Voor een ander denken: zo stop je ermee!

Wie maakt zich hier niet schuldig aan? Ik betrap mezelf hier helaas regelmatig op. En het vervelende is dat dit denken voor een ander invloed heeft op mijn handelen. 

Eigenlijk heel erg stom want ik kan natuurlijk van te voren niet weten hoe iemand zal reageren. Het lullige is dat je door voor een ander te denken niet alleen jezelf te kort doet maar ook de ander.

Hulp vragen

Je wilt bijvoorbeeld je collega vragen om hulp omdat je iets niet snapt in het CMS van de website. Maar direct vul je voor jezelf in dat deze collega vast te druk is om je te helpen.

Je gaat dus zelf maar lopen pielen. Dit kost ontzettend veel tijd en uiteindelijk moet je alsnog je collega vragen. Hij geeft vervolgens aan dat je eerder had moeten komen omdat je er nu echt een rommel van hebt gemaakt.

Als je deze collega nou direct om hulp had gevraagd had je én geen tijd verspilt én de boel niet erger gemaakt waardoor de collega nog meer tijd kwijt is dan in eerste instantie het geval zou zijn.

Je ontneemt een ander kansen

Door voor een ander te denken belemmer je niet alleen jezelf maar ook een ander.

Stel: jij wilt graag je oma mee uit eten nemen. Maar vervolgens denk je dat je oma daar vast geen zin in heeft omdat ze slecht ter been is en de laatste tijd ook veel moe is.

Die zit vast niet te wachten op een etentje in de stad. Je vraagt haar dus niet terwijl het heel goed mogelijk is dat je oma ontzettend toe is aan een verzetje en het helemaal geweldig had gevonden.

In deze heb je je oma dus de kans ontnomen om op haar oude dag op stap te gaan met haar kleinkind. Misschien had ze ook inderdaad niet mee willen gaan maar dan had je in ieder geval haar de keuze laten maken.

Waarom voor een ander denken?

Ons onbewuste maakt combinaties tussen drie dingen.

  1. Wat je met je zintuigen ervaart
  2. wat je weet van de ander
  3. en wat je uit eerdere ervaringen hebt geleerd.

De conclusie die je onderbewuste hieruit trekt kan heel behulpzaam zijn.

Maar deze conclusie kan ook een verkeerde zijn doordat er in je onderbewuste overtuigingen opgeslagen liggen die angst en onzekerheid voeden. Negatieve overtuigingen zoals: ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben dom’ of ‘alles wat ik doe gaat verkeerd’.

Iedereen heeft zulke belemmerende overtuigingen dus de kans is groot dat de conclusies van jouw onderbewuste ook gekleurd worden hierdoor. Je projecteert dus in feite jouw eigen angsten en onzekerheden op een ander. Voor een ander denken is dus helemaal niet handig om te doen.

Voor een ander denken: hoe ga je hier mee om?

Als je merkt dat je weer wat voor een ander aan het invullen bent is het belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt.

  1. Hoe weet ik precies wat ze wil?
  2. Hoe weet ik precies dat hij mij niet aardig vindt?
  3. Hou weet ik precies dat hij mij niet wil helpen?

Als je dit eigenlijk niet kunt weten ben je het jezelf en de ander verplicht om gewoon te vragen of zeggen wat je wilt.

Het kan natuurlijk zijn dat je onderbewuste het bij het rechte eind had. Maar het kan ook heel goed zijn dat je aangenaam verrast bent als de ander jou wél wil helpen of jou wél aardig vindt.

Heb jij misschien nog een andere handige tip om beter om te kunnen gaan met denken voor een ander? Laat het hier onder even weten.