Wat is mediteren? Een uitleg voor dummies

Mediteren is zo’n lekker vaag begrip. Nou ja, het begrip is niet vaag maar het beeld dat veel mensen er bij hebben is vaag.

Vaak wordt gedacht aan iemand die in lotushouding op de grond zit met zijn handen op zijn knieën en zijn ogen dicht. Met een beetje pech ook nog in een oranje gewaad en met een kaal hoofd.

Dat van die ogen dicht klopt wel maar de rest hoeft echt niet zo te zijn. Meditatie is vooral gericht op je mond en je ogen dichthouden en compleet in het hier en nu te zijn. In welke houding je dat wilt doen moet je lekker zelf weten lijkt mij.

Het enige gevaar wat er is, dat zullen de mensen beamen die mediteren als ze in bed liggen, is dat je in slaapt valt. Maar ach, je valt dan wel heerlijk relax in slaap zonder de mogelijkheid te hebben gehad te verzanden in piekeren. Er zijn trouwens speciale geleide meditaties om in slaap te komen mocht je problemen hebben met in slaap komen.

Wat is mediteren?

Maar om terug te komen op de vraag ‘wat is mediteren?’. Onderstaande quote van Jon Kabat- Zinn is de mooiste en meeste beknopte beschrijving die ik tot nu toe ben tegen gekomen. Hij slaat de spijker op zijn kop.

‘Meditatie is de enige bewuste en systematische menselijke activiteit waar het in de kern niet gaat over het verbeteren van jezelf of ergens anders te komen, maar wel om simpelweg te realiseren waar je al bent.’ – Jon Kabat-Zinn

Meditatie wordt al duizenden jaren gedaan en is bedoeld om het bewustzijn in te schakelen. Als je mediteert ga je van je gebruikelijk niveau van bewustzijn naar de onverkende gebieden van je persoonlijkheid. Met andere woorden, je bewustzijn wordt tijdens het mediteren verbreed, verdiept én verhoogd.

Je leeft in het moment

Als je mediteert zijn je gedachten even niet meer belangrijk en leef je volkomen in het nu. Er wordt wel eens gezegd dat je je gedachten uitschakelt als je mediteert maar dat is niet waar. Je gedachten komen wel maar je bent je hier bewust van en je kan ze heel makkelijk laten verdwijnen door je aandacht weer in het hier en nu te brengen.

Drie basisprincipes

In theorie klinkt meditatie eenvoudig maar in de praktijk is het vaak een uitdaging. Iedere meditatieoefening bestaat daarom uit drie basisprincipes die je ondersteunen. Daarom is het slim om als beginner te starten met geleide meditatie. Met andere woorden, iemand die je vertelt wat je moet doen.

Hier onder beschrijf ik de drie basisprincipes. Voor wie al bekend is met mediteren zal ze zeker herkennen.

1. Focus je aandacht

Je focust op één dingen om je geest te concentreren. Dit kan je ademhaling zijn maar ook hoe ons lichaam voelt of wat we horen.

2. Herstel je aandacht

Als je gedachten afdwalen is het de bedoeling dat je je focus weer terug krijgt. Zodra je je bewust bent van een gedachte breng je je aandacht weer terug naar bijvoorbeeld je ademhaling.

Dat je gedachten afdwalen wil overigens niet zeggen dat je het verkeerd doet. Het is normaal dat je gedachten komen en gaan. Het is alleen de kunst om je hier bewust van te zijn en je focus weer terug te krijgen.

3. Accepteer en omarm

Tijdens het mediteren laat je alle gedachten en andere dingen (zoals geluiden) aan je voorbij gaan. Je hoort bijvoorbeeld nog steeds de klok tikken en je voelt nog steeds dat je rugpijn hebt. Het enige verschil is dat deze dingen, inclusief je gedachten, je niet storen als je aan het mediteren bent. Alles is zoals het is en je hoeft er simpelweg niks mee.

Het resultaat

Tijdens het mediteren komt er een reactie op gang die precies het tegenovergestelde is van stress. Je bent compleet ontspannen, je geest komt tot rust en je bewustzijn is wakker. Zelfs met maar tien minuten mediteren kun je je uitgeslapen en vrij van stress voelen.

Mocht je de behoefte hebben om het toch eens te proberen? Mijn advies is dan om de app Headspace te downloaden. Perfecte manier om kennis te maken met de meditatie.

Wat is mediteren voor jou?

Ben jij al aan het mediteren? Vond jij het makkelijk in het begin? En welke voordelen haal jij hier uit? Laat het me hier onder even weten.

Ontvang mijn blogs in je mail