Hoeveel soorten liefde ken jij?

Ik had het laatst met een vriendin over de top tien van mensen in je leven en hoe dit verandert door de jaren heen. Als je jong bent, ik denk tot aan je puberteit, zijn je ouders de belangrijkste mensen in je leven.

Als puber verschuiven je ouders een stuk naar beneden en kom jij zelf op de eerste plek. Dan komen je vriendinnen en vervolgens je vriendje. Je ouders staan als ze mazzel hebben ergens op de vierde of de vijfde plek.

Kinderen veranderen alles

Als je gaat samenwonen en trouwen staat manlief boven aan je lijst. Met een dikke vette stip als het goed is. Tot dat er kinderen komen. Ik vond het heel bijzonder om te ervaren dat in een keer niks meer zo belangrijk is als je kinderen. Dat je zelfs jezelf minder belangrijk vindt.

Maar een nog vreemdere ontwikkeling vond ik dat je ouders in een keer weer belangrijker worden. Waar je jaren bezig bent geweest om je los te maken en zelfstandig te worden, wil je je ouders in één keer weer vaker zien.

Dit heeft natuurlijk te maken met dat, naast je partner, niemand zoveel van jouw kinderen houdt als je ouders (als het goed is tenminste). Daarnaast ga je in één keer dezelfde taal spreken. Van het ene op het andere moment begrijp je de dingen die ze vroeger ze gezegd of gedaan hebben.

Je voelt je acuut schuldig over hoe moeilijk je het ze soms hebt gemaakt en je bid tot God (ook al geloof je helemaal niet) dat jouw kinderen nooit de dingen gaan doen die jij hebt uitgevreten toen je jong en onbezonnen was.

Wat is nou die top tien?

Dus ik had het er met mijn vriendin over. Hoe ziet je top tien er uit? Je kinderen staan duidelijk op één maar dan? En op welke plek zet je jezelf?
Het is zo lastig om te zeggen omdat je te maken hebt met andere soorten liefde lijkt het.

Wat ik voor mijn vriend voel is heel anders dan wat ik voor mijn kinderen voel. En ook wat ik voor mijn ouders, broer en andere familieleden voel. En wat ik voor de kinderen van mijn vriend voel. En dan heb ik het nog niet eens over mijn vrienden en vriendinnen. Eigenlijk vreemd om te merken dat je hart op verschillende manieren kan liefhebben.

Verschillende soorten liefde?

Na wat onderzoek blijkt dat er wel tien soorten liefde zijn. Voor sommigen zelfs nog wel meer. Naast de soorten die ik hier boven benoem heb je onder andere ook nog:

  • Liefde voor huisdieren. Er zijn zelfs mensen die huilen als hun vogelspin is gestorven.
  • Liefde voor een God. God, Allah, Boeddha, voor veel mensen is religie een vorm van liefde.
  • Liefde voor idolen. Liefde voor iemand die je eigenlijk niet echt kent. Apart maar het bestaat.
  • Liefde voor muziek. Music was my first love….and it will be my last…. Wie kent dit nummer niet?

Ik ben saai

Als ik het aanvullende rijtje bekijk ben ik eigenlijk heel saai. Ik heb geen liefde voor een huisdier. Al ben ik wel dol op de kat van mijn ouders die ik ze heb aangepraat vlak voordat ik het huis uit ging.

Verder geloof ik niet in een God dus kan ik er ook niet van houden. Ik geloof wel dat er iets is maar ik weet niet wat dat is dus ervan houden wordt lastig. Daarnaast heb ik ook geen idolen. Behalve mijn vader en moeder maar die vallen al onder familieliefde dus dat telt niet.

En wat betreft muziek: de meeste muzieksoorten kan ik wel waarderen (op wat takkeherrie na) maar ik hou eigenlijk net zoveel van stilte. Best wel suf als ik het zo opschrijf…

Ingewikkeld lijstje

Voor de mensen die ook de liefde voor huisdieren, een God, idolen en muziek kunnen toevoegen aan hun lijst hebben een duidelijk een groot hart en een rijk bestaan. Ze hebben het alleen nog lastiger met het maken van hun top 10….

Zijn alle soorten liefde herkenbaar voor jou? Of misschien ontbreekt er zelfs één? Ik hoor het hier onder graag van je.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Sarina
Door

Sarina

op 01 Oct 2016

Ik mis de liefde voor je opa en oma. Voor mij waren die ontzettend belangrijk gedurende mijn leven.....

Bregtje
Door

Bregtje

op 03 Oct 2016

Mooie toevoeging Sarina. Opa's en oma's kunnen absoluut een grote rol spelen in iemand zijn of haar leven. Soms zelfs nog een belangrijkere rol dan de vader en moeder. Erg dat je ze moet missen!

Reactie plaatsen