Iedereen heeft verwachtingen van de mensen om zich heen. Het lijkt een onschuldig iets maar kan zorgen voor grote teleurstellingen. Zowel in de privé als in de zakelijke sfeer.
Een verwachting ontstaat doordat we proberen een toekomstige situatie in te schatten aan de hand van onze kennis en eerder opgedane ervaringen. Door dit te doen bereiden we ons voor op wat er komen gaat.
We proberen een soort van controle te krijgen. Op zich een handig trucje maar het levert af en toe wel brandstof voor een fikse ruzie.
Papa-dag
Stel je komt thuis naar een dag hard werken. Je partner had een papa-dag en zorgt voor de kids en het huishouden. Als je de auto op de oprit zet zie je dat er geen container aan de weg staat. Je hoopt nog dat je partner deze na het legen direct weer terug heeft gezet op zijn plek.
Maar als je de uitpuilende container ziet staan weet je voldoende. Lichtelijk geïrriteerd ga je naar binnen waar je een gigantische bende aantreft.
De volle wasmand staat nog waar je hem vanmorgen hebt neergezet en ook het deurtje van het gootsteenkastje hangt nog steeds maar aan één scharnier vast. Te zien aan alle broodkruimels, chipjes en smarties op de grond is er ook nog niet gezogen.
Als je partner binnen komt lopen met je jongste op zijn arm (die overigens nog steeds zijn pyjama aan heeft) begin je te vloeken en te tieren. Je partner kijkt je schaapachtig aan en stamelt dat ze wél een hele gezellige dag hebben gehad.
En dat ze boodschappen hebben gedaan. Weliswaar zijn ze de helft vergeten maar dat terzijde.
Jouw verwachting
Omdat jij ervoor zorgt dat de boel spik en span is als je thuis bent met de kinderen, verwacht je ook dat je partner dit doet. Maar als je partner besluit die dag de boel de boel te laten en gewoon een gezellige dag met de kinderen wil, ben je behoorlijk teleurgesteld.
De vraag is of je ook uit je slof was geschoten als je geen verwachtingen had gehad. Dan was je wel thuis gekomen in dezelfde bende maar dan had je er misschien meer oog voor gehad dat je partner wel de hele dag leuke dingen heeft gedaan met de kinderen.
Simpel
Eigenlijk is het heel simpel. Als je verwachtingen hebt ben je nooit aangenaam verrast. Want óf iemand voldoet aan je verwachtingen (daar heb je dan geen extra positieve gevoelens bij) óf het valt tegen. Dus daar is eigenlijk niks leuks aan. Terwijl als je helemaal geen verwachtingen hebt het alleen maar meevallen.
Geef aan wat je verwacht
Of een andere oplossing, spreek je verwachtingen uit naar de ander. Als jij een briefje had achtergelaten voor je partner met daarop de taken die gedaan moesten worden, was hij op de hoogte gewenst van jouw verwachtingen en had hij er ongetwijfeld wat mee gedaan.
Of niet natuurlijk maar dan had je in ieder geval een gegronde reden gehad om ruzie te schoppen.
Wat verwacht je van jezelf?
Vaak stel je niet alleen verwachtingen aan je omgeving maar ook aan jezelf. Als jij van jezelf verwacht dat je op het werk dat saaie rapport afrond maar dit uiteindelijk niet voor elkaar krijgt, voel jij je rot over jezelf.
Of als jij van jezelf verwacht dat je in twee weken drie kilo afvalt en de weegschaal geeft maar minus 2 aan, ben je ook teleurgesteld.
Bij verwachtingen stellen aan jezelf is het de kunst om niet te hoge verwachtingen te hebben. Stel verwachtingen (doelen) die realistisch zijn. Anders blijf je jezelf teleurstellen en dat is niet goed voor je algehele humeur. En ook niet voor je omgeving trouwens.
Een vals gevoel van controle
Besef je goed dat het hebben van verwachtingen een vals gevoel van controle geeft. Of jij nou verwacht van je partner dat hij het huis aan kant heeft of niet, als je dit niet uitspreekt heb je hier nul komma nul controle over.
Dus als je een verwachting hebt, spreek deze uit. Als je dit niet doet, laat dan de verwachting los. Dat maakt het leven een stuk leuker.
Ben jij iemand die vaak (te hoge) verwachtingen heeft van zichzelf of een ander? Ik ben benieuwd hoe je hier mee omgaat. Laat je hieronder het even weten?
Flora
op 30 Aug 2016Bregtje
op 01 Sep 2016