Wat is eenvoudig leven eigenlijk? Leuker dan je denkt!

Wat is eenvoudig leven eigenlijk? Leuker dan je denkt!

Het begint allemaal met de vraag: wat is eenvoudig leven eigenlijk? Een eenvoudig leven klinkt behoorlijk saai. Althans, dat vind ik. Het klinkt als een leven zonder spanning en sensatie. Het klinkt als een leven op een hutje in de hei met te veel tijd en te weinig vermaak.

Niets is minder waar. Een eenvoudig leven heeft namelijk helemaal niks te maken met saaiheid. Een eenvoudig leven kun je inrichten zoals jij dat wilt en bevat net zo veel spanning en sensatie als jij wilt.

Maar wat is eenvoudig leven dan?


Een eenvoudig leven is voor iedereen anders. Je kan het de vorm geven waar jij gelukkig van wordt. Want dat is precies waar een eenvoudig leven om draait. Ruimte creëren voor geluk. Omdat we in onze super snelle maatschappij vol verwachtingen zo ontzettend veel MOETEN van onszelf, blijft er helaas weinig tijd over om stil te staan waar het nou echt om gaat in het leven. Simpelweg gelukkig zijn.

Gelukkig zijn heeft voor iedereen een andere betekenis. De een wordt gelukkig van dagelijks mensen om zich heen. Veel sociale contacten en iedere week twee feestjes. De ander is juist meer op zich zelf en heeft deze behoefte juist niet. Deze persoon is het gelukkigst als er rust is en heeft genoeg aan zijn of haar gezin in de buurt. Alle varianten zijn mogelijk.

Wat is eenvoudig even voor jou?


Om een eenvoudig leven te creëren is het dus belangrijk dat je voor jezelf bepaalt waar je nou eigenlijk gelukkig van wordt. De eerste stap naar een eenvoudig leven is dus om de tijd te nemen voor jezelf en dit op papier te zetten.

Pak dus een kop thee, een beker cola of een glas wijn (iets anders mag ook natuurlijk). Ga zitten in een luie stoel met een blocnote en een pen op schoot. Pak onderstaande vragen erbij en zet je antwoorden op papier.
 • Waar krijg ik energie van?
 • Wat is belangrijk voor mij?
 • Welke dingen doe ik dagelijks die ik eigenlijk niet leuk vind?
 • Als ik nu dood zou gaan, waar heb ik dan spijt van?
 • Welke gedachten houden mij veel bezig?
 • Waar krijg ik stress van?
 • Welke dingen zou ik prima kunnen missen in mijn leven?
 • Welke dingen kan ik echt niet zonder?
 • Hoeveel tijd spendeer ik aan mensen die ik eigenlijk niet zo leuk vind?
 • Hoe zou mijn ideale dag eruit zien?
 • Welke mensen heb ik het liefst om mij heen?
 • Waar geef ik te veel geld aan uit?
 • Welke spullen kosten mij veel tijd en/of geld?
 • Zijn deze spullen dat waard?
 • Hoeveel tijd heb ik per dag voor mezelf?
 • Besteed ik deze tijd aan dingen waar ik energie van krijg?

 • Beschrijf jouw eenvoudige leven


  Naast bovenstaande vragen zijn er nog veel meer te verzinnen maar als je antwoord hebt gegeven op bovenstaande vragen kom je al een heel eind. Probeer na het beantwoorden van bovenstaande vragen nu eens antwoord te geven op wat eenvoudig leven is voor jou.

  Kijk eens of je het samen kan vatten in een paar zinnen.Vervolgens ga je opschrijven wat een eenvoudig leven NIET is voor jou.

  Op basis van deze twee omschrijvingen kun je heel mooi bepalen welke veranderingen je zou 'moeten' doorvoeren in jouw leven. Don't wory, een eenvoudig leven krijgen is een proces. Je hoeft niet van de ene op de andere dag alles wat je opschrijft door te voeren.

  Dat hoef je natuurlijk helemaal niet te doen als je dat niet wilt. Het is jouw leven en jij richt het in zoals jij dat wilt.

  wat is eenvoudig leven

  De elementen van een eenvoudig leven

  Ook al ziet een eenvoudig leven er voor iedereen anders uit, er zijn een aantal dingen die voor de meeste mensen hetzelfde zijn. Ik noem ze hier onder.

  1. Wat is eenvoudig leven? Weinig stress


  Met stip op nummer 1: weinig stress. Een eenvoudig leven is een leven met zo min mogelijk stress. Stress hebben voelt niet fijn  maar het is ook nog eens ontzettend slecht voor je gezondheid. Iets wat veel mensen nog steeds onderschatten. Stress wordt haast als normaal ervaren in onze maatschappij. Omdat IEDEREEN van hot naar her vliegt en weinig tijd neemt om tot rust te komen, kijken we er helemaal niet meer van op. We racen maar door tot ons lijf op een gegeven moment aangeeft dat het op is. We branden letterlijk op. Daar komt het woord burn-out dus vandaan.

  Dus als je je afvraagt: wat is eenvoudig leven? Dan is het antwoord: een stress vrij leven. Jezelf rust gunnen en niet teveel hooi op je vork nemen. Durven toegeven als het je teveel wordt en de rust pakken die je nodig hebt. Los van wat een ander daar van vindt. We leven natuurlijk wel in een maatschappij waar we niet alleen hoge eisen stellen aan onszelf maar ook aan de ander. Dat brengt mij direct bij het volgende element: focus op jezelf.

  Wil je trouwens meer lezen over een stress vrij leven? Bekijk onderstaande artikelen dan even:

  Alles over stress en burn-out

  Ontdek de verschillende soorten stress en hun impact

  Ontdek de 8 mentale tekenen van stress en voorkom een burn-out

  26 manieren om stress te verminderen

  Welk stress type ben jij? Doe de test!

  2. Wat is eenvoudig leven? Focus op jezelf


  Een eenvoudig leven is een leven waar je je focust op jezelf. Dit betekent aan de ene kant dat je stopt met oordelen over een ander. Iedereen moet zijn leven leiden zoals hij of zij dat wil. Het is niet aan jou om daar over te oordelen. Net zoals het andersom ook niet aan hen is om over jou te oordelen.

  Hier heb je alleen geen invloed op. Je hebt alleen invloed op wat jij denkt en zegt. Als je stopt met oordelen zal je merken dat er ten eerste meer tijd over blijft om je bezig te houden met dingen die er toe doen. Daarnaast zal je positiever in het leven komen te staan omdat je de negatieve gedachten over anderen laat varen.

  Focus op jezelf betekent ook dat je gaat doen wat goed is voor jou. Stop met doen wat andere mensen van je verwachten en kijk naar wat jij wilt. Ik zeg natuurlijk niet dat je je middelvinger moet opsteken naar je baas maar je kunt je wèl afvragen of het werk wat je doet wel is waar je gelukkig van wordt.

  Als jij door de dag heen wat vaker aan jezelf vraagt: maar wat wil ik nou eigenlijk? Ga je steeds beter luisteren naar wat past bij jou en daar naar handelen. Natuurlijk heb je bepaalde verantwoordelijkheden maar we staan er niet voldoende bij stil dat we de hele dag door bezig zijn met wat andere mensen van ons willen.

  3. Wat is eenvoudig leven? In het hier en nu zijn


  Dit element is in mijn ogen de belangrijkste van allemaal. Ja kan namelijk niet gelukkig zijn als je niet met regelmaat in het nu kan leven. Het nu is namelijk het enige dat bestaat. Het enige moment waarin we gelukkig kunnen ZIJN. Gelukkig kunnen je niet zijn ZIJN in het verleden of in de toekomst. Geluk is namelijk een gevoel en voelen kun je alleen in het NU. Het klinkt misschien een beetje zweverig maar het is onmogelijk om gelukkig te zijn als jij je druk maakt om iets wat in het verleden is gebeurd of piekert over wat in de toekomst mogelijk kan gebeuren.

  Een mooi boek over in het nu leven is: De kracht van het nu van Eckhart Tolle. Echt een aanrader om te lezen. Het maakt je heel erg bewust van hoe vaak je er eigenlijk helemaal niet echt bent.

  Wat is eenvoudig leven voor jou?


  Ik hoop dat je door dit artikel bent gaan inzien dat een eenvoudig leven begint bij wat jij vindt dat een eenvoudig leven is. Voor de een is het dus letterlijk een eenvoudiger leven door spullen weg te doen. Voor een ander is het een eenvoudiger leven door meer rust te nemen dan voorheen.

  Wil je meer leven over hoe je je leven eenvoudiger kan maken? Lees verder in onderstaande artikelen voor handige tips en trucs.

  Leef een eenvoudig leven: 5 stappen en 18 tips

  Een eenvoudig leven suf? Om deze reden is het juist super!

  Wake up call: we willen en moeten te veel (van ons zelf)

   
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down