Wil jij stoppen met klagen? Deze tips helpen!
Je hebt van die mensen die OVERAL over kunnen klagen. Ze lopen te zeiken als het regent want het regent altijd in Nederland. In hun ogen dan.
Als de zon schijnt zitten ze vervolgens ook te zeuren. Want dan is het te warm. Of de zon schijnt in hun ogen tijdens het autorijden. Of ze werken binnen en hebben er niks aan dat de zon schijnt. Dan zijn ze jaloers op de mensen die er wel van kunnen genieten.
Een onoprecht universum
Klagen en jezelf als slachtoffer van een onoprecht universum zien, maakt je passief en neemt al je krachten van je af. Heeft iemand je wat naars aangedaan? Welcome to the club. Iedereen heeft dingen meegemaakt die je liever niet meemaakt. Maar dat is geen excuus om in het verleden te blijven hangen en nu niets van je leven te maken.
Waar sommige mensen al hun energie steken in klagen en zielig doen, begrijpen anderen dat dit hen geen steek verder helpt en richten zich vol vertrouwen op de toekomst. Neem dus verantwoording voor je eigen leven. Met onderstaande 6 tips moet het een stuk makkelijker worden om te stoppen met klagen.
1. Plaats het in perspectief
Probeer van een afstandje te kijken naar waar je over klaagt of over wilt klagen. Hoe erg is het nou eigenlijk? In 95% van de gevallen is het eigenlijk helemaal niet zo erg maar heb je gewoon zin om je even slachtoffer te voelen en aandacht te krijgen. En ook dat is helemaal niet erg om even te willen. Als je er maar weer uit kunt stappen.
Even een herkenbaar voorbeeldje: Veel van ons vrouwen hebben de neiging om te klagen over hun lichaam. Ze vinden zichzelf te dik of te dun, ze hebben te kleine of te grote borsten, ze hebben te weinig of juist teveel kont. Met andere woorden, het is gewoon nooit goed. (Ik heb het hier by the way ook over mezelf.)
De volgende keer als je in de spiegel kijkt en je hebt weer wat te zeuren, probeer het dan zo te bekijken: je hebt godverdorie een gezond lijf waarmee je alle dingen kan doen die je wilt. Je kan lopen, rennen, springen, knuffelen, werken, dansen, vrijen, zwemmen. Je kan alles doen wat je wilt. Je kan zelfs baby’s maken.
Hoe bijzonder is dat wel niet? Allemaal dingen die voor een ander misschien minder vanzelfsprekend zijn. Dus who cares dat je lichaam niet helemaal perfect is? Dus wil je stoppen met klagen? Wees gewoon dankbaar!
2. Stel het uit
Als je de behoefte voelt om te klagen, probeer het dan een dag uit te stellen. Doordat je het klagen uitstelt kom je er achter dat de emotie achter het klagen is weggeëbd en de behoefte om te klagen verdwenen is.
Wat je ook kunt doen om te stoppen met klagen is de emotie onder het klagen te onderzoeken. Een stuk interessanter en leerzamer nog dan wachten tot de emotie wegebt. Als je aan het klagen bent vraag je jezelf af waarom je aan het klagen bent.
Ben je boos, jaloers, eenzaam, bang? Zodra je doorhebt welke emotie achter het klagen zit, laat het gevoel er dan gewoon zijn. Stop het niet weg en bagatelliseer het niet. Alle emoties mogen er zijn. Als je er op deze manier in staat zal je merken dat de emotie vanzelf in kracht afneemt en verdwijnt.
3. Het heeft geen zin
Wees je er bewust van dat klagen geen enkel nut heeft. De situatie wordt er niet anders van en je gaat je er ook niet beter door voelen. Het weer verandert niet door er over te klagen. De file lost zich niet in een keer op en je dikke billen verdwijnen ook niet als sneeuw voor de zon. Dus accepteer dat de dingen zijn zoals ze zijn.
Iets accepteren is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar je zal merken dat je er steeds beter in wordt. Ik heb het natuurlijk niet over de grote dingen in je leven. Je accepteert niet van het ene op het andere moment dat je man bij je weg is of dat één van je ouders ziek is. Deze dingen hebben tijd nodig.
Maar klagen gaat vaak over de kleine dingen in het leven. Dingen die relatief makkelijk op te lossen of te accepteren zijn. Over het weer wordt bijvoorbeeld heel veel geklaagd. Ik snap nooit zo goed waarom. Je doet er niks aan als het regent. Wèl kun je ervoor kiezen je er niet druk over te maken. Zet een paraplu op of neem anders een warme douche als je zeiknat bent geregend.
Zie in dat het nul komma nul effect heeft om je goede humeur er door te laten verpesten. Je hebt alleen jezelf ermee. En de mensen om je natuurlijk. Die houden ook niet van een zeikwijf.
4. Stoppen met klagen? Verander het!
Vraag je af of hetgeen je over klaagt te veranderen is. Zo ja, doe het dan ook. Niks zinlozer dan klagen over iets wat je kunt veranderen maar het dan niet doen. Dat is ook nog eens heel erg dom. Je hebt bijvoorbeeld van die mensen die in een restaurant zitten te klagen over het eten. Maar als de ober vraagt of alles naar wens is zeggen ze volmondig ‘ja’. Dat is toch echt een beetje stom?
Of van die mensen die juist doorslaan. Die over alles klagen en dit ook allemaal tegen die arme ober zeggen. Heel goed dat deze mensen actie ondernemen maar je kunt ook doorslaan. Dat brengt me direct bij onderstaand punt.
5. Is het nodig?
Wanneer je op het punt staat te klagen moet je je afvragen of het nodig is. Is het nodig op te klagen over de onderbroek die naast de wasmand ligt in plaats van er in? Nee. Het kost veel minder energie om je even te bukken en dat ding zelf in de wasmand te doen.
In de meeste gevallen is het simpelweg niet nodig om te klagen. Klagen voegt gewoon niks toen. Niet aan de situatie en niet aan je gevoel. Je blijft zelf alleen maar hangen in die negatieve modus. Zo zonde want je hoeft je helemaal niet zo te voelen.
Je moet alleen op een andere manier naar de situatie kijken en jezelf de vraag te stellen: word ik er gelukkiger van om hier over te klagen? Dat is namelijk het enige dat telt. Dat je happy bent. En klagende mensen zijn niet happy. Stoppen met klagen is nog nooit zo makkelijk geweest met dit inzicht toch?
6. Accepteer de ander
Klagen tegen onze partner over iets wat hij of zij wel of juist niet doet. Volgens mij maakt iedereen zich hier schuldig aan. Kijk maar eens kritisch naar jezelf. Wat zijn de vaste dingen waar jij altijd over loopt te klagen? Rondslingerende kledingstukken? Dingen die gerepareerd worden maar nog niet gedaan zijn? Dat hij niet consequent is naar de kinderen?
Dit zijn allemaal irritante dingen. Absoluut. Maar je moet je afvragen of je partner verandert als jij zit te zeuren op hem of haar. De ervaring leert dat dit juist averechts werkt.
Zo werkt het in ieder geval bij mijn partner. Hoe meer ik klaag hoe minder hij zich aanpast. Als je partner zijn of haar gedrag al kan veranderen (een karakter verander je niet) dan zal het echt beter werken als je het lief vraagt.
Dus als er iets is wat je echt hoog zit, wacht dan even tot je emoties een beetje gezakt zijn en kom er op een later (rustig) moment even op terug. Dan ga je niet zitten klagen maar probeer het op een positieve manier te brengen. Iets in de trant van: je zou me echt enorm helpen als je….vul maar in.
Stoppen met klagen? Eigenlijk is het heel simpel
Stoppen met klagen is eigenlijk heel simpel: Is het te veranderen? Ja? Doe er dan wat aan. Nee? Accepteer het dan. Kun je het niet accepteren? Neem dan drastische maatregelen. Dus ruil je partner in voor een ander, zoek een nieuwe baan of ga verhuizen. Als je maar stopt met klagen. Dat is nergens voor nodig.
Ik benieuwd of je door dit artikel wat makkelijker uit de ‘klaagmodus’ kunt komen. Of misschien heb jij een andere manier gevonden? Laat het me hier onder even weten.