Stoppen met pleasen? Na dit inzicht doe je wat bij je past!

Het bijzondere aan pleasen is dat het lijkt alsof je het voor de ander doet maar dit is niet het geval. Uiteindelijk probeer jij met jouw gedrag, het pleasen dus, ervoor te zorgen dat je iets wel of niet krijgt.

Pleasen heeft vaak een onderliggende reden die te maken heeft met angst. Diep van binnen ben je bijvoorbeeld bang dat iemand je niet aardig vindt en dat je afgewezen wordt. Om te voorkomen dat dit gebeurt ga je gedrag vertonen dat jou ‘helpt’ je angst te sussen.

Pleasen gaat ver

Je gedraagt je de dienstmeid van je partner omdat je bang bent dat hij of zij anders bij je weg gaat. Je gaat je kleden als de hippe moeders op school omdat je graag bij hun clubje wilt horen. Of je raakt compleet overwerkt omdat je geen ‘nee’ kan zeggen op je werk. Zo zijn er wel duizenden voorbeelden te verzinnen.

Sommige mensen gaan ontzettend ver in hun pleasen. Zo zijn er vrouwen die tegen hun zin in aan kinderen beginnen omdat haar ouders zo graag opa en oma worden. Of er zijn mensen die al hun spaargeld uitgeven aan een camper terwijl ze helemaal niet van reizen houden.

Je kan het zo gek niet bedenken of mensen doen het. Alleen omdat ze diep van binnen bang zijn om afgewezen te worden.

Pleasen werkt averechts

Het stomme is dat je denkt dat je met pleasen bereikt wat je wilt. Helaas werkt pleasen averechts. Je vertoont namelijk ander gedrag dan daadwerkelijk bij je past. En dat gaat je opbreken. Je wordt namelijk erg ongelukkig als je dingen doet die je eigenlijk helemaal niet wil doen.

Hier onder drie redenen waarom je zou moeten stoppen met pleasen.

1. Energievreter

Ten eerste kost het je ontzettend veel energie. Je denkt namelijk altijd maar aan een ander en loopt jezelf hier voorbij. Ook kost het heel veel energie om je masker op te houden en altijd maar lief en aardig te moeten zijn.

Mensen die een burn-out krijgen zijn ook vaak echte pleasers. De combinatie van te weinig energie, te veel moeten doen en weinig genieten van het leven branden je op.

2. Je krijgt niet wat bij je past

Ten tweede zou je moeten stoppen met pleasen omdat je met je anders voordoen nooit wat daadwerkelijk bij je past. Je krijgt bijvoorbeeld een partner waar bij je nooit jezelf kan zijn omdat je anders ‘door de mand valt’. Op je werk krijg je nooit de leuke klussen omdat een ander die inpikt terwijl jij nog met de rotklusjes bezig bent.

3. Je raakt kwijt wie je bent

Als laatste, en dat is waarschijnlijk het ergste, raak je volledig kwijt wie je bent. Je bent zo volledig aangepast aan de wensen van een ander dat je zelf geen idee meer hebt wie je bent en waar jij gelukkig van wordt. En als je zover heen bent heb je zelf ook echt niet door dat het ook anders kan. Dat je echt gelukkig kan worden.

Wil je stoppen met pleasen?

Als je een echte pleaser bent krijg je dit gedrag niet zo makkelijk afgeleerd. Je weet namelijk niet beter. Dit is iets wat je altijd hebt gedaan en daarom is het zo moeilijk om te stoppen met pleasen. Omdat je ook niet zo goed weet wie je bent is het ook heel moeilijk om te weten welke gedrag je dan wèl moet vertonen.

Ooit, vaak bij (een van) je ouders, heeft dit gedrag je gediend. Misschien kreeg je alleen de aandacht die je nodig had als je je op deze manier opstelde. Dit klinkt heel verdrietig en rot maar dit wil helemaal niet zeggen dat je een slechte jeugd hebt gehad. Ieder mens heeft bepaalde gedragspatronen die voortkomen uit zijn of haar jeugd.

Beeldvorming

Deze gedragspatronen worden niet alleen bepaald door de opvoeding die je kreeg maar ook door je eigen beeldvorming. Jouw gevoel bij een bepaalde situatie wordt niet bepaald door de situatie maar door wat jij vindt van de situatie. Misschien voelde jij je afgewezen in een bepaalde situatie maar heeft jou broer of zus dezelfde situatie heel anders geïnterpreteerd.

Geef je ouders niet de schuld

Het is dus te kort door de bocht om je ouders overal de schuld van te geven. Over het algemeen, uitzonderingen daar gelaten, hebben ouders het beste met je voor en hebben ze binnen hun eigen kunnen gedaan wat zij dachten dat goed was. Wie jij bent als persoon is veel bepalender voor de patronen die jij hebt ontwikkelt.

Waar komen patronen vandaan?

Toch is het goed om te weten waar bepaalde patronen vandaan komen. Als je dit weet kun je begrijpen waarom je de dingen doet die je doet en wordt je je er bewust van dat je ze doet. Vanuit hier kun je aan de slag om de dingen anders aan te pakken en te stoppen met pleasen.

Luister naar je gevoel

Om dingen te veranderen moet je gaan leren luisteren naar je gevoel. Naar het stemmetje dat tegen je zegt ‘dit wil ik helemaal niet’ of ‘het is niet ok wat er nu gebeurt’. Het mooie is dat iedereen dit stemmetje heeft. Ook al is het heel diep weggestopt en kan het alleen maar heel zacht fluisteren. Het zit er echt.

Neem tijd voor jezelf

Je kunt dit stemmetje horen als je tijd neemt voor jezelf. Als je de gedachten in je hoofd (voor even) weet te stoppen. Dit kun je bijvoorbeeld voor elkaar krijgen door met regelmaat te gaan mediteren.

Iets wat ook verbazingwekkend goed werkt is puzzelen. Dit klinkt heel erg stom maar het werkt heel rustgevend. Met puzzelen gebruik je je hersenen namelijk op zo’n manier dat er geen ruimte meer is om andere dingen te denken. Probeer het maar eens, het is enorm verslavend.

Pak er trouwens wel een van 1000 stukjes, anders is het te makkelijk en ben je zo klaar.

Handel naar je gevoel

Als je het voor elkaar hebt gekregen meer naar je gevoel te kunnen luisteren is het de kunst om er naar te gaan handelen. En dat is heel moeilijk want dit gaat tegen je gevoel van veiligheid in.

Je lijf zal aan alle kanten gaan schreeuwen dat je je mond moet houden omdat je anders afwezen wordt. Je hart gaat kloppen in je keel, je oksels gaan klotsen en je stem gaat bibberen. Niet fijn maar wel een teken dat je eindelijk doet wat goed is VOOR JOU.

Je omgeving gaat steigeren

Waar je wel op moet rekenen is dat je omgeving kan gaan steigeren. Je doet namelijk iets wat je omgeving niet gewend is: je mond open trekken. En reken er maar op dat er een aantal mensen zijn die dit helemaal niet leuk vinden.

De eerste reactie van deze mensen is weerstand. Probeer je hier niks van aan te trekken en blijf vooral staan. Ook als iemand boos wordt of zich als een klein kind gaat gedragen.

Weet dat deze personen zo reageren door hun eigen oude patronen en zich onveilig of afgewezen voelen nu jij tegengas geeft. Bedenk je goed, dit is niet jouw verantwoordelijkheid. Deze mensen moet hier zelf mee dealen.

Je omgeving gaat veranderen

Het mooie is dat de mensen in je omgeving ongemerkt ook gaan veranderen wanneer jij je anders gaat gedragen. Oude gedragspatronen veranderen en er komt ruimte voor nieuwe patronen. Patronen die beter passen bij wie jij bent. En als jij wordt wie je eigenlijk bent is er ook eindelijk ruimte om gelukkig te worden.