Gezond eten. Wat een dooddoener is dat toch. Het klinkt als een dikke vette streep door de gezellige etentjes met te veel wijn.
De af en toe goddelijke Big Mac en veel te zoete milkshake van de McDonald’s. En niet te vergeten: de goed gevulde van Dobben bitterbal bij de vrijdagmiddag borrel. Het water loopt me nu al in de mond.
Hoe vind je nou in godsnaam de juiste balans tussen alle lekkere (en vaak ook gezellige) dingen en het gezonde konijnenvoer? Ik ben al jaren zoekende. En toch lijk ik er steeds beter in te worden.
Ik drink natuurlijk nog steeds veel te veel maar het eten heb ik eindelijk onder aardig onder controle. Bij mij zijn de sleutelwoorden: één ding tegelijk & balans.
Het is de kunst om jezelf een eetstijl aan te meten die je voor altijd vol kan houden. Dus niet drastisch diëten en jezelf uithongeren. Dit hou je gewoon niet vol. Been there done that.
Een ding tegelijk
Ik ben er achter gekomen dat grote veranderingen in één keer niet vol te houden zijn. Voor mij niet tenminste.
Dus acuut stoppen met suiker, geen volvette kaas meer op brood, groene thee in plaats van frisdrank, geen wijn maar water, minder vlees, meer groenten, minder koolhydraten, is in mijn ogen echt gedoemd te mislukken.
Dan is de verandering te groot en ontzeg je jezelf alles. In één keer is overal de lol van af en het is bijna onmogelijk daar aan te wennen.
Ik geloof er in dat het veel beter werkt om langzaam dingen uit te bannen. Schrap één ding en wen er even aan. Stop bijvoorbeeld eerst met je koffie met suiker te drinken.
Als je hier aan gewend bent (en ja, dat went echt), vervang je de Cruesli in je yoghurt door muesli. Als dat in je systeem zit neem je geen leverworst meer op brood maar kipfilet.
En zo ga je door tot je alles hebt aangepast wat je in eerste instantie in een keer wilde doen.
Het duurt wat langer om kilootjes kwijt te raken, dat klopt, maar ik geloof dat je dit ook veel langer (zelfs je hele leven) vol kunt houden.
Balans
De balansdag. Als ik me niet vergis bekend geworden door Sonja Bakker. Het klinkt ontzettend suf en burgerlijk maar balans is uiteindelijk wél waar het om draait.
Als ik weet dat ik ’s avonds uit eten ga en ook een lekker toetje wil, eet ik overdag echt een stuk minder. Of soep of salade in plaats van mijn bammetjes met kaas.
En als ik weet dat mijn schoonfamilie uit Limburg komt en ik twee of drie stukken vlaai ga eten (dat doen Limburgers) sla ik de kaasjes bij de borrel over.
Aan het eind van de dag gaat het er niet om wát je gegeten hebt maar om hoeveel calorieën er op de teller staan. Je kunt dus best van de lekkere dingen genieten maar hou je de rest van de dag gewoon een beetje in.
Maar ja, dit is mijn manier. Ieder mens is anders dus dit zal niet voor iedereen werken. Ik ben erg benieuwd hoe jij de balans probeert te houden. Laat je even een reactie achter?
barry
op 05 Jul 2016