De 9 meest voorkomende kenmerken van onzekerheid bij mannenEen onzekere man is op het eerste gezicht meestal moeilijk te herkennen. Hij is gevoelig, geeft veel van zichzelf en laat je voelen alsof je zelfs te goed voor hem bent. Voor een vrouw voelt dat vleiend, maar na een tijdje kan dat gevoel omslaan in een gevoel van wanhoop.

Een onzekere man eist veel energie, omdat hij continu verzekerd wil zijn van jouw liefde voor hem. Na een tijd samen kun je het gevoel krijgen dat je erg moe bent en weinig ruimte hebt om je partner om je heen te verdragen. Je vraagt je misschien af, wat er toch aan de hand is. Het kan dus heel goed zijn, dat je te maken hebt met een onzekere man.

Hieronder lees je de 9 meest voorkomende kenmerken van onzekerheid bij mannen.

1. De man die steeds om bevestiging vraagt

Bevestiging is voor iedereen op zijn tijd erg prettig. Zeker als die bevestiging afkomstig is van de mensen om wie je veel geeft. Dat gevoel is heel normaal. Bevestiging vragen wordt pas een probleem, als het iemand afhankelijk maakt. Het wordt een probleem wanneer het uitblijven van de gewenste bevestiging een rotgevoel geeft.

Onzekere mannen hebben hier absoluut ook last van. Ze willen bijvoorbeeld hun geliefde partner niet kwijt en willen dit graag bevestigd zien om rust te hebben in hun hoofd. Misschien herken je dit wel bij jezelf of bij je partner. Het is goed om de reden te kennen achter iemands gedrag. Zo zet je de eerste stap om het gedrag te doorbreken.

Een man die steeds om bevestiging vraagt, zal zich moeten beseffen dat hij nooit genoeg bevestiging zal krijgen van iemand anders om helemaal rustig te zijn. Hij heeft namelijk steeds meer bevestiging nodig om die rust in zijn hoofd te behouden.

Achter de drang naar bevestiging, schuilt de angst om verlaten te worden. Een andere angst kan zijn om achter te blijven met onvervulde verwachtingen. Door de angst te kennen achter het gedrag, kan de drang naar bevestiging verbroken worden.

Herken jij je in bovenstaande? Dan kan het heel waardevol zijn om het boek Liefdesbang te lezen van Hannah Cuppen. Ontzettend verhelderd hoe zij de dynamiek rondom verlatings- en bindingsangst weet uit te leggen in dit boek.

2. De man die zijn stemming aanpast aan anderen

Veel mensen passen zonder na te denken hun stemming aan anderen aan. Dit geldt net zo goed voor onzekere mannen. Ze gedragen zich zoals het gewenst is of van ze wordt verwacht. Ook zijn onzekere mannen erg gericht op het onderhouden van een goede en harmonieuze sfeer. Doordat ze zo hun best doen, is het moeilijk om zichzelf te zijn.

En wanneer dit gedrag lange tijd aanhoudt, vergeten ze zelfs wie ze werkelijk vanbinnen zijn. Dat onzekere mannen hun stemming aanpassen aan anderen, kan ook afkomstig zijn vanuit een dieper gevoel. Een gevoel dat zegt dat ze niet goed genoeg zijn.

Vaak weten onzekere mannen niet meer zo goed wat hun eigen behoeftes zijn. Wie zijn ze werkelijk, wat kan een ander hun geven en waar liggen de eigen grenzen? Een lage eigenwaarde is waar ze mee te maken hebben.

Ze zijn alleen maar gericht op het geven aan anderen en ze zien alleen nog wat de ander nodig heeft. Hierdoor vergeten ze te kijken naar wat ze zelf nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn.

3. De man die overdreven gevoelig is voor kritiek

Mannen die zich onzeker voelen, betrekken kritiek snel op zichzelf. Feedback en commentaar wordt al gauw persoonlijk opgevat. De reactie hierop kan vijandig en bot overkomen. Mannen die onzeker zijn hebben te maken met een laag of negatief zelfbeeld. Hierdoor wijzen ze zichzelf voortdurend af.

Dat werkt het hebben van zelfvertrouwen volledig tegen. Onzekerheid kost daarnaast ook best wat energie op een dag. De energiehuishouding kan daardoor flink veranderen. Energieloos, futloos en lusteloos zijn termen die vaak worden gebruikt. Wanneer een man zich zo voelt is het extra moeilijk om kritiek goed te verdragen.

Het is goed om te weten dat deze moeheid en het lage energieniveau worden veroorzaakt door onzekerheid. Zo kan een man hulp zoeken om allereerst zijn onzekerheid te verbeteren. Daarnaast zal hij merken dat hij leert om zelf zijn grenzen aan te geven. Ook het aangeven van zijn eigen behoeftes is belangrijk voor een gebalanceerd energieniveau. Dit alles zal het energieniveau doen stijgen.

Door meer energie te hebben op een dag, is het makkelijker om met kritiek om te gaan. Het gevoel snel boos te worden zal afnemen en vijandigheid maakt plaats voor vrolijkheid. Feedback voelt niet langer als kritiek, maar als positief commentaar.

4. De man zonder veel interesses en hobby’s

Onzekerheid maakt vaak verlegen en zorgt dat de binding met anderen moeilijk verloopt. De angst is om saai gevonden te worden. Bij onzekerheid schieten woorden vaak tekort tussen alle welbespraakte mensen om je heen. Onzekere mannen hebben vaak weinig tot geen hobby’s en weten ook niet goed waar hun interesses liggen.

Ze denken dat ze niets interessants hebben om over te praten en weten ook niet goed hoe ze oprechte belangstelling moeten tonen. Het is niet dat een onzekere man geen interesses wil hebben, maar hij weet niet hoe hij zijn saaie leven meer inhoud kan geven. Of welke stappen hij moet zetten om erachter komen waar hij blij van wordt of welke hobby hem aantrekt.

Wat onzekere mannen mogen leren is om zich een andere manier van denken eigen te maken. Een positieve manier van denken die ze vooruit helpt. Het is belangrijk dat een onzekere man zich niet laat tegenhouden door verlegenheid of negatieve gedachten. Gedachten vertegenwoordigen niet de waarheid.

In werkelijk kan en durft iemand veel meer dan gedachten laten geloven. Het is een hele stap, maar een hobby kiezen en interesses zoeken die je blij laten voelen, zijn belangrijk voor een gelukkig leven.

5. De controlerende man

Een belangrijk kenmerk van een onzekere man is controlerend gedrag. Het is ook niet gek dat onzekerheid om controle vraagt. Vooral in liefdesrelaties zal een man weinig vrijheid en vertrouwen geven aan de partner. Aan het begin zal controlerend gedrag verscholen gaan achter subtiele gebaren. Maar op den duur zal bij een onzekere man zijn controle obsessief worden. Wat eerst nog werd verhuld achter een zogenaamde interesse, slaat om in controle.

Een controlerende man heeft vaak als kenmerk een obsessieve persoonlijkheid. Zo schieten ze bij het minste in de verdediging en worden ze gemakkelijk boos of zelfs agressief. Het niet hebben van controle maakt ze onzeker. Zeker ten opzichte van een partner zal dit gedrag steeds intenser worden.

De vrijheid van de partner wordt alsmaar kleiner. Maar de vraag naar verantwoording wordt alsmaar groter. Het is een groeiend proces dat de nodige relaties zal laten stuk lopen. En dit alles alleen om de situatie onder controle te kunnen houden. Aangestuurd door een ongecontroleerde onzekerheid.

6. De jaloerse man

Jaloezie is een direct teken van onzekerheid. Vaak wordt dit gericht op de partner. Jaloezie komt naar boven wanneer de man zich angstig en onzeker voelt over of de partner nog wel van hem houdt. Emotionele afhankelijkheid is een emotie die hiermee samenhangt.

De onzekere man is bang om verlaten te worden en zal daardoor bezitterig en controlerend gedrag vertonen. Controlerende mannen vinden het lastig om met dit soort gevoelens om te gaan. Jaloezie is hiervan het gevolg. En om dat gevoel uit te drukken, laten ze controlerend en kritisch gedrag zien.

Voor een partner is jaloezie een pijnlijke emotie. Het is namelijk geen teken van liefde. Jaloezie vraagt om bevestiging, opnieuw en opnieuw. Een negatief zelfbeeld en angst liggen hieraan ten grondslag. En net zoals een negatief zelfbeeld niet in een dag is opgebouwd. Zo zal ook de jaloezie niet in een dag verdwijnen.

Maar werken aan meer zelfvertrouwen, zal al het andere verminderen, waardoor er ruimte komt voor meer balans.

7. De man die zichzelf continu vergelijkt

Een onzekere man heeft weinig eigenwaarde. Doordat hij deze eigenschap niet goed heeft ontwikkeld, kan hij zichzelf maar moeilijk op waarde schatten. Zijn eigen overtuigingen worden zijn werkelijkheid. Terwijl de mensen om hem heen, deze man heel anders zien.

Een onzekere man zal daardoor vaak aangeven dat hij niet mooi genoeg is, niet knap genoeg, niet groot genoeg of niet sterk genoeg. Vooral in liefdesrelaties komt dit naar voren. Een onzekere man zal zich continu vergelijken met vrienden of bekenden. De vraag naar bevestiging komt hier duidelijk naar voren.

Een onzekere man zal het moeilijk vinden wanneer de partner andere mannelijke vriendschappen heeft. Dit voelt als een bedreiging, juist vanwege de continue vergelijking met andere mannen.

Een onzekere man zou in dit soort situaties moeten leren om zijn eigen waardes te zien. Zodra hij deze kan zien en op waarde kan schatten, zal het vergelijken met anderen afnemen. Dat geeft meer ruimte in een relatie. Het kost hem minder energie en hij zal duidelijk minder op zoek zijn naar bevestiging.

8. De man die je stalkt via social media

Een onzekere man is bang om te verliezen wat hem dierbaar is. Het kost een onzeker iemand nogal de nodige stress en energie om de stap te zetten op zoek te gaan naar een partner. Wanneer deze partner eenmaal is gevonden, wil de onzekere man hem of haar niet meer verliezen. Hij zal alles in het werk stellen om aandacht te vragen.

Hierbij komen opnieuw controle en jaloezie kijken. Het zijn gevoelens en emoties die hand in hand met elkaar gaan. Door onophoudelijk aandacht te blijven vragen, hoopt de man dat hij zijn partner niet zal verliezen. Stalken via social media is wat er vaak gebeurt.

Het is een eenvoudige manier om via veel verschillende kanalen aandacht te vragen. Plus de onzekerheid wordt gestild door op social media te controleren waar de partner is en wat deze doet.

9. De depressieve man

Wanneer een man chronisch onzeker is, kan zich dit uiten in een vorm van depressie. Een gebrek aan zelfvertrouwen zal hiervan de oorzaak zijn. Ook verlegenheid ontstaat vaak vanuit onzekerheid. Zo blijkt een groot deel van de bevolking verlegen te zijn in een gezonde mate.

Maar beperkt verlegenheid de onzekere man in zijn functioneren, dan kan zich hieruit een sociale fobie ontwikkelen. Vanaf dat moment heeft onzekerheid zoveel invloed op zijn dagelijkse functioneren, dat hij er last van krijgt. Zowel privé als op het werk. Hij gaat zich minder vrij voelen om te doen wat belangrijk voor hem is.

Lastige situaties wil hij zoveel mogelijk voorkomen, om zeker te zijn dat er niets mis kan gaan. De wereld wordt steeds kleiner en een depressie krijgt meer en meer de kans om zich te ontwikkelen.

Wanneer een man voortdurend last heeft van onzekerheid dan kan dat een grote invloed hebben op zijn dagelijkse leven. Ook de omgeving kan het moeilijk vinden om hiermee om te gaan. Er zijn een aantal basale tips die kunnen helpen bij onzekerheid:
  • Focus de aandacht bewust op datgene wat goed gaat. Elke dag opnieuw en benoem de positieve eigenschappen van jezelf. Het is een idee om een dagboek bij te houden waarin je alleen maar positieve en fijne momenten benoemt.
  • Ga bewust voor succeservaringen. Probeer, ondanks de onzekerheid, om te doen wat je graag wilt doen. Door te voelen en te ervaren dat er niets ergs gebeurt door iets nieuws te doen, wordt je zekerder. Het zijn de kleine successen die een groot resultaat geven.
  • Ga ten slotte op zoek naar de bron van je onzekerheid. Wat is er gebeurd in je leven dat jou zo onzeker heeft gemaakt? Wanneer je de bron kent, kun je hier veel gerichter mee aan de slag gaan.

Heb je een beetje hulp nodig?

Heb jij als man veel last van onzekerheid? Staat het je in de weg om gezonde relaties aan te gaan en ben je ongelukkig? Lukt het je maar niet om meer zelfvertrouwen te krijgen? Zet dan een eerste stap in de goede richting door onderstaand boek te lezen.

Een van de mooiste quotes in dit boek is:  "Het verlangen naar positievere ervaringen is in wezen een negatieve ervaring. Terwijl daarentegen de acceptatie van een negatieve ervaring in feite juist een positieve ervaring is."

Als deze insteek je aanspreekt kan het boek je zeker een zetje in de juiste richting geven.
Jaap
Door

Jaap

op 21 Aug 2019

Goed omschreven. Hopelijk is er een oplossing voor dit probleem.

Mike
Door

Mike

op 10 Jan 2022

Het is een beetje zwart/wit en oppervlakkig beschreven. Het komt nogal erg negatief over alsof er een vergrootglas opgelegd wordt. Is er ook al een lijst gemaakt over de onzekerheid bij vrouwen? Zou mij niet verbazen als die langer zou zijn.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down