Doe jij niet wat je moet doen? Vijf oorzaken achter uitstelgedrag
Uitstellen kun je zowel zakelijk als privé doen. Vaak zijn ‘echte uitstellers’ dit op beide vlakken maar je hebt ook mensen die op hun werk precies doen wat ze moeten doen maar thuis alles laten liggen. Een soort van ‘help mijn man is klusser’.
Anders om kan natuurlijk ook. Thuis alles spik en span maar op het werk de kantjes ervan af lopen. Er zijn verschillende oorzaken van uitstellen en je hebt ook verschillende typen uitstellers.
Vaak is het bij de meeste mensen toch een combinatie van verschillende factoren. Hier onder vind je vijf oorzaken van uitstelgedrag. Ik heb er direct even bijgeschreven of ik er last van heb of niet.
1. Perfectionisme
Als je een perfectionist bent stel je dingen uit omdat je bang bent dat iets niet goed genoeg is. Je wilt dat alles perfect is en daarom duurt het óf heel lang voordat iets af is óf je begint niet eens aan sommige dingen uit angst het niet perfect te kunnen doen.
In dit geval moet je echt wat milder worden voor jezelf. De buitenwereld zal echt niet zulke strenge eisen hanteren als jij doet. En daarbij komt, van fouten kan je leren.
2. Niet vooruit te branden
Vaak is het ook een gebrek aan motivatie wat ervoor zorgt dat er niks uit je handen komt. Je vindt het een enorme kloteklus of je hebt gewoon geen zin op een bepaalde taak uit te voeren.
Als je merkt dat je hier last van hebt, probeer je dan te focussen op het gevoel wat je krijgt als je de klus hebt afgerond.
3. Presteren onder druk
Er zijn veel mensen die onder druk het beste presteren. Omdat ze weten dat ze pas echt presteren als ze tegen de deadline aanzitten laten ze de meeste klussen liggen totdat ze per direct uitgevoerd moeten worden.
Eigenlijk is dit de meest ongezonde oorzaak van uitstellen. Mensen die altijd tegen een deadline aanwerken ervaren namelijk veel stress en ik denk dat we ondertussen allemaal wel weten hoe ongezond stress voor je is.
4. Door de bomen het bos niet meer zien
Soms zie je door de bomen het bos niet meer. De klus die je moet doen is zo groot dat niet weet waar je moet beginnen. Of je hebt zo’n gigantische berg werk gekregen van je collega die met zwangerschapsverlof is dat je helemaal lamgeslagen bent.
In zo’n geval is het goed het werk op te delen in hapklare brokken. Zorg dat je overzicht krijgt en koppel er een tijdsplanning aan. Zo krijg je weer grip en kun je meer ontspannen aan de slag gaan. Gewoon één ding tegelijk en de stapel werk wordt vanzelf kleiner.
5. Moe of niet fit
Als je moe bent of je voelt je niet fit kun je je minder goed concentreren. Je hebt de energie en de zin niet om wat te gaan doen en je bent geneigd om negatiever te denken. Als hier sprake van is probeer dan beter voor jezelf te zorgen.
Ga op tijd naar bed, eet gezond en beweeg voldoende. Dit zou je nieuwe energie moeten geven. Blijf je je maar niet fit voelen, ga even bij de dokter langs, wie weet heb je wat onder de leden.
6. Afleiding
Als je de hele dag moet reageren op je what’s appjes, telefoontjes en mailtjes komt er niks uit je handen. Helemaal niet als je daarnaast ook nog op de hoogte wilt zijn van alles wat je vrienden posten op Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter.
Zet je telefoon dus uit (of leg hem weg) en zorg ervoor dat je binnenkomende mail niet kan zien of horen. Als je niet weet wat er speelt kan je er ook niet door worden afgeleid.
Wat zijn bij jou de oorzaken van uitstelgedrag?
Nu ben ik wel erg benieuwd wat bij jou de oorzaken van uitstelgedrag zijn? En hoe ga je daarmee om? Laat het hier onder even weten?