Vier redenen waarom we onze doelen niet behalen
Ken je het gevoel dat je naar Obese zit te kijken en daarna super gemotiveerd bent om het roer om te gooien? Gezond eten, niet meer drinken, iedere dag sporten. Ja? Hoe lang heb je dat volgehouden?
Of je spreekt met jezelf af dat je nu echt eens een keer goed gaat onderzoeken wat je wilt vóór je in een nieuwe baan stapt. Je droombaan al gevonden? Of toch maar gekozen voor de minder uitdagende baan maar met een aardig salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en 28 vakantiedagen?
Je hebt goede stem en wordt helemaal enthousiast van Idols en the Voice. Je zou ooit wel willen toeren met een band door Europa. Denk je dat je dit echt gaat doen of blijft het bij dromen?
Waarom is het toch zo moeilijk om goed gedrag vol te houden en dromen te verwezenlijken? Hoe kan het dat we zoveel goede intenties hebben maar toch zo weinig voor elkaar krijgen? Dit heeft vier oorzaken.
1. Onze doelen zijn te abstract
Iedereen heeft dromen. Althans, dat hoop ik voor je. Iedereen wil ooit rijk worden, op een eiland leven, popster worden, een eigen restaurant runnen, scholen en waterputten bouwen in Afrika of zijn partner inruilen voor een ander. Het mooie is dat dit alles mogelijk is. Dromen zijn vaak alleen zo abstract dat je geen idee hebt wat je eigenlijk zou moeten doen om je eigen droom te leven.
Schrijf eens op wat je droom of doel is en maak het zo concreet mogelijk. Vaak moet je meerdere doelen behalen om bij je einddoel te komen. Wat zijn deze doelen? En wanneer moet je ze bereikt hebben? Wat heb je hiervoor nodig? Door dit inzichtelijk te maken wordt het makkelijker om actie te ondernemen omdat je weet wat je moet doen en wanneer je het moet doen.
2. We willen te veel in een keer
Als we iets willen veranderen willen we te vaak te veel in een keer. Wat we willen is direct ‘life changing’ terwijl het een heel proces is met vallen en opstaan voordat we ons doel bereiken. Omdat we dit niet weten (of niet willen weten) geven we vaak al op bij de eerste tegenslag en verzanden binnen een paar weken weer in ons oude patroon.
Accepteer dus dat je je droom of doel niet in een paar weken bereikt. Weet dat je tegenslagen gaat krijgen en bereid je hier op voor. Zorg dat je mensen om je heen hebt die je opvangen bij een tegenslag en je helpen weer door te gaan. En heel belangrijk, besef dat iedere stap in de richting van je doel er toe doet. Ook al is de stap maar heel klein, het is een stap in de juiste richting.
3. We leiden allemaal chronisch aan uitstelgedrag
Het meest funest voor het bereiken van je doelen is uitstelgedrag. Iets waar we allemaal last van hebben. Althans, ik ken niemand die nooit uitstelt. En als je maar vaak genoeg uitstelt blijf je voor altijd doen wat je nu doet en blijven je dromen altijd dromen.
Zoek eens uit wat bij jou de oorzaak is dat je niet doet wat je eigenlijk wel zou willen doen. Wat voor een uitsteller ben jij?
4. Eng en oncomfortabel
Wat ons ook massaal tegen houdt de dingen te doen die we echt willen, is dat we dingen moeten gaan doen die we normaal nooit doen. Dit is eng. En angst is een zeer oncomfortabel gevoel. Daarnaast kan iets veranderen soms letterlijk oncomfortabel zijn. Ga maar eens trainen voor een marathon of onderga een operatie omdat je je borsten te groot of te klein vindt.
Besef je goed dat je je doelen alleen bereikt door dingen te doen die buiten je comfort zone liggen. Veranderen is nou eenmaal niet comfortabel. Als dat zo was zouden we allemaal al lang doen waar we van dromen. Dus doe de dingen die je spannend vindt en voel je met regelmaat lekker oncomfortabel.
Nu je dit gelezen hebt, wat is bij jou de oorzaak dat je niet doet wat je eigenlijk wilt doen? En nog veel belangrijker, wat ga je er aan doen? Laat het hier onder even weten.