje voorlezen. Dan heb je door een compliment te geven niet één persoon blij gemaakt maar ook een partner en een paar kinderen. Hoe mooi is dat?

Pay it forward

Door de dame die mij vorige week een berichtje stuurde heb ik heb me voorgenomen om wat vaker stil te staan bij alle dingen die mensen goed doen en wat meer mijn dankbaarheid te tonen. Zij heeft mij dus niet alleen een goed gevoel gegeven maar zij heeft mij ook weer aan het schrijven gezet én ervoor gezorgd dat ik ook wat vaker mensen een gemeend compliment ga geven.

Dus wees je bewust van wat je met iets kleins voor een ander kan doen. Zo makkelijk kan het zijn.

Ik ben benieuwd of jij vaak een compliment geeft. Of heeft dit artikel je ogen geopend? Dan heeft de dame die mij dat berichtje stuurde dat ook nog voor elkaar gekregen. Prachtig!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Susanne
Door

Susanne

op 14 Sep 2016

Super leuk om dit te lezen!! Hebben we elkaar geholpen. Kom maar op met dat boek,kijk er enorm naar uit!!

Susanne
Door

Susanne

op 19 Sep 2016

Helemaal waar! En inderdaad, ik zet er ook nooit wat onder, maar goed artikel!

Bregtje
Door

Bregtje

op 20 Sep 2016

Maar nu wel, leuk :-) Thanx Susanne!

Tips om gelukkig te worden: de 20 beste op een rij - Change of Heart
Door

Tips om gelukkig te worden: de 20 beste op een rij - Change of Heart

op 19 Sep 2017

[…] Onderschat nooit de kracht van een compliment […]

Reactie plaatsen