Kort lontje? Tem je boosheid met deze tips
Iedereen is wel eens boos. De één wat vaker dan de ander en de ander weer wat intenser dan de één. Op zich niet zo heel spannend, als je je boosheid maar onder controle hebt.
Wat is boosheid?
Het is heel normaal om boos te worden. Iedereen wordt wel eens kwaad. Het is dan ook een normale menselijke emotie die vaak ontstaat als iemand je grens overschrijdt.
De energie die dan vrijkomt geeft je het gevoel dat je jezelf moet verdedigen. Je lijf maakt adrenaline aan waardoor ademhaling versnelt, je hartslag verhoogt en je spieren zich aanspannen.
In een levensbedreigende situatie is bovenstaande lichamelijke reactie erg handig. In den beginne was deze emotie dan ook bedoeld om te overleven.
Maar als jij gaat flippen omdat je lief het dopje van de tandpasta er weer niet op heeft gedaan is het toch wel prettig als je deze emotie een beetje in toom kan houden.
De voordelen van boos zijn
De meeste mensen zien boosheid als een negatieve emotie. Toch kan boos zijn voordelen met zich meebrengen.
1. Een goede motivator
Als je boos bent krijg je door de adrenaline in je lijf energie om de situatie te veranderen. Eigenlijk bestaat er haast geen betere motivator dan boos zijn. Zaak is wel dat je je boosheid op de juiste manier weet in te zetten en het ook echt gebruikt om de situatie positief te veranderen.
2. Het laat zien waar je angsten zitten
Als je boos bent geef je aan waar je je zorgen om maakt. De voeding van boos zijn is namelijk angst. Als je goed durft te kijken naar jezelf zal je zien dat je boosheid wordt veroorzaakt omdat je bang bent iets kwijt te raken. Bijvoorbeeld je trots, je plek, je waardigheid, je partner, je vrijheid etc.
3. Boosheid geeft je grenzen aan
Als je boos bent geeft dit aan dat jouw grens is bereikt. Er bestaat geen duidelijkere graadmeter dan deze emotie. Vraag jezelf dus af als je boos bent welke grens overschreden wordt en communiceer dit op de duidelijke manier aan de persoon die dit doet.
Verschillende gradaties van boosheid
Boosheid heb je in verschillende gradaties. Met andere woorden, de ene boosheid is de andere niet. Je hebt lichte boosheid, matige boosheid en zware boosheid. Zo zwart wit als ik het nu benoem is het natuurlijk niet maar zo zie je dat er een duidelijk verschil bestaat.
1. Lichte boosheid
Deze gradatie kennen we allemaal wel en veel van ons hebben dagelijks dit gevoel. Lichte boosheid houdt in dat je geïrriteerd bent, chagrijnig, onvriendelijk, gepikeerd of verontwaardigd.
Lichte boosheid ontstaat vaak binnen langdurige relaties en gaat vaak over kleine dingen. Sokken die rondslingeren, scheten laten in bed en laat thuis komen maar niet even bellen. Er zijn wel honderdduizend dingen te verzinnen waardoor lichte boosheid ontstaat.
Lichte boosheid kan natuurlijk ook ontstaan op je werk, tijdens het kerstdiner of in andere situaties waar dingen niet lopen zoals jij graag zou willen.
In stressvolle situaties zijn we ook geneigd eerder boos te worden. Probeer dus ook stress te verminderen als je merkt dat je vaak snel geïrriteerd bent en snel uit je slof schiet.
2. Matige boosheid
Als je matig boos bent begin je echt kwaad te worden. Iemand heeft je bijvoorbeeld beledigd of gekwetst. Je bent echt nijdig en gooit je kont tegen de krib.
Welbekende voorbeelden zijn partners die na de voetbal laveloos thuis komen uit de kroeg terwijl ze eigenlijk wat leuks zouden doen met de kinderen. Of een collega die probeert een wit voetje te halen bij de grote baas met werk waar jij eigenlijk alle credits zou moeten krijgen.
Bij matige boosheid wordt het al een stuk lastiger om je gedrag in de hand te houden. Vaak wil je duidelijk laten blijken dat je het niet eens bent met de situatie. De een zal dit doen door een potje te gaan schreeuwen of schelden. De ander gebruikt juist de ‘silent treatment’ om zijn of haar punt te maken.
3. Zware boosheid
Als je zware boosheid ervaart ben je echt des duivels. Je wordt vals en gemeen, hebt een woedeaanval of je gaat zelfs gooien met dingen. Vaak komen er bij deze boosheid ook gevoelens van haat om de hoek kijken. Er zijn zelfs mensen die een waas voor hun ogen krijgen en behoefte hebben om iemand anders pijn te doen.
Als het goed is ervaar je deze boosheid maar een paar keer in je leven. Het liefst helemaal niet maar iedereen maakt wel eens wat mee waardoor hij zò geraakt wordt dat hij niet meer voor zichzelf in staat.
Mannending?
Deze extreme boosheid is net wat vaker een mannending dan een vrouwending. Of misschien is dat niet helemaal waar maar uiten mannen en vrouwen zich anders. Mannen timmeren in dit geval gewoon iemand op z’n bek.
Vrouwen gaan waarschijnlijk wraakacties verzinnen waarbij ze iemand emotioneel raken. Met de huissleutel langs de nieuwe auto van je ex lopen bijvoorbeeld. Of de roddel verspreiden dat de minnares van je man een geslachtsziekte heeft.
Deze boosheid heeft vaak tot gevolg dat je achteraf spijt hebt van je gedrag en je je enorm schuldig kan voelen over de dingen die je gezegd of gedaan hebt.
Waar komt het vandaan?
Mocht je toch met enige regelmaat zo ontzettend boos zijn dat je een ander wel wat aan kan doen, is het verstandig om te onderzoeken waar deze boosheid vandaan komt. Echt normaal (en gezond) is het namelijk niet.
Als je geen zin hebt om dit te onderzoeken is het wel verstandig om een soort van agressietraining te volgen voor je jezelf of een ander iets aan doet wat niet meer terug te draaien is.
Onderdrukte woede
Als je kijkt naar de verschillende gradaties van boosheid is het goed om te weten dat boosheid zich opbouwt als je er niks mee doet. Waar je eerst lichte boosheid ervaart en het weg stopt omdat je een ander niet wilt kwetsen, wordt het vanzelf matige boosheid.
Weet je vervolgens de matige boosheid niet op de juiste manier te uiten kun je er donder op zeggen dat je een tikkende tijdbom wordt.
Gevolgen van weg stoppen
Er zijn ook veel mensen die van jongs af aan hebben geleerd hun boosheid weg te stoppen. Het onderdrukken van deze emotie heeft alleen gevolgen waar je echt niet blij van wordt. Mensen die dit doen kunnen angstklachten krijgen, veel stress ervaren, een laag zelfbeeld ontwikkelen en zelfs depressieve klachten krijgen.
Het is dus heel gezond om je boosheid te uiten. Als je dit doet is de kans op ontploffingsgevaar een stuk kleiner.
Maar hoe ga je nou op een gezonde manier om met je boosheid?
Ok, duidelijk. Niks mis met af en toe boos worden maar je moet wel weten hoe je er weer uit komt of een positieve draai aan kunt geven. Onderstaande tips helpen je hierbij.
1. Neem een korte time out
Het klikt heel cliché maar de beste reactie op boosheid is om tot 10 te tellen en te wachten tot het gevoel een beetje afzakt. Boosheid is een heel explosieve emoties die ervoor zorgt dat je niet meer logisch na kan denken.
Het is dus heel slim om even een korte time out te nemen. Je geef je de emotie de kans om wat af te zwakken waardoor er ruimte ontstaat om op een logische manier te bedenken wat een handige vervolgstap is.
2. Ga bewegen
Het explosieve karakter van boosheid zorgt ervoor dat je lichaam zich wil ontladen. De beste manier om dit te doen is om in beweging te komen. Als je geen boksbal in de buurt hebt kun je ook als een gek in de tuin gaan werken, rondjes om het huis gaan rennen of twintig keer de trap op en af sprinten.
3. Gebruik humor als wapen
Als je boos bent staat het huilen je vaak nader dan het lachen maar humor is toch het middel waarmee je boosheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. Zodra je lacht komt er onder andere endorfine vrij. Dit hormoon vermindert pijn en werkt ontspannend.
Dus ben je boos? Ga lachen. Dit klikt heel tegenstrijdig maar je zal merken dat de boosheid al afneemt als je alleen maar een glimlach op je gezicht kan toveren.
Als je vervolgens hardop kan gaan lachen (ook al is het de neplach van de kerstman ho-ho-ho) verdwijnt je boosheid gegarandeerd als sneeuw voor de zon.
4. Leer relativeren
Vraag jezelf (nadat je tot tien hebt geteld) af waarom je nou eigenlijk boos bent. Vaak is het iets heel onbenulligs en reageer je overtrokken. Hierbij is het ook helpend om jezelf af te vragen of het zinvol is om boos te worden.
Als jij boos bent omdat je peuter voor de derde keer een glas melk van tafel veegt weet je eigenlijk wel dat dit geen zin heeft. De situatie wordt er niet anders van.
5. Wiens schuld is het?
Als we boos zijn zijn we vaak geneigd om een ander de schuld te geven. Vraag je als je boos bent dus af of het wel terecht is dat je boos bent op die ander of dat het eigenlijk je eigen schuld.
Bij de peuter die zijn derde beker melk van tafel gooit ben jij degene geweest die hem wèèr een beker heeft gegeven. Je had hem na de tweede keer melk opruimen ook gewoon een tuitbeker kunnen geven.
Zodra je je realiseert dat het eigenlijk je eigen schuld is zal je merken dat je boosheid ook snel afneemt.
6. Verander je houding
Vaak zijn mensen ook boos in situaties waar ze niet zoveel aan kunnen veranderen. Bijvoorbeeld bij ziekte, ontslag of het overlijden van een dierbare. Het is natuurlijk prima om even heel boos te zijn. Dit hoort er ook bij.
Blijf hier alleen niet te lang in hangen en probeer in te zien dat je de situatie niet kan veranderen maar dat je wel je houding ten aanzien van de situatie kan aanpassen.
Nog meer tips?
Heb jij nog aanvullende tips over hoe je het beste om kan gaan met je boosheid? Laat ze hier onder even weten. Wie weet heeft een ander er wat aan als ze witheet zijn van woede.