Zeven tips tegen uitstellen die ècht werken!
Een zonde waar we ons allemaal schuldig aan maken: uitstellen. Af en toe heerlijk om te doen maar in het kader van productiviteit echt een drama. Hieronder 7 tips tegen uitstellen.
1. Eet een kikker
Het klinkt misschien gek maar het werkt wel. Mark Twain heeft ooit gezegd dat als je ’s ochtends een levende kikker eet, je de rest van de dag het gevoel hebt dat geen enkele taak zo erg is als die ene die je al achter de rug hebt.
Het is dus de kunst om de dag te beginnen met de lelijkste en dikste kikker die je kunt vinden. Dat is dus de taak die het belangrijkst, het moeilijkst en het vervelends is om te doen.
2. One step at a time
Breek grote klussen op in kleinere stukjes. Zo krijg je overzicht en blijkt vaak dat een vervelende klus veel makkelijker is dan je had gedacht. Als op de planning staat dat je je administratie moet doen klinkt dit behoorlijk vaag en omvangrijk.
Maar als je opschrijft dat je je facturen moet versturen, openstaande rekeningen moet betalen en de inkomsten en uitgaven moet noteren in het systeem dat je gebruikt, stelt het eigenlijk niet zoveel voor. Bij mij niet tenminste. En mocht dat toch veel werk zijn, het is in ieder geval inzichtelijk wat je precies moet doen. En zo kun je inschatten hoeveel tijd het ongeveer kost.
3. Lijstjes, lijstjes, lijstjes
In een ander artikel heb ik het al gezegd maar het is een van de belangrijkste. Houd een takenlijst bij. Of meerdere, bijvoorbeeld één voor werk en één voor privé. Takenlijsten helpen je bij het houden van overzicht en dit is belangrijk om uitstelgedrag tegen te gaan.
Als je niet precies weet wat je moet doen, doe je namelijk niks. Ik in ieder geval niet. Daarnaast werkt het enorm motiverend om taken te kunnen afstrepen. Geef zo’n lekker opgeruimd gevoel.
4. Take imperfect action
Dit is een belangrijk voor de perfectionisten onder ons. Perfectionisten zijn geneigd alleen de dingen te doen die ze ook daadwerkelijk perfect te kunnen doen. Of ze ronden iets maar niet af omdat het in hun ogen niet perfect genoeg is.
In dit geval is het beter om iets af te ronden wat niet perfect is want dan is er in ieder geval iets gedaan. Vaak heeft ook de buitenwereld veel minder hoge eisen dan jij en hebben ze liever dat er een rapport ligt met een verkeerd d’tje of dt’je dan dat er helemaal niks ligt.
5. Pomodoro
Ooit gehoord van de pomodoro techniek? Nee? Had ik ook niet. De Pomodoro techniek is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo.
Bij deze techniek wordt een kookwekker gebruikt waarmee steeds periodes van 25 minuten (een ‘pomodoro’) geconcentreerd werken aan een taak worden afgebakend.
Na deze 25 minuten heb je drie minuten pauze waarin je bedenkt of door gaat met je huidige taak of iets anders gaat doen. Daarna start weer een nieuwe periode van 25 minuten.
Na de vierde periode mag je een langere pauze nemen. Deze techniek kan erg goed werken voor uitstellers omdat 25 minuten focussen te overzien is. Als je van jezelf een hele dag moet focussen ben je geneigd om je te laten afleiden.
6. Verwijder afleiding
Zorg dat er niks in de buurt is wat je af kan leiden. Dit is vooral voor thuiswerkers een must. Helemaal voor thuiswerkers die ontzettende uitstellers zijn. Dus geen tv aan, leg je telefoon weg en geen mailbox op de achtergrond.
7. Get shit done
Eigenlijk is dit de meest simpele maar wel de meest effectieve. Just get shit done. Voor de mensen die geen Engels lezen: niet zeiken maar gewoon doen. Hiervoor kun je de techniek van David Allen gebruiken in zijn boek Getting Things Done.
Als je een uitsteller ben in hart en nieren ben je er met bovenstaande tips waarschijnlijk nog niet. Uitstellen is iets wat diepgeworteld zit in je gedrag. In dat geval is het slim om te onderzoeken wat voor een uitsteller jij eigenlijk bent.
Heb jij nog aanvullende tips tegen uitstellen? Ik hoor ze graag.