Bestaat er een verschil tussen emotie en gevoel?
Een vraag die mij al een tijdje bezig houdt: bestaat er een verschil tussen emotie en gevoel? Toen ik mij hier in aan het verdiepen was kwam ik er achter dat er nog twee begrippen zijn die relevant zijn bij deze vraag. Namelijk instinct en intuïtie.
Maar wat komt nou vanuit je verstand en wat niet? En waar moet je op vertrouwen als je een belangrijke keuze moet maken?
Wat is gevoel?
We gebruiken het woord gevoel om iets aan te geven wat je lichamelijk voelt of niet direct kan beredeneren met je verstand. Je kan je bijvoorbeeld niet lekker voelen. Of je voelt je ergens niet op je gemak.
Gevoel gaat dieper dan emoties maar is vaak minder heftig. Gevoel heeft meer met je persoonlijkheid te maken terwijl emoties te maken hebben met een bepaalde situatie.
‘Houden van’ is bijvoorbeeld een gevoel. Dit gevoel blijft aanwezig terwijl je toch bepaalde emoties kan hebben bij de persoon van wie je houdt. Je kan bijvoorbeeld boos op iemand zijn terwijl je tegelijkertijd wel van hem of haar houdt.
Emoties
Emoties zijn een teken dat iets je raakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verdriet, jaloezie, vreugde of angst. Emoties zijn heftig en vaak heb je het gevoel dat ze je overkomen en dat je er geen controle over hebt.
Emoties zijn vaak ook duidelijk af te lezen aan een persoon. Je huilt bijvoorbeeld als je verdrietig bent, je gaat blozen als je je schaamt en je kan gaan trillen als je bang of zenuwachtig bent.
Emoties hebben de neiging je geest te vertroebelen waardoor je niet meer logisch kan nadenken. Als je ontzettend emotioneel bent is het vaak ook niet slim om belangrijke beslissingen te nemen. Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat je er beter nog een nachtje over kunt slapen.
Omdat emoties vaak heftig zijn is het fijn om te weten dat ze ook heel vluchtig zijn. Ze kunnen opkomen als een soort van golf maar als je er niet tegen vecht zijn ze ook net zo snel weer verdwenen.
‘Dierlijk’ instinct
Naast emoties hebben we ook nog ons instinct. Instinct is iets wat dieren ook hebben en van nature in je zit. Iedereen heeft het op dezelfde manier. Het is bedoeld om je in leven te houden.
Je instinct zorgt ervoor dat je aan de kant springt als er een bus aan komt scheuren. Je instinct zorgt er ook voor dat je een rukje aan het stuur geeft als je bijna van de weg afraakt omdat je zit te appen terwijl je aan het rijden bent.
Zonder instinct zou een groot deel van ons al niet meer in leven zijn. Of in ieder geval minstens een keer of drie in het ziekenhuis hebben gelegen. Een verdomd handig instrument dus eigenlijk.
Intuïtie
De laatste is je intuïtie. In mijn ogen de belangrijkste die er is. Je intuïtie wordt namelijk niet beïnvloed door wat jij denkt en klopt altijd. Het is een soort van zesde zintuig wat iedereen heeft. De meeste mensen weten alleen niet hoe ze moeten luisteren naar hun intuïtie. Heel zonde want je intuïtie wijst je altijd de juiste weg.
Als je je intuïtie hoort is het vervolgens de kunst om er naar te handelen. En dat is best lastig aangezien je gedachten en je emoties zich er vaak mee bemoeien. De truc is dan om je te herinneren dan jij degene bent die je gedachten bepaald en daar je emoties aan koppelt. Jouw gedachten zijn niet per definitie de waarheid. Jij maakt ze vaak de waarheid.
Verschil tussen emotie en gevoel?
Dus: bestaat er een verschil tussen emotie en gevoel? Jazeker, er bestaat een heel duidelijk verschil. Je instinct en intuïtie zijn de waarheid en zijn er altijd. Dit komt van binnenuit en is bedoeld om je te helpen.
Gevoel gaat dieper en is aardig stabiel. Gevoel kan voor altijd zijn (bijvoorbeeld liefde voor je kinderen) maar het is ook iets wat uit eindelijk kan verdwijnen.
Emoties hebben jou
Emoties daar en tegen zijn vluchtig komen en zijn een reactie op een bepaalde situatie waar jij iets van vindt. Ze zijn niet per definitie de waarheid. Ze zijn op het moment dat je ze voelt wel jouw waarheid.
Een makkelijk ezelsbruggetjes om het verschil te blijven zien is: Jij hebt gevoel. Emoties hebben jou. Zodra je dit helder hebt wordt het veel makkelijker om boven jezelf uit te stijgen op het moment dat je heftige emoties ervaart. Je zal eerder inzien dat het niet altijd waar is wat je voelt.
Ban je emoties niet uit
Ik wil trouwens niet zeggen dat het onterecht is als jij ergens boos over bent. Natuurlijk mag jij gewoon je emoties hebben als iemand jouw grens over gaat. In die zin beschermen emoties je ook. Je voelt het luid en duidelijk als er iets gebeurt wat in jouw ogen niet in de haak is.
En de positieve emoties die je ervaart maken het leven natuurlijk mooi. Dus ban je emoties niet helemaal uit. Ze zijn zinvol en geven je het gevoel dat je leeft. Het is wel de kunst om er weer uit te kunnen komen, en dat is met name natuurlijk bij de negatieve emoties. Als je hier meer over wilt weten, lees dan hier verder.
Keuzes maken
Bij het maken van keuzes gaat het vaak om een verschil tussen verstand (emotie) en intuïtie. Als je iets voelt met jouw intuïtie wil je het vaak verklaren aan de hand van je verstand. En dat is iets wat meestal niet lukt en leidt tot enorme dilemma’s.
Misschien helpt het als je een bepaalde keuze moet maken om te denken aan het gevoel wat iedere optie je geeft. Geeft optie A je een beklemmend gevoel en geeft optie B je meer lucht? Dan zal optie B de betere keuze zijn ook al lijkt het verstandelijk (en emotioneel) dat je voor optie A moet gaan.
Emoties mogen er zijn
Hoe dan ook, het is belangrijk om je emoties niet je leven te laten leiden. Emoties zijn maar emoties en verdwijnen weer. Hoe beter jij in staat bent het gevoel van de emotie er gewoon te laten zijn, des te eerder gaat het ook weer weg. En wanneer de emotie verdwenen is, heb je weer ruimte om te luisteren naar je intuïtie.
Wil je meer lezen over emoties?
Lees dan verder in onderstaande artikelen.
Het uiten van emoties: best wel een ding
Welke emoties zijn er? De 4 kernemoties op een rij
Heb jij een beetje extra hulp nodig?
Vind je het ondanks dit artikel toch lastig om het verschil te ontdekken tussen je emoties, gevoelens, intuïtie en instinct? Heb je juist moeite om bij je gevoel te komen of verzuip je er haast in? Neem dan even contact op met mij voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Ik help je graag een weg te vinden in je eigen gevoelswereld.