Lekker roddelen met de buurvouw. Of beter van niet?

Lekker roddelen met de buurvouw. Of beter van niet?

Ok, laten we eerlijk zijn. We doen het allemaal wel eens. Roddelen. Het lekkere van roddelen is dat de shit van een ander jou een beter gevoel geeft. Zo’n gevoel van ‘ik ben blij dat het mij niet gebeurt’. Of het heilige boontjes gevoel van ‘wat zij heeft gedaan zou ik dus echt noooooooit doen’.

Toch is roddelen voor niemand goed. Zeker niet als je niet zeker weet of het verhaal überhaupt waar is. De persoon waar over de roddel gaat heeft het waarschijnlijk al zwaar genoeg zonder dat de hele wereld zich er mee bemoeit.

Roddelen heeft ook invloed op jou. Roddelen besmeurt een positieve mindset. Je geniet in feite van het leed van een ander. Niet iets waar je een lintje voor krijgt.

Het verhaal van de drie zeven (Socrates) is een mooi verhaal dat je als geheugensteuntje kan gebruiken als je iets wilt vertellen aan iemand anders òver iemand anders.

Het verhaal van de drie zeven

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je iets vertellen over je vriend die…”

Socrates “Ho eens even”, onderbreekt Socrates hem. “Voordat je verder gaat. Heb je het verhaal dat je mij wilt vertellen gezeefd door de drie zeven?”

“De drie zeven? Welke drie zeven”, vraagt de man verbaasd.

“Laten we het proberen”, stelt Socrates voor.

“De eerste zeef is de zeef van de waarheid. Heb je onderzocht of het waar is wat je mij vertellen wilt?”

“Nee, ik hoorde het vertellen en…”

“Ah juist! Dan is het toch zeker wel door de tweede zeef gegaan? De zeef van het goede? Is het iets goeds wat je over mijn vriend wilt vertellen?”

Aarzelend antwoordt de man: “Eeeh nee, dat niet. Integendeel…”

“Hm”, zegt de wijsgeer. “Laten we dan de derde zeef gebruiken. Is het noodzakelijk om mij te vertellen wat jou zo opwindt?”

“Nee, niet direct noodzakelijk”, antwoordde de man.

“Welnu”, zegt Socrates glimlachend. “Als het verhaal dat je vertellen wilt, niet waar is, niet goed is en niet noodzakelijk is, vergeet het dan en belast mij er niet mee.”

Je gaat niet naar de hel

In mijn ogen ga je echt niet naar de hel of iets dergelijks als je af en toe wat zegt over iemand anders. Probeer alleen bovenstaande drie zeven in gedachten te houden als je de nieuwe dorpsroddel in al je what’s app groepen wilt verspreiden. Beter voor de persoon in kwestie en beter voor jezelf.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart
Door

8 tips tegen onzekerheid die iedereen kan gebruiken - Change of Heart

op 12 Oct 2017

[…] Lekker roddelen met de buurvouw. Of beter van niet? […]

Reactie plaatsen