Ben jij vaak boos? Dit inzicht helpt je relativeren
Je hebt van die dagen waarop alles mis gaat. Sommige mensen hebben dit zelfs weken, maanden of jaren. Deze mensen zitten niet lekker in hun vel en hebben waarschijnlijk een zeer kort lontje.
Bij het minste of geringste kunnen ze ontvlammen en gaan ze brommen, schreeuwen of schelden. Een ander kan dan denken dat het aan hem of haar ligt.
Misschien heb jij wel iemand in je omgeving die vaak boos en ontevreden is. Misschien ben jij zelf wel zo iemand. In beide gevallen geeft onderstaand verhaal je waarschijnlijk een mooi inzicht.
Mensen zijn net vuilniswagens
Op een dag kwam een jonge vrouw terug van een lange reis en nam op Schiphol een taxi naar huis. De taxi wordt bestuurd door een vriendelijke man van een jaar of 60.
Onderweg zijn de vrouw en de taxichauffeur gezellig aan het kletsen. Plotseling zit er een donkerblauwe Golf achter hen en rijd bijna op de bumper van de taxi. De bestuurder van de Golf knippert met zijn lampen. Hij heeft duidelijk haast.
De taxi chauffeur laat zich niet opnaaien en blijft zich netjes aan de snelheid houden. Bekeuringen vindt hij zonde van zijn zuurverdiende centjes.
Middelvinger
Op het moment dat de bestuurder de kans heeft haalt hij in. Hij draait zijn raampje open, steekt zijn middelvinger op en maakt de taxichauffeur uit voor van alles en nog wat. Hij roept dat de taxichauffeur zijn rijbewijs moet inleveren en in het bejaardentehuis moet gaan zitten.
De jonge vrouw is ontdaan en wordt boos door het onrecht. De taxichauffeur daarentegen lacht vriendelijk en zwaait naar de kwade bestuurder. De vrouw is verbaasd door de reactie van de taxichauffeur. “Waarom zwaai je vriendelijk naar die wegpiraat?” vraagt ze. “Die man is duidelijk niet goed bij zijn hoofd”.
Vuilniswagen-wet
“Ach,” zegt de taxichauffeur “dit is wat ik de vuilniswagen-wet noem”. Hij vertelt de jonge vrouw dat er veel mensen zijn die eigenlijk vuilniswagens zijn. Ze zeulen de hele dag vuilnis mee: boosheid, frustratie, teleurstelling, jaloezie en andere negatieve emoties.
Ze weten niet goed hoe ze van deze vuilnis af kunnen komen en daarom stapelt het zich op. Op een gegeven moment zit hun vuilniswagen zò vol dat de vuilnis er bij de kleinste hobbel in de weg uitvalt. “En dan gaan mensen reageren zoals deze meneer net deed” zegt hij.
De taxichauffeurs gaat verder: “Ik vat dit soort dingen niet persoonlijk op. En ik weiger om hun vuilnis mee te nemen en thuis te dumpen bij mijn vrouw en kinderen. Het is een simpele keuze die ik maak”.
Wie ben jij?
Wie ben jij in dit verhaal? De bestuurder, de jonge vrouw of de taxichauffeur?
De boze bestuurder
Als je de boze bestuurder bent zou je je twee dingen moeten afvragen. Ten eerste waarom je vaak boos en licht ontvlambaar bent en wat je hier aan zou kunnen doen.
Ten tweede moet je je afvragen of het fair is om de mensen in je omgeving te gebruiken om je vuilnis over heen te storten.
De jonge vrouw
Misschien ben jij wel de jonge vrouw en word jij ook vaak boos als iemand zijn troep over jou heen stort. Besef je in dit geval dan goed dat de boosheid van een ander niet van jou is.
Laat deze boosheid bij de persoon in kwestie en laat zeker niet je eigen humeur verpesten door een ander die niet weet hoe hij of zij moet omgaan met zijn emoties.
De oude taxichauffeur
Ben jij de taxichauffeur? Good for you! Jij staat waarschijnlijk aan de zonnige kant van het leven en laat je niet gek maken door de frustraties van een ander. Dit is dè manier om een gelukkig leven te leiden.
Hoe ontstaat boosheid?
Boosheid ontstaat door onvrede. Je bent ergens niet blij mee en dat maakt je vaak boos. Deze boosheid heeft een functie. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je in en keer heel veel energie hebt als je boos bent.
Deze energie is bedoeld om iets te veranderen aan de situatie waar je zo ontevreden over bent. Helaas kun je niet iedere situatie veranderen en zit je je voor niks zo op te fokken.