Een wat?! Was mijn eerste reactie toen ik voor het eerst hoorde van een Mastermind. Het klinkt namelijk nogal Amerikaans en overdreven.
Maar een Mastermind is eigenlijk gewoon een groep professionals en ondernemers die elkaar ondersteunen door ideeën te delen en advies te geven. Een soort adviesraad dus. Tijdens een Mastermind denken alle deelnemers met jou mee.
Mensen met verschillende achtergronden, verschillende expertises en uit verschillende niches. Hierdoor kan een goedwerkende Mastermind jouw blinde vlekken aan het licht brengen waardoor je kansen kunt pakken die je anders niet eens had opgemerkt.
Succesvolle Masterminds
Napoleon Hill (de auteur van het boek dat mijn mindset heeft veranderd) deed in de jaren ’30 onderzoek naar succesgewoonten van diverse succesvolle zakenmensen. Dit onderzoek heeft hij samengevat in het boek Think en Grow Rich. Hieruit bleek dat Mastermind groepen essentieel zijn geweest voor hun succes. Een van deze succesvolle zakenmensen was Andrew Carnegie.
Andrew Carnegie was een Amerikaans staalmagnaat en filantroop van Schotse afkomst. Buiten Amerika is hij waarschijnlijk het bekendst vanwege zijn bijdrage aan de Carnegie Hall in New York en de bouw van het Haagse Vredespaleis.
We zijn ons er niet zo bewust van maar als we terug kijken zijn er in de geschiedenis aardig wat succesvolle Masterminds geweest:
- Walt Disney had een Mastermind groep die hij “Nine Old Men” noemde. Met 9 man bedachten ze tussen 1930 en 1970 gezamenlijk alle klassieke Disney tekenfilms.
- R.R. Tolkien (bekend van bijvoorbeeld The Lord of The Rings en The Hobbit) maakte deel uit van een Mastermind groep. De Inklings.
- Benjamin Franklin (Amerikaans politicus, wetenschapper en moralist) had in de 18e eeuw een groep die zichzelf Junto noemden.
- Koning Arthur had zijn ridders van de ronde tafel.
Wat levert een Mastermind op?
- Antwoorden en ideeën uit brainstormsessies
- Nieuwe ervaring, vaardigheden en zelfvertrouwen
- Een stok achter de deur om je te houden aan je voornemens
- Ontwikkeling op persoonlijk en zakelijk gebied
- Een waardevol netwerk waar je altijd beroep op kunt doen
- Het gevoel dat je er niet alleen voor staat en je niet de enige bent
Mijn eigen ervaring
Ikzelf maak nu ongeveer een jaar deel uit van een Mastermind. We zijn maar met z’n drieën (ideaal is 5-8 personen) maar zonder deze Mastermind groep was deze blog er niet geweest. Door de volle agenda’s en andere werktijden krijgen we het helaas niet altijd voor elkaar om bij elkaar te zitten. Wel zijn we actief gebruikers van onze besloten Facebook groep en wanneer het uitkomt trainen we samen.
Het maakt op zich niet uit in welke branche de deelnemers van een Mastermind zitten. Zo lang je je maar bezig houdt of wilt houden met dezelfde dingen. Zo heeft Mark zijn eigen sportstudio en Nicolette haar eigen mondhygiëniste praktijk. Het lijkt een wereld van verschil maar we houden ons toch echt met dezelfde dingen bezig. Zowel zakelijk als qua mindset.
Interesse in hoe je een succesvolle Mastermind kunt opzetten? Lees dan dit artikel.