Wat is self-care en waarom is dit zo belangrijk?
Self-care staat zoals de naam al zegt voor zorgen voor jezelf. In ons drukke bestaan waarin steeds meer mensen burn-out en overspannen raken wordt dit steeds belangrijker. Je raakt namelijk overspannen als je structureel over je eigen grenzen gaat. Met andere woorden, je zorgt niet goed voor jezelf.
Self-care is dus heel erg belangrijk en omvat meer dan af en toe even een warm bad nemen met een lekker ruikend badschuimpje. Dat is natuurlijk heel lekker maar daarmee red je het niet. Het is van belang dat self-care onderdeel wordt van je dagelijkse leven en dat je jouw welzijn als prioriteit gaat zien.
LET OP: self-care is dus NIET de beloning na een lange dag hard werken of wanneer je je to do list hebt afgewerkt.
Wat doet self-care met je?
Wanneer jij self-care implementeert in je leven breng je dagelijks je stresslevel terug naar een normaal niveau. Hierdoor verminder je het gehaaste gevoel dat je hebt, voorkom je lichamelijke pijntjes en hou je je eigen grenzen in ere. Ook ervaar je meer rust in je hoofd en ben je een veel leuker mens voor je omgeving.
Kun je iets bedenken waarom je niet één of meer self-care rituelen zou inbouwen in je leven?
Laat je overigens niet afschrikken door het woord ‘rituelen’. Dit klinkt misschien een beetje zweverig maar de meeste self-care rituelen zijn zonder wierook en mantra’s die je al mediterend opzegt. Mocht dit trouwens wél jouw ding zijn, maak het zo zweverig als je wilt. Het zijn jouw rituelen!
Hoe creëer je self-care rituelen?
Het creëren van self-care rituelen is eigenlijk heel makkelijk. Ga bij jezelf na wat goed voelt voor jou. Waar je behoefte aan hebt. Ik heb zelf, hoe verrassend, enorme behoefte aan rust en alleen zijn. Hier laad ik van op.
Maar iemand anders kan behoefte hebben aan bewegen, creatief bezig zijn of op stap gaan met vrienden. Dus ga bij jezelf na waar je energie van krijgt en ontwikkel rituelen die hier aan bijdragen.
Begin vooral klein en bouw dit langzaam op. Kijk wat past bij jou en het leven dat je leidt. Het lastige met aanleren van nieuwe gewoontes is dat dit moeilijk kan zijn omdat het tijd nodig heeft om in te slijten.
Het schijnt dat je een nieuwe gewoonte minimaal 60 dagen moet toepassen voordat het een echte gewoonte is geworden. Maak het daarom niet te groot en kies voor iets dat je vol kan houden.
Om je een beetje op weg te helpen geef ik hieronder een aantal voorbeeld van self-care rituelen.
-
Doe een ochtendmeditatie
Mediteren is sowieso goed om te doen maar volgens de Ayurveda-leer is mediteren in de ochtend het meest effectief. Wanneer je ’s ochtends tien minuten of een kwartier mediteert heb je hier namelijk de hele dag nog wat aan. Zo begin je de dag met een leeg hoofd en een scherpe geest.
Dit is overigens wel een pittige om tot ritueel te maken. Dit betekent namelijk dat je eerder uit je bed moet komen en dat is voor veel mensen wel een dingetje. Guilty as charged. Ook voor mensen met kleine kinderen is de ochtend niet erg praktisch.
Dus mocht mediteren in de ochtend voor jou niet haalbaar zijn, kies gerust voor een ander tijdstip! Ook dan zal je er de vruchten van plukken.
-
Zet je telefoon uit
Om meer rust in je leven te creëren is het een hele goede gewoonte om je telefoon af en toe uit te zetten en weg te leggen. Je bent dan gewoon even niet bereikbaar. Wat een heerlijk gevoel is dat!
Ik vind het sowieso een beklemmend gevoel dat we tegenwoordig maar 24/7 bereikbaar moeten zijn voor alles en iedereen. Mijn telefoon staat dus, tot grote ergernis van een aantal mensen, altijd op stil.
Maar met je telefoon op stil zetten ben je er nog niet. Vaak heb je dat ding dan nog wel in de buurt liggen en kijk je er alsnog geregeld op. Het is dus een mooi ritueel om je telefoon dagelijks een bepaalde tijd weg te leggen.
Wanneer je hier een vast moment voor kiest is het makkelijker om aan te wennen. Niet alleen voor jou maar ook voor de mensen om je heen. Die weten op een gegeven moment gewoon dat jij dan niet te bereiken bent.
-
Maak een ritueel van je ontbijt
Maak iedere ochtend een lekker en gezond ontbijt voor jezelf en eet dit met aandacht op. Dus geen telefoon, geen krant en geen televisie. Voel hoe je je bestek vasthoudt, proef goed wat je in je mond stopt en kauw een stuk of 20 keer voordat je het doorslikt.
Mocht dit niet passen in jouw dagelijkse leven in verband met schreeuwende kinderen, man met ochtendhumeur en het vullen van brood trommels, kijk dan of je op deze manier kan lunchen.
Het is namelijk niet alle rustgevend maar vooral ook heel gezond. Je lijf kan het eten makkelijker verteren en je eet minder snel teveel omdat je hersenen pas na 20 minuten het seintje ‘ik zit vol’ geven.
-
Avond wandeling
Als je houdt van bewegen én van rust is een dagelijkse avond wandeling heel gezond en rustgevend. Probeer hierbij echt in het nu te zijn en de mogelijke stress van de dag los te laten. Kijk naar de structuur van bladeren, luister naar de wind in de bomen en ruik het pas gemaaide gras.
De natuur niet alleen zien, maar ook echt voelen en er bewust van genieten, verbindt je met jezelf op een manier waar geen avondje Netflixen aan kan tippen.
Self-care in de mix
Naast vaste self-care rituelen kun je ook kiezen voor een mix van self-care momenten. Iedere dag (of een paar keer per week) kies je dan iets waar jij van oplaadt en waarmee je zorgt voor jezelf. Hierbij kun je denken aan de volgende dingen:
- Maak een lekker nestje voor jezelf en trek je terug met een goed boek, een kop thee en een stuk pure chocola.
- Struin internet af op zoek naar een goed restaurant en neem jezelf mee uit eten.
- Scroll een avondje je vrienden lijsten door op Social media en ontvriend iedereen waar je eigenlijk niks mee hebt of waar je je aan irriteert. Geeft een heerlijk opgeruimd gevoel en scheelt een hoop ergernissen.
- Verdiep je in wat nou echt gezonde voeding is en voer kleine wijzigingen door ik je huidige eetgewoonten.
- Zet je favoriete play-list op en doe alsof je fantastisch kan dansen of zingen.
- Ga de stad in op zoek naar de meest lekkere douchegel of bodylotion die je kan vinden en geef jezelf die cadeau. Kijk niet naar de prijs maar gun het jezelf.
- Neem jezelf een dagje mee naar de sauna en boek er een lichaamsmassage van een uur bij.
- Maak een gezond en super lekker diner voor jezelf. Dek de tafel mooi, doe een kaarsje aan en drink er een wijn bij die je hebt bewaard voor een bijzondere gelegenheid.
Dit zijn maar een paar voorbeelden maar er zijn er natuurlijk wel honderden te verzinnen. De bottom line is, kies iets waar je je goed bij voelt, waar je blij van wordt en wat ervoor zorgt dat je rust krijgt in je hoofd.