Zo wordt thuiswerken een succes

De thuiswerkers onder ons herkennen het vast wel. Te laat beginnen, te vroeg stoppen en te veel (of juist te weinig) pauzes. Thuiswerken klinkt leuk maar kost aardig wat discipline. Hieronder 8 tips die het wat makkelijker maken.

1. Vaste routine

Begin de dag met een vaste ochtend routine. Sta op tijd op, neem een douche en ontbijt fatsoenlijk. Trek ook normale kleren aan. Door de hele dag rond te blijven lopen in je badjas voel je je niet productiever. (Mensen die mij goed kennen moeten hier vast om lachen omdat ik bijna altijd een badjas aan heb over mijn kleren. Lekker warm.)

2. Spreek werktijden af

Spreek met jezelf af op welke tijden je werkt en welke momenten je pauze neemt. Wijk daar niet vanaf. Ook niet als de buurvrouw even een bakkie wil komen doen. Dat kan ook niet als je op kantoor zit. Werk is werk.

3. Vind een goede werkplek

Zoek een vaste plek in huis waar je altijd gaat zitten (of staan) wanneer je aan het werk gaat. Net zoals je slaapkamer je onbewust in de ‘ruststand’ zet, zal een vaste werkplek je onbewust in de ‘werkstand’ zetten.

4. Geen tv

Zet geen tv aan. De verleiding is dan te groot om te gaan kijken. Muziek kan wel als je dat prettig vindt. Ik luister in de ochtend tot 10.00 uur naar Edwin Evers terwijl ik mijn mail afhandel. Daarna gaat de muziek uit omdat ik me anders niet voldoende kan concentreren.

5. Geen social media

Leg je telefoon weg en zet geen Facebook of Instagram pagina open. Voor je het weet zit je de hele ochtend andere mensen te volgen in plaats van je met nuttige dingen bezig te houden. Dus ook geen posts op twitter dat je zo hard aan het werk bent. Niet echt geloofwaardig.

6. Rustmomentjes

Zet koffie en thee niet op je bureau maar zorg dat je op moet staan als je wat wilt drinken. Het is goed om met regelmatig in de benen te zijn. Geeft je lijf wat beweging en je hersenen wat lucht. Als je echt niet zonder social media kan, check dan even je facebook terwijl je wacht tot het water voor je thee kookt.

7. Lunchpauze

Ga om half 1 even naar buiten. Ik deed dit ook nooit maar je wordt een stuk productiever als je er even uit bent geweest. Om geen tijd te verliezen als ‘working mom’ ga ik tijdens mijn ‘pauze’ even snel de boodschappen doen. En natuurlijk even knuffelen met mijn kleine monstertjes als die thuis zijn.

8. Wees efficiënt

Als je een belafspraak hebt, zet dan telefoon op de speaker. Zo kun je ondertussen de was vouwen, aardappelen schillen of de planten water geven. Je had het vast zelf al bedacht maar doe dit niet als je gaat Skypen of Facetimen.

Extra tip

Om niet te veel zitvlees te creëren tijdens het thuiswerken: leg nooit maar dan ook nooit een zak snoep op je bureau. Voordat je er erg in hebt is de zak leeg zonder dat je ook maar iets geproefd hebt. Kun je de tijd die je bespaard hebt door efficiënt te zijn doorbrengen in de sportschool in plaats van in de tuin met een lekker drankje.

Ik ben erg benieuwd wat jouw succesfactoren zijn voor efficiënt thuiswerken. Laat het me hieronder even weten!

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen