Het opzetten van een Mastermind is niet ingewikkeld. Althans in theorie niet. In de praktijk blijkt dat er toch aardig wat valkuilen zijn. De belangrijkste valkuilen benoem ik hier onder zodat jij hier in ieder geval niet in hoeft te trappen.
1. Tijd
Het punt waar wij eigenlijk constant tegen aan lopen is het gebrek aan tijd. Iedereen is namelijk druk en iedereen heeft een volle agenda. Daarom is het zo belangrijk dat de leden van je Mastermind volledig gecommitteerd zijn. Zorg er dus voor dat je de meetings ruim van te voren in de agenda’s zet. En zorg ervoor dat het zo min mogelijk tijd kost. Fysiek bij elkaar zitten is heel leuk maar kost iedereen extra (reis)tijd. Hou dit dus beperkt en maak gebruik van Skype of iets dergelijks.
2. Techniek
Een voorwaarde voor zinvolle online meetings is dat de techniek werkt. Is je internet traag of je microfoon niet goed? Dan kun je een succesvolle meeting wel vergeten. Zorg erg dus voor dat iedereen dit goed geregeld heeft anders is dit een enorme stoorzender.
3. Doelen
Helemaal prima als je geen idee hebt wat je wilt en waarom je dat wilt. Maar dan kan een Mastermind groep weinig voor je doen. Iedereen is namelijk bij elkaar om elkaar verder te helpen en zijn/haar doelen te bereiken. Maar als je dus niet weet waar je naar toe wilt en wat je hiervoor moet doen kan niemand je helpen. En jij een ander waarschijnlijk ook niet.
4. Structuur
Zorg voor duidelijke afspraken. Als iedereen weet wat er wanneer van hem of haar wordt verwacht werkt dat het prettigst. Groepen zonder afspraken, agenda en hot seat roulatie zullen alleen maar irritatie oproepen en veel tijd kosten. En je helpen bij het bereiken van je doelen zullen ze al helemaal niet doen. Dus denk even na met zijn allen, zet wat op papier en hou elkaar hier aan.
5. Voorbereiding
Wanneer het jouw beurt is om de agenda voor te bereiden, doe dit dan ook. Zorg dat iedereen de agenda heeft en check nog even of iedereen aansluit of niet. Zit jij aankomende meeting in de hot seat? Zorg dan dat je helder hebt wat je de groep wilt voorleggen. Anders is jouw beurt voorbij en kun je weer een paar weken of maanden wachten. En niet geheel onbelangrijk, zorg dat je niet andermans tijd verspilt.
6. Voorzitter
Als het jouw beurt is om de meeting voor te zitten, neem rol dan ook serieus. Zorg dat iedereen aansluit, neem van te voren even contact op met de hot seat persoon, houdt tijdens de meeting de agenda en tijd goed in de gaten en geef iedereen het woord.
7. No show
Het gaat natuurlijk gebeuren dat mensen niet komen opdagen. Misschien hebben ze dit tijdig aangegeven, misschien ook niet. Maar iemand die niet aanwezig is benadeeld de rest van de groep en vindt blijkbaar andere zaken belangrijker. Het kan natuurlijk een keer voorkomen maar als je niet op elkaar kunt rekenen heb je niks aan elkaar. Maak hier dus met elkaar duidelijke afspraken over. Wat is acceptabel en wat niet? En wat zijn de consequenties?
8. Nieuwe leden
Dit is een hele lastige. Je bent namelijk met een bepaalde club begonnen en als hier nieuwe mensen bij komen moet iedereen weer even wennen. Maar het kan gebeuren dat iemand uit de groep stapt (of wordt gezet) en dan is er een plek vrij. Spreek van te voren met elkaar af hoe je daarmee omgaat. Bijvoorbeeld dat iedereen mensen mag aandragen maar dat wel unaniem besloten moet worden dat iemand binnen de groep past. Laat de ‘nieuwe’ aansluiten bij de volgende meeting en maak er een soort van sollicitatiegesprek van. Misschien even ongemakkelijk maar je weet wel direct wat voor een vlees je in de kuip hebt en of iemand geschikt is. Slim is om vervolgens een proeftijd te hanteren.
Mocht je zelf een Mastermind groep willen oprichten? Kijk dan even bij mijn tips voor een voorbeeld agenda, een checklist en voorbeeld afspraken.