Ben jij introvert, extravert of entravert?

Ik denk dat iedereen wel duidelijk heeft voor zichzelf of hij of zij introvert of extravert is. Ik heb mijzelf in ieder geval altijd als introvert gezien. Ik ben redelijk gesloten, graag op mezelf en treed niet graag op de voorgrond.

Duidelijk introvert zou je denken toch? Tot dat je aan je omgeving vraagt hoe zij jou zien. Als je hier verder over in gesprek gaat kom je er achter dat iedereen een heel ander beeld heeft bij wat nou precies introvert en extravert is.

Wanneer ben je introvert of je extravert?

Vanmorgen onder de douche (daar heb ik op een of andere manier altijd de beste ideeën) kwamen de volgende vragen bij mij op. Wanneer ben je nou echt introvert of echt extravert? En is er ook zo iets als entravert, een soort van mengelmoes of grijs gebied? En als je het één bent ben je dit dan voor altijd of kun je ook van introvert extravert worden, of andersom?

Een introvert mens

Introverte mensen ervaren de wereld door het filter van hun innerlijke beleving. Ze halen hun energie van binnenuit. Uit hun denk- en gevoelswereld. Ze vinden mensen leuk maar genieten erg van rust en alleen zijn. In groepen zijn ze vaak wat op de achtergrond.

Ze zijn goede denkers en kunnen goed analyseren. Ze vertellen alleen het hoogst noodzakelijke of praten soms alleen als ze hier voor uitgenodigd worden. Introverte mensen zijn rustig, weloverwogen, beschouwelijk en voelen zich in onbekend gezelschap niet gauw thuis.

Typische kwaliteiten van introverte persoonlijkheden: ze zijn rustig, bescheiden, bedachtzaam, geduldig, zorgvuldig, gedisciplineerd en toegewijd. Ook zijn het echte doorzetters en kunnen ze goed luisteren en analyseren.

Daar tegen over staan natuurlijk ook een aantal valkuilen. Introverte mensen kunnen ook behoorlijk aarzelen en afstandelijk zijn. Ook zijn ze soms traag, koppig, passief, pietluttig, gesloten, star en te kritisch. Herken je al iemand?

Een extravert mens

Voor een extravert mens is de buitenwereld de maatstaf voor wat hij ervaart, besluit en doet. Extraverte persoonlijkheden ‘laden op’ door juist onder de mensen te zijn. Ze vormen hun gedachten tijdens een gesprek en niet eerst in hun hoofd zoals de introverte persoonlijkheden doen.

Ze voeren regelmatig het hoogste woord in groepen en zijn duidelijk aanwezig. Extraverte mensen zijn energiek, enthousiast, actiegericht, spraakzaam en assertief.

Echte kwaliteiten van een extravert persoon: ze zijn enthousiast, openhartig, spontaan, direct,  speels, levendig, zelfverzekerd en daadkrachtig. Daarnaast zijn ze erg initiatiefrijk en zijn het vaak makkelijke praters.

De valkuilen die horen bij extraverte mensen zijn dat ze soms te fanatiek zijn en veel aandacht vragen. Ze luisteren niet altijd even goed en kunnen behoorlijk bot en opdringerig zijn. In sommige gevallen zijn ze arrogant, drammerig en verstoren ze de groep.

Van allebei een beetje

Volgens mij zijn er maar weinig mensen die voor de volle 100% introvert of extravert zijn. De meeste mensen zullen wel naar één kant hangen maar in verschillende situaties ander gedrag vertonen. Als ik kijk naar mezelf en bovenstaande eigenschappen ben ik toch wel meer introvert dan extravert.

Van de tien introverte eigenschappen heb ik er zeker zeven. Van de extraverte eigenschappen heb ik er een stuk minder. Ik ben wel enthousiast en daadkrachtig maar de rest gaat niet echt op voor mij. Althans, zo zie ik het.

Als ik kijk naar de valkuilen ben ik ook echt een introvert mens. Als ik niet lekker in mijn vel zit kan ik koppig, passief, gesloten en afstandelijk zijn. Ik denk dat de mensen die ooit met mij onder een dak hebben gewoond dat zeker kunnen beamen.

Gelukkig ben ik altijd het zonnetje in huis dus is van bovenstaande bijna nooit sprake. Dit laatste is natuurlijk een grapje.

Wat voor een type mens ben jij?

Kijk voor jezelf eens goed naar wat voor een type mens jij bent. Dit werkt heel verhelderend en verklaart ook waarom je op een bepaalde manier handelt of communiceert. Vraag ook eens aan mensen die dichtbij je staan welke eigenschappen zij kenmerkend vinden voor jou.

Als het goed is moet dit aardig overeen komen. Mocht hier toch een gapend gat tussen zitten bel dan even een psycholoog. Dan heb je óf een enorm minderwaardigheidscomplex óf last van grootheidswaanzin.

Ik ben benieuwd in hoeverre jij een echte introvert of extravert bent en welke eigenschappen dan typerend zijn voor jou. Laat je het hier onder eten weten?

Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Reactie plaatsen