Hooggevoeligheid: bijna 1 op de 5 mensen heeft het dus misschien jij ook wel?

Een paar jaar geleden viel voor mij het kwartje. Ik begreep eindelijk waarom ik me zo kan irriteren aan de tv die te hard staat en van het ene op het andere moment last heb van de radio die aanstaat.

Daarom ben ik gesloopt na een weekend vol drukte en vaker chagrijnig als we een huis vol kinderen hebben. Nu snap ik waarom ik niet zo’n feestbeest ben en het heerlijk vind om alleen te zijn.

Eindelijk kreeg ik een verklaring voor waarom ik zo’n ontzettende marmot ben, gevoelig ben voor wat een ander vindt en volledig blokkeer als iemand op mijn vingers kijkt.

Ik behoor namelijk tot de 15 tot 20% van de mensen die bovengemiddeld gevoelig is. Hooggevoeligheid is de Nederlandse benaming voor een High Sensitive Person (HSP).

Wat is hooggevoeligheid?

‘Het begrip hoogsensitiviteit (of hooggevoeligheid)  werd door Elaine en Arthur Aron in 1997 in de wetenschappelijke literatuur
geïntroduceerd. Door middel van een 7-tal studies heeft Elaine Aron (een Amerikaanse Psychotherapeute en universitaire docent) het bestaan van dit temperament aangetoond.

Zij komt tot de conclusie dat hoogsensitieve personen een zorgvuldigere informatieverwerking hebben dan gemiddeld. Zij raken hierdoor wel eerder overprikkeld. Ook zouden zij meer stilstaan bij alles, in fijnere gradaties onderscheiden of genuanceerder zien en denken.

Naar aanleiding van haar uitgebreide onderzoek naar het fenomeen, concludeert Aron dat hoogsensitiviteit een biologische oorsprong heeft. Ook bij dieren komt deze eigenschap voor. Als verklaring stelt Aron dat er in de natuur zowel de
sensitieven als de minder sensitieven nodig zijn om een populatie te laten overleven.

De minder sensitieven nemen meer risico’s, maar daardoor vinden ze bijvoorbeeld wel eerder voedsel, terwijl de sensitieven dan weer een hogere overlevingskans zouden hebben dankzij hun voorzichtigheid.

Zweverig tintje

Er hangt een beetje een zweverig tintje om hooggevoeligheid heen, wat ik op zich goed kan begrijpen. Maar het is natuurlijk logisch dat juist de hooggevoeligen onder ons zich bezig houden met activiteiten waarbij inlevingsvermogen en het aanvoelen van mensen erg belangrijk is.

Mij ga je niet vertellen dat er bijvoorbeeld paranormale mensen zijn die niet hooggevoelig zijn. Dat is volgens mij onmogelijk. Nu wil ik aan de andere kant natuurlijk ook niet stellen dat iedere HSP’er paranormaal begaafd is.

Het is natuurlijk maar net hoe gevoelig je bent en wat je wil doen met jouw kwaliteiten als HSP’er. Maar dat je als HSP’er meer aanvoelt dan de niet HSP’er is duidelijk. Of je het nou wil of niet.

Gewoon een karaktereigenschap

Hooggevoeligheid is naar alle waarschijnlijkheid erfelijk en komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Als jij dus (hoog)gevoelig bent is er een grote kans dat er meer mensen in je familie zijn die dit zijn.

Zoals Aron in haar onderzoek ook aangeeft is hooggevoeligheid niets om trots op te zijn of je juist voor te schamen. Het is kort door de bocht gewoon een karaktereigenschap die voordelen heeft maar ook valkuilen.

Omdat HSP’ers snel overprikkelt raken is het voor hen belangrijk om goed hun grenzen te bewaken. Zolang ze dit doen is hooggevoelig zijn een waardevolle eigenschap.

Ik herken zelf veel van mijn gevoeligheid bij mijn kinderen. Aan mij dus de schone taak om ze te leren hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Ik zou willen dat ik ook eerder op de hoogte was geweest van dit fenomeen. Dat had mij een hoop gedoe bespaart, en mijn omgeving ook trouwens.

10 Tips voor de ‘tere zieltjes’

Als je zelf het idee hebt dat je hooggevoelig bent kunnen onderstaande tips je helpen om beter om te gaan met je gevoeligheid. Het is vooral erg belangrijk dat je je grenzen bewaakt.

Al was het voor mij trouwens nog wel even een klusje om überhaupt te ontdekken wat mijn grenzen zijn. Dat is namelijk ook een kenmerk van HSP’ers: doordat ze zo goed aanvoelen wat een ander nodig heeft, vergeten ze vanuit hun behoefte om te zorgen vaak waar hun eigen behoeften liggen.

1. Accepteer het

Accepteer dat je (hoog)gevoelig bent. Het gaat namelijk niet veranderen. Probeer er juist de positieve kanten van te zien. Besef je ook goed dat het je niet beter of slechter maakt dan een ander. Het is gewoon een eigenschap die bij jou hoort net zoals je introvert of extravert bent.

2. Uit je gevoel

Probeer je gevoel te uiten in een bepaalde creatieve hobby. Bijvoorbeeld acteren, schilderen, muziek of dans. Verlies je maar eens in een schilderworkshop of een cursus salsadansen. Ga ontdekken wat bij jou past en waar jij energie van krijgt.

3. Onderzoek je gevoelige punten

Onderzoek voor welke prikkels je het meest gevoelig bent. Zijn dit geluiden, drukte, slecht weer, negativiteit van andere mensen? Als je dit weet kun je een manier bedenken om hier beter mee om te gaan.

4. Pas op voor stress

Zoek deskundige hulp als je last krijgt van psychische of depressieve klachten, spanningen of angstgevoelens. Hooggevoelige mensen zijn ook vatbaarder voor stress en burn-outs.

5. Trek je tijdig terug

Zorg dat er plekken zijn waar je je rustige kunt terug trekken om je batterij weer op te laden.

6. Ontspan wanneer je kan

Besteed voldoende tijd aan ontspanning. Ga lekker naar de sauna, een mooie wandeling maken, leer hoe je kunt mediteren of trek je terug met een mooi boek.

7. Leef eenvoudig

Maak het leven simpeler. Zorg ervoor dat je niet teveel prikkels krijgt op een dag. Heb je een drukke ochtend gehad? Creëer in de middag en avond wat meer rust. Weinig tv, geen harde muziek en leg de tablet wat eerder weg.

8. Vertrouw op jezelf

Leer op jezelf te vertrouwen en niet op het oordeel van anderen. Jij weet wat het beste voor je is en wat je wel en niet kan handelen.

9. Niet alles heeft met jou te maken

Besef je goed dat niet alles wat anderen zeggen met jou te maken heeft. Als iemand geïrriteerd is kan het zijn dat diegene zelf gespannen is over iets en dat het niks met jou te maken heeft.

10. Zoek ‘soortgenoten’

Zoek andere mensen op die hooggevoelig zijn. Het is prettig om te weten dat er meer mensen zijn die net zo gevoelig zijn voor prikkels als jij. Je kunt je ervaringen delen en tips uitwisselen.

Herken je jezelf?

Ben jij ook een HSP’er en zijn bovenstaande tips niet voldoende voor jou om hier op ene goede manier mee om te gaan? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis adviesgesprek. Je mag me ook gewoon een mail sturen met daarin in jouw vraag. Ik help je graag om te ontdekken hoe jij jouw kwaliteiten als HSP’er optimaal kan benutten.