Faalangst bij volwassenen: 6 tips die écht helpen
Vaak wordt faalangst gerelateerd aan schoolgaande kinderen. Toch is faalangst bij volwassen ook iets wat heel vaak voorkomt. Er wordt alleen minder over gepraat.
Niemand vindt het namelijk leuk om toe te geven dat hij ergens bang voor is. Want dat is wat faalangst is: angst om te falen. Onderstaande tips helpen je beter om te gaan met je faalangst.
1. Praat er over
Omdat je je eigen faalangst waarschijnlijk niet iets vindt om trots op te zijn is dat kans groot dat je niet praat over je angsten. En doordat je er niet over praat speelt de angst zich alleen af in je hoofd. En dan wordt het alleen maar erger want het is dan haast onmogelijk om te relativeren. Dus als je bang bent voor een bepaalde situatie, zoek iemand die je vertrouwd en vertel waar je bang voor bent. Ik durf te wedden dat deze persoon je kan helpen relativeren en de faalangst minder wordt.
2. Waar komt het vandaan?
Stel je jezelf de vraag waar je angst vandaan komt. Kom je uit een nest waar je geen fouten mocht maken? Heb je een partner die heel kritisch op je is? Heb je een trauma van een bepaalde leraar op school die je altijd het gevoel gaf heel dom te zijn? Als je kunt ontdekken waar de roots liggen van je angst om iets verkeerd te doen kun je het een plek geven. Grote kans dan je beter om kunt gaan met je faalangst.
In onderstaande video van Tom Nuyens ( Awake Academy) wordt heel mooi uitgelegd hoe je bij de wortel van je faalangst kunt komen.
3. Stel je verwachtingen bij
Spreek met jezelf af wanneer je gefaald hebt. Heb je gefaald als je tijdens de presentatie even je tekst kwijt bent? Of kun je de eisen aan jezelf omlaag brengen en heb je pas gefaald als je huilend het sollicitatiegesprek hebt verlaten? Bepaal dus van te voren wat voor jou falen is en kijk daarbij goed of de eisen die je stelt aan jezelf redelijk zijn.
4. Bereid je goed voor
Dit is lijkt zo simpel dat sommige mensen dit nog wel eens vergeten. Als je je niet goed hebt voorbereid is het logisch dat je bang bent dat iets niet goed gaat. Die kans is dan reëel. Maar als je je wél goed hebt voorbereid weet je dat het daar niet aan zal liggen. Dit stukje angst is er dan niet waardoor je angst om te falen ook minder erg zal zijn.
5. Het resultaat zegt niks over jou
Heb je er alles aan in je voorbereiding en gaat het toch niet goed? Probeer het resultaat dan los te koppelen van je eigen persoon. Kijk, als je je slecht hebt voorbereid en het daarom mislukt mag je jezelf hier de schuld van geven. Maar als je alles hebt gedaan wat je kunt, wees dan niet te streng voor jezelf. Wees trots dat je er alles aan gedaan hebt en laat het ongewenste resultaat los. Volgende keer beter.
6. Ontspan
Leer je goed te ontspannen voor de prestatie die je moet leveren. Mediteren is hier een heel goed middel voor. Het helpt je alle gedachten en doemscenario’s die je ongetwijfeld hebt los te laten zodat je even mentale rust hebt. Dus rust niet alleen fysiek uit maar geef je brein ook even de ontspanning die het nodig heeft.
Behoefte aan een extra steuntje in de rug?
Heb je naast het lezen van bovenstaande tips ook behoefte om meer te ontdekken over de oorsprong van je faalangst en meer praktische tips om hiermee om te gaan? Dan kan het boek van Pieter Langedijk je zeker verder helpen. De auteur van dit boek geeft inzichten die écht je ogen openen en je krijgt voldoende inspiratie om aan de slag te gaan met dit lastige thema.