Maak een verschil, ook al is het maar klein

Afgelopen weekend ben ik bij het Brainwash festival geweest in Amsterdam. Het was geen dans festival waar allemaal gave dj’s of artiesten kwamen maar een filosofisch festival. Ik weet dat dit klinkt als de grijze sokken van je opa maar het was juist super leuk en enorm interessant.

De grote thema’s die tijdens de opening werden besproken (o.a. vluchtelingen probleem en democratie (Trump vs Clinton)) gaven mij het gevoel heel klein te zijn. Het vloog me bijna aan dat ik in mijn eentje zo weinig kan doen. En hoe krijg je in vredesnaam zoveel (soms hele domme) mensen in beweging om weer een positieve beweging te krijgen in de wereld?

De jongen en de zeesterren

Op de terugweg in de auto moest ik weer denken aan het verhaal over de jongen en de zeesterren. Voor de mensen die dit nog niet kennen, dit gaat als volgt:

Op een strand in India liggen honderden zo niet duizenden zeesterren. Door de brandende zon drogen ze uit en gaan ze dood. Op een dag loopt een jongen langs het strand en gebukt speurt hij naar nog levende zeesterren. Hij pakt ze op en gooit ze terug in zee. Op een gegeven moment komt er een grijze, wijze, verstandige man aanlopen. Hij bekijkt het tafereel van een afstand en loopt vervolgens op de jongen af.

De man vraagt ‘jongen, wat ben je daar aan het doen?’ ‘Ik vis de levende zeesterren ertussen uit en gooi ze terug in zee. ‘Ja, maar moet je zien hoeveel er op het strand liggen. Het is water naar de zee dragen, wat maakt het voor verschil.’ De jongen kijkt rond, pakt een levende zeester, en zegt: ‘Voor al die andere zeesterren maakt het misschien niet zoveel uit, maar voor deze wel,’ en  gooit hem terug in zee.

Ik denk dat als we allemaal denken als de jongen in dit verhaal we ontzettend veel verschil kunnen maken.

Inzamelingsactie

Zo is er bij ons een man in het dorp die MS heeft en voor een behandeling naar het buitenland moet. Deze behandeling is nog niet hier in Nederland en kost ontzettend veel geld. Om deze reden is hij een inzamelingsactie begonnen. Sommigen vinden hem een bedelaar en hebben hun oordeel klaar maar ik vind dat hij het juiste doet. Hij heeft kinderen en wil niks liever dan hen zien opgroeien. Dat willen we allemaal toch?

Het bedrag wat hij nodig heeft is alleen zó hoog dat ik even heb gedacht, wat maakt die 50,- euro van mij nou uit. Maar ik heb toch het geld overgemaakt en met mij gelukkig ook heel veel andere mensen. Hij is er nog niet maar al wel een heel eind.

En als hij straks voldoende geld heeft bij elkaar heeft, de behandeling kan ondergaan en daardoor straks zijn kinderen wél kan zien opgroeien hebben we niet alleen een verschil gemaakt voor hem maar ook voor zijn vrouw en kinderen. Voor mij verandert de wereld niet door die €50,- euro te missen maar voor deze mensen is het alles.

Geer en Goor

Het is niet één van mijn favoriete programma’s maar Geer en Goor hebben voor de eenzame oudere mensen in Nederland een enorm verschil gemaakt. En veel mensen vinden het geld verdienen met de problemen van een ander maar Natasja Froger maakt voor de mensen in haar programma’s wél een verschil. Tuurlijk zullen Geer, Goor en Natasja er zelf ook niet slechter van worden maar dat maakt het een win-win situatie toch?

Samen een groot verschil maken

Dus hoe klein of groot het ook is wat je kan doen in een bepaalde situatie, doe het gewoon. Als je voelt dat je iets moet doen, kom ik actie. En ik zeg niet dat je ieder goed doel moet steunen en een dakloze in huis moet nemen maar besef je wel dat kleine dingen voor jou enorm kunnen zijn voor een ander.

Het is niet alleen het daadwerkelijk maken van een verschil wat een positief effect heeft op de wereld. Ook de mindset die je hebt als je een verschil wilt maken is van enorme invloed. Dat is namelijk een positieve mindset en daar bereik je zoveel meer mee dan met negatief te denken.

Dus als we nou allemaal eens positief gaan denken en een klein verschil proberen te maken waar we kunnen, dan maken we samen misschien wel een heel groot verschil. Amen.

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen